Metsästysturvallisuus on parantunut jo vuosien ajan, sanoo Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Panu Hiidenmies.
– Kuolemaan johtavia metsästysonnettomuuksia ei tapahdu tätä nykyä edes vuosittain. Loukkaantumisetkin ovat vähentyneet jatkuvasti.
Hiidenmiehen mukaan turvallisuuden kohentumiseen on vaikuttanut määrätietoinen valistustyö. Metsästäjäliitto on pyrkinyt lisäämään ihmisten tietoisuutta metsästämisen riskeistä muun muassa Turvallista jahtia -hankkeella.
Turvallisuudesta huolehtiminen on erityisen tärkeää hirvieläinten seuruemetsästyksessä, jonka perussäännöt on kirjoitettu lakiin. Lain mukaan metsästyksessä on muun muassa käytettävä riittävän selvästi erottuvia vaatteita. Hirvestyksen johtajan pitää puolestaan henkilökohtaisesti valvoa, että turvallisuusmääräyksiä noudatetaan.
Nyrkkisääntöjen noudattaminen takaa turvallisuuden
Metsästystapaturmat ovat harvoin puhtaita vahinkoja. Kun ihminen loukkaantuu jahdin aikana, taustalta paljastuu Hiidenmiehen mukaan lähes aina jonkinlaista huolimattomuutta. Yleisimmin huolimattomuus liittyy aseen käsittelyyn.
– Joskus voi tietysti sattua puhtaita vahinkoja, kun esimerkiksi ladattu ase kaatuu ja laukeaa. Tällaisetkin tapaukset voidaan välttää varmistamalla, että alas laskettu ase on lataamaton, Hiidenmies sanoo.
Hiidenmiehen mukaan metsästysturvallisuudesta voi huolehtia noudattamalla tiettyjä nyrkkisääntöjä.
– Kun liikutaan, aseen pitää olla lataamaton. Jos kyse on kaksipiippuisesta haulikosta, sen kannattaa olla taitettuna. Näin näytetään muillekin metsästäjille, ettei asetta ole ladattu. Tyypillisesti ase kuuluu ladata vasta passipaikalla.
2:05
Sorsastus alkoi viikonloppuna, hirvimetsälle syyskuussa
Metsästysvuosi alkaa elokuun ensimmäisenä päivänä ja päättyy heinäkuun lopussa. Kausi käynnistyi perinteisesti kyyhkynmetsästyksellä.
Heinäsorsan ja muiden sorsalintujen metsästys alkoi 20. elokuuta, ja metsäkanalintuja aletaan jahdata 10. syyskuuta alkaen.
Hirvimetsälle päästään valtaosassa maata syyskuun 24. päivä.