Mieli maassa muuton jälkeen? Näin kehosi ja mielesi reagoi koti-ikävään

1:10img
Julkaistu 09.07.2018 06:35

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Koti-ikävä voi laukaista "taistele tai pakene" -reaktion. Aika, kiintymyssuhteiden luominen ja psyykkinen tsemppaus auttavat pääsemään yli yleisestä koti-ikävästä.

Videolla esitellään yksi lääke yksinäisyyteen – koirakävelyt!

Uusi opiskelu- tai työpaikka voi tarkoittaa muuttoa uudelle paikkakunnalle. Yleinen tapa reagoida tilanteeseen on koti-ikävä – mutta mistä syvä kaipuu kumpuaa? Huffington Post kysyi kolmelta psykologilta.

Tutun vaihtuminen tuntemattomaan hämmentää

Psykologian professori Joshua Klapow kertoo, että koti-ikävässä on kyse kiintymyksestä. Tunne kumpuaa sekä henkisestä että fyysisestä epämukavuustilasta.

– Kaipaamme jotain, jonka ajattelemme olevan tuttua, ennustettavaa, yhdenmukaista ja vakaata, Klapow sanoo.

Koti-ikävään ei siis välttämättä liity se, että entinen olisi jotenkin nykyistä parempaa. Koti-ikävä on tottumiskysymys.

– Se on yhden maailman vaihtumista toiseen. Havainnollistan asiaa usein vertaamalla koti-ikävää uima-altaaseen pulahtamiseen. Se ei tunnu hyvältä aluksi, ja jos lähdemme saman tien altaasta, ihmettelemme, kuka edes pitää uimisesta. Jos kuitenkin pysyy uima-altaassa, ihminen mukautuu tilaan ja se alkaa tuntua hyvältä, luonnehtii psykologi Tamar Chansky.

Koti-ikävä laukaisee taistele tai pakene -reaktion

shutterstock_260898185Ikävä tuntuu mahanpohjassa. Kuvituskuva.Shutterstock

Koti-ikävä saattaa laukaista kehossa taistele tai pakene -reaktion.

Se aiheuttaa vatsassa tuntuvaa epämukavuutta, hermostuneisuutta, ahdistusta, stressiä ja jännitystä. Keho tavallaan viestii, että jotain on vialla, mikä ruokkii lisää negatiivisia tunteita.

Klapowin mukaan fyysisten tunteiden tausta on evolutiivinen.

– Sen tarkoitus on suojata meitä tuntemattomilta vaaroilta. Kun ajattelemme kotiamme, ajattelemme, ettei tuntematon ja mahdollisesti vaarallinen asia tapahdu ainakaan siellä. Siksi haluamme kääntyä takaisin, Klapow sanoo.

Nostalgia pahentaa asiaa

shutterstock_321766337Puhelu kotiin voi pahentaa koti-ikävää. Kuvituskuva.Shutterstock

Takaisin kääntyessämme koti-ikävästä kärsivä toivoo helpotusta myös kokemiinsa surun, kaipauksen ja yksinäisyyden tunteisiin. Ne liittyvät erityisesti ihmisiin, jotka kotipuoleen ovat jääneet.

Ikävien tunteiden purkaminen esimerkiksi kotona asuvalle läheiselle soittaminen ja hänelle koti-ikävästä kertominen voivat aiheuttaa ikävän noidankehän. Syy tähän on, että kertoessamme koti-ikävästä kotona asuville, he murehtivat ääneen poismuuttaneen puolesta. Se puolestaan aiheuttaa lisää ikäviä tunteita jo ennestään koti-ikävästä kärsineelle.

Klapow huomauttaa, että kotiin ikävöidessään ihmisillä on tapana maalata ruusuisia kuvia menetetystä ympäristöstä. Nostalgia voi jopa pahentaa koti-ikävää, josta luuli jo päässeensä yli.

Tavallinen koti-ikävä voi liittyä muihin mielen ongelmiin

LUE MYÖS: ”Unettomuus voi kääntää vaikka sokeriarvot päälaelleen”

Vaikka koti-ikävä on tavallinen ja yleinen tunne, voi se liittyä myös hankalimpiin tunteisiin ja kokemuksiin.

– Koti-ikävä on yhdistetty masennukseen, ahdistukseen ja joskus myös hankaluuteen mukautua uusiin ympäristöihin. Koti-ikävä liittyy unettomuuteen, ruokahalun muutoksiin ja keskittymisvaikeuksiin. Se on hyvin ikävä tila, listaa psykiatrian professori Ricks Warren.

Muutos tuntuu pahalta vain hetkisen

shutterstock_540232306Kantakahvilan löytyminen voi helpottaa koti-ikävää.Shutterstock

Kaikki Huffington Postin haastattelemat asiantuntijat ovat samaa mieltä siitä, että koti-ikävään parhaiten auttaa tilanteen normalisointi. Ihmisen tulee muistaa, että kyseessä on elämänmuutos, joka tuntuu pahalta vain hetkellisesti.

Hetkellisyyden tiedostaminen antaa keholle viestin, ettei hätää ole.

Parhaiten koti-ikävään auttaa lisäksi uusien kiintymyspisteiden luominen uudessa kaupungissa. Näin se alkaa tuntua vähitellen kodilta.

Koti-ikävä iskee tavallisesti aamuisin ja iltaisin, jolloin aikaa ajatella on runsaasti. Kyseisiin vuorokaudenaikoihin onkin järkevä keksiä aktiviteetteja, jotta mieli ei harhaudu hakoteille.

Koti-ikävästä voi myös puhua – kunhan ei edellä mainituille kotona asuville läheisille. Esimerkiksi opiskelu- tai työpaikalta löytyvällä toverilla voi olla kannustava sananen sanottavanaan koti-ikävästä kärsivälle: se menee ohi.

LUE MYÖS: Oletko yksinäinen? Näin saat uusia ystäviä!

Lähde: Huffington Post 

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Muuttaminen