Mies piti kirjaa tuloistaan ja menoistaan kuuden vuoden ajan – näin kävi

COLOURBOX18620821
lev dolgachov COLOURBOX
Julkaistu 11.12.2016 09:01

MTV LIFESTYLE

Justin Malik on listannut jokaisen käyttämänsä rahasumman kolikoita myöten jo kuusi vuotta!

Sanotaan, että hyvän taloudenpidon edellytys on tieto siitä, mihin rahat kuluvat. Justin Malik päätti ottaa ohjeen kirjaimellisesti ja seurata kulutustaan. Mies on jatkanut harrastusta jo kuusi vuotta: viikon tehtävästä alkanut koe on tuottanut jo 7500 riviä tekstiä!

Malik listaa jokaisen käyttämänsä pennin kolikoita myöten. Mies kirjoitti Business Insider -lehteen, mitä on oppinut rahojaan seuraamalla.

Kämppäkaverin kanssa asuminen ei ole kovin halpaa

Malikilla on ollut kuuden vuoden aikana neljä erilaista kämppistä. Vaikka vuokra ja juoksevat kulut oli halvempaa maksaa kämppiksen kanssa, myös ylimääräisiä kuluja syntyi.

Soluasunnon siivoaminen oli hankalaa, joten porukka käytti noin 630 euroa vuodessa siivoojaan. Ruokatavaroita katosi parempiin suihin, joten Malikin ruokakulut nousivat noin 243 euroa vuodessa; ravintolat veivät 731 euroa vuodessa, ja ”lahjoihin” meni viitisen sataa.

Mies säästi hieman alle 2000 euroa vuodessa vuokrakuluissa, mutta kuukausittaista säästöä kertyi vain noin 161 euroa.

Lue myös: Mihin rahasi oikeasti menevät? Testasimme suositut rahankäyttöä seuraavat sovellukset

Rakkaus tulee kalliiksi

Malik käytti sinkkuaikanaan alle tuhat euroa vuodessa erilaisiin lahjoihin. Kun hän löysi itselleen mielitietyn, summa nousi huimasti! Vuonna 2010 mies käytti noin 740 euroa lahjoihin, mutta vuonna 2015 summa oli jo yli 3500 euroa.

Malik ei ostellut tyttöystävälleen kalliita lahjoja, mutta parilla oli paljon rahaa vaativia menoja: heitä kutsuttiin häihin, ristiäisiin ja muihin tapahtumiin, joiden kuluihin kumpikin luonnollisesti osallistui. Myös kumppanin perheelle täytyy ostaa lahjoja esimerkiksi jouluna.

14915684

Kissa ei tule kovin kalliiksi

Vuoden 2014 Malik hoiti kissaansa melko tavanomaisesti: se kävi lääkärissä kerran vuodessa, söi perusruokaa ja jopa teki tarpeensa ulos. Kissamaisia menoja kertyi kolmisen sataa euroa.

Seuraavan vuonna Malik päätti siirtyä laadukkaaseen kissanruokaan; lisäksi kissalle tehtiin kallis hammastoimenpide eläinlääkärissä. Kissan huoltaminen parhaalla mahdollisella tavalla maksoi kuitenkin melko vähän: noin 1340 euroa vuodessa, eli alle neljä euroa päivässä.

Supertason vakuutus ei kannata

Malik maksaa yrittäjänä omat kulunsa. Hän hankki parhaan mahdollisen vakuutuksen terveysongelmien varalle, mutta vakuutus maksaa vuosittain yli 3400 euroa, ja hän on käyttänyt sitä vain pari kertaa.

Lottoaminen on mukavaa – todennäköisyyksistä huolimatta

Malik lottoaa, vaikka voiton todennäköisyydet ovat häntä vastaan. Mies muistuttaa, että parin euron pelaaminen viikossa tekee silti vain sata euroa vuodessa. Malikin mukaan satasen menettäminen vuodessa ei pilaa hänen elämäänsä, mutta suuri voitto voisi muuttaa sen kokonaan.

COLOURBOX14915687

Kuudessa vuodessa hän on käyttänyt noin 400 euroa lottoon, ja voittanut takaisin kymmenen prosenttia tuosta summasta.

Pikkujutut eivät ole tärkeitä

Vaikka on hauskaa tietää, mihin kaksi euroa tänään kului, kulutuksen seuraaminen muuttaa eniten seuraajan asennetta. Ennen ostoksiaan Malik ajattelee taulukkoa, joka sisältää hänen menonsa. Onko ostos ”sen arvoinen”? Hän tietää tarkasti, mihin hänellä on varaa, ja mihin ei. Hän ymmärtää, mitä muutaman kympin kuukausimaksun maksaminen jostakin palvelusta tekee hänen taloudelleen.

Aloita talouden seuraaminen näin!

  1. Selvitä tulot. Näistä näet, paljonko voit käyttää rahaa ottamatta velkaa.
  2. Kirjaa menot. Kirjaa menot päivittäin tai vaikka kerran viikossa kuittien mukaan. Muista satunnaiset menot, kuten sähkölasku, jota ei välttämättä tule kerran kuukaudessa.
  3. Listaa ylös velat, joita sinulla on.
  4. Laita osa tuloista säästöön. Kerää itsellesi näin varakassa pahan päivän varalle.
  5. Laadi itsellesi taloustavoite, kuten "säästän 50 euroa kuussa", "käyn enää kerran kuussa ravintolassa" tai "tarkistan sähkö- ja nettisopimukseni hinnan".
  6. Tee vuoden lopussa vuosiyhteenveto. Miten vuosi sujui? Tuliko rahaa enemmän kuin sitä meni? Mihin rahat menivät?

COLOURBOX17890247

Säästäminen on helppoa! Valitse itsellesi sopiva tapa:

  1. Suunnittele ostokset etukäteen ja tee ostoslista
  2. Älä osta ruokaa nälkäisenä
  3. Syö eväitä töissä
  4. Älä osta, jos voit lainata
  5. Vertaa hintoja, osta halvin
  6. Osta vain sitä, mitä tarvitset. Mieti jokaisen ostoksen kohdalla, miksi haluat ostaa tuotteen: onko kyse mielihalusta vai tarpeesta?
  7. Osta käytettynä ja kirpputorilta
  8. Älä osta pakettimatkaa, suunnittele ja varaa matkat ja hotellit itse
  9. Käy ravintolassa vain harvoin, äläkä osta ateriasi kylkeen juomaa
  10. Lopeta huono tapa, kuten tupakointi, ja säästä askin verran rahaa säästöpossuun
  11. Osta alennusmyynnistä
  12. Ota kännykkääsi saldomuistutus, joka kertoo, kun tietty summa on mennyt
  13. Vähennä auton käyttöä, osta sarjalippu bussiin
  14. Laske oikea kustannus. Kaksi pulloa 2,50 euron lähdevettä viikossa maksaa 260 euroa vuodessa, kotiin tilattu 14 euron perhepitsa kerran viikossa kustantaa vuodessa yli 700 euroa.
  15. Laita saamastasi palkasta osa säästötilille heti. Säästäminen ei onnistu, jos et siirrä säästämiäsi rahoja oikeasti sivuun!

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lähde: Businessinsider.com, Martat

Tuoreimmat aiheesta

Raha