Mieheltä vietiin lähes 300 000 euroa kavalassa nettihuijauksessa – huijatun ei kannata ottaa ensimmäisenä yhteyttä poliisiin

8:00img
Asiantuntija kertoo, miten vältyt nettihuijaukselta.
Julkaistu 26.01.2021 12:40
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Helsingin poliisi kertoo tutkivansa kahta erillista verkkoriksota, joissa puhelimen ja sähköpostin avulla operoineet rikolliset ovat huijanneet uhreiltaan huomattavia rahasummia.

Tapaukset ovat tiettävästi toisistaan erilliset.

Ensimmäisessä tapauskessa kyse oli niin sanoutsta Microsoft-huijauksesta, jossa henkilö soittaa uhrille ja esittäytyy mikrotukihenkilöksi. Huijari suostutteli uhrin asentamaan koneelleen etäkäyttöohjelman ja avaamaan pankkitilinsä. Huijari työskenteli koneella useamman tunnin ajan ja onnistui viemään uhrin pankkitililtä 85 000 euron. Onnekkaasti poliisi onnistui takavarikoimaan varat ja palauttamaan ne omistajalleen kahdelta suomalaiselta pankkitililtä, joille ne oli siirretty.

– Microsoft-huijauksessa uhria voidaan käyttää myös rahanpesuun. Tällöin huijarit tallettavat hänen tililleen toisilta henkilöiltä anastettuja varoja. Uhri voi syyllistyä tuottamukselliseen rahanpesuun, jos hän välittää näitä rikoksella hankittuja rahoja eteenpäin, tutkinnanjohtaja Jukkapekka Risu kertoo huijauksen muunnelmista poliisilaitoksen tiedotteessa.

Huijaussähköposti johti suuriin menetyksiin

Toisessa tapauksessa eri mies oli saanut Nordean nimissä lähetetyn sähköpostin, jossa väitettiin, että miehelle on tulossa allekirjoitettavaksi luottamukselline sähköposti, jota varten hänen tulee täyttää verkkopankkitunnuksensa. Vastaavia huijauksia on tehty myös Osuuspankin nimissä.

Huijauksen avulla miehen verkkopankkitunnukset joutuivat vääriin käsiin ja hänen sekä toisen henkilön tileiltä nostettiin yhteensä lähes 300 000 euroa. Varat siirrettiin osissa ulkomaalaisille pankkitileille. Pankki sai vain osan rahoista palatettua.

– Tällaisissa tapauksissa kohteena ovat usein varakkaat, iäkkäät henkilöt. Verkkopankkitunnuksia ei pidä antaa kenellekään puhelimitse, sähköpostitse tai muutenkaan. Myöskään etäohjelmien asennuksiin ei ole syytä antaa lupaa, Risu sanoo tiedotteessa.

Poliisi neuvoo, että huijatuksi tullessa tulee olla välittömästi yhteydessä pankkiin ja tehdä vasta sitten rikosilmoitus.

– Mitä nopeammin asiakas ottaa yhteyttä pankkiin, sitä todennäköisempää on, että ainakin osa rahoista saadaan takaisin, poliisin tiedotteessa kerrotaan.

Tuoreimmat aiheesta

Verkkohuijaukset