Mies, tiesitkö tämän hormoneistasi? Testosteroni lisää salakavalan tilan riskiä – varovaisuutta lisien kanssa

shutterstock_232712878
Alaraajan syvän laskimotukoksen tyypillinen oire on pohkeen turvotus. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 10.03.2019 07:05

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Tuore kansainvälinen tutkimus vahvistaa käsitystä testosteronin vaikutuksesta sydänsairauksien kehittymiseen.

Yhdysvaltalaiset, kiinalaiset sekä brittitutkijat pureutuivat työssään kysymykseen sisäsyntyisen testosteronin vaikutuksesta veritulpan, sydämen vajaatoiminnan ja sydäninfarktin riskiin. Aiemmin erityisesti yliannoksina käytetty testosteroni on yhdistetty suurentuneeseen sydän- ja verisuonitautien sekä aivoinfarktin riskiin.

BMJ-tiedelehdessä julkaistut tutkimukset osoittavat, että myös geneettinen taipumus korkeisiin testosteronitasoihin voi lisätä vakavien sydänongelmien, kuten veritulpan ja sydämen vajaatoiminnan, riskiä miehillä. Sydäninfarktin riskiä korkeat testosteronit eivät näyttäneet kasvattavan.

Tutkimusta tehnyt New Yorkin kaupunginyliopiston professori Mary Schooling kertoi The Guardianille, että miehiä tulisi suojella etsimällä hoitomuotoja ja elämäntapoja, jotka pitäisivät testosteronitasot mieluummin matalalla kuin korkealla.

Tämä voi kuitenkin olla vaikeaa, sillä testosteronilisät ovat kasvattaneet suosiotaan miesten keskuudessa. Testosteronista toivotaan apua esimerkiksi fyysisen suorituskyvyn parantamiseen sekä mieskuntoon. Jälkimmäiseen ongelmaan voisi auttaa tosin myös oliiviöljy, joka todettiin Ateenan yliopiston tutkimuksessa jopa Viagraa tehokkaammaksi avuksi erektiohäiriöihin.

Korkeat testosteronitasot yhteydessä veritulppaan ja sydämen vajaatoimintaan 

shutterstock_1228533421

Laskimoveritulppia syntyy yleensä alaraajoihin. Tyypillisiä oireita ovat pohkeen turvotus, leposärky ja arkuus sekä kävellessä tuntuva kipu. Kuvituskuva.

Testosteronin ja sydänsairauksien välistä yhteyttä tarkastelleessa tutkimuksessa käytettiin vuosina 2006–2010 brittiläiseen biopankkiin kertyneitä tietoja noin 400 000 miehestä ja naisesta. Otantaan valikoituneiden henkilöiden ikä vaihteli 40–75 ikävuoden välillä.

Henkilöiden perimää tarkastellessaan tutkijat keskittyivät kahteen testosteronin tuotantoon liittyvän alueeseen, jotka selittävät yhteensä vain prosentin vaihtelun testosteronitasoissa. Tämän jälkeen tutkijat ennustivat henkilöiden testosteronitasot geneettisten varianttien yhdistelmästä ja katsoivat, oliko heille kehittynyt sydänongelmia huhtikuuhun 2018 mennessä.

Tulosten mukaan vain toinen tutkitusta kahdesta osasta genomia oli yhteydessä sydänongelmiin. Yhteys oli vahvempi miehillä. Mitä korkeammat testosteronitasot tutkijat olivat miehille laskeneet, sitä todennäköisemmin miehet sairastuivat veritulppaan ja sydämen vajaatoimintaan.

Testosteronin yhteyttä sydänkohtauksiin ei havaittu, mikä saattaa tutkijoiden mukaan johtua otantaan sattuneiden henkilöiden hyvästä yleisterveydestä. Vain muutama henkilö sai sydänkohtauksen tutkimusaikana.

Tutkimuksessa on puutteensa. Otantaan sattui lähinnä hyvin koulutettuja, pääosin terveellisesti eläviä, valkoisia, brittiläistä tai eurooppalaista alkuperää olevia ihmisiä ja osa terveystiedoista perustui itseraportointiin. Geneettisten varianttien ei myöskään pystytty osoittamaan vaikuttavan suoraan sydänsairauksien riskiin.

Hormonihoitojen hyödyt ja haitat kannattaa punnita tarkkaan

Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että testosteroni kiihdyttää jo todetun eturauhassyövän kasvua. Usein masturboivilla miehillä onkin huomattu olevan pienempi riski sairastua eturauhassyöpään – säännöllisen siemensyöksyn saaminen nimittäin madaltaa testosteronitasoja.

Liian matalalle romahtaneet testosteronitasot on puolestaan yhdistetty hiusten lähtöön, painonnousuun ja luiden heikkenemiseen. Monet iäkkäät käyttävätkin testosteronivalmisteita, mutta korvaushoidon hyötyjä ja haittoja kannattaa punnita tarkkaan.

Lähteet: BMJThe Guardian, Medical Xpress, Dopinglinkki

Tuoreimmat aiheesta

Sydänterveys