Mies valehteli tulonsa sakotustilanteessa Kempeleessä – näin siinä sitten kävi

Poliisi muistuttaa, että sakotettavan tulot pystytään selvittämään.

Poliisipartio pysäytti kesällä Kempeleessä miehen, joka oli syyllistynyt liikennerikkomukseen. Mies antoi sakotustilanteessa tulotietonsa, mutta sakkoa kirjoittaneelle poliisille jäi epäilys siitä, että mies valehteli.

Tämän vuoksi poliisi aloitti esitutkinnan epäillystä sakkovilpistä. Verottajalta saatujen tietojen perusteella ilmeni, että miehen tulot olivat huomattavasti ilmoitettua suuremmat.

Poliisi oli määrännyt samalle miehelle sakon liikennerikoksesta myös aiemmin kesällä. Myös silloin mies ilmoitti liian pienet tulot. Poliisi siis epäili miehen syyllistyneen kahteen sakkovilppiin. Näistä miehelle määrättiin rangaistukseksi sakkoa.

Mies menetti aiemmin määrätyistä sakoista saamansa rahallisen hyödyn, sillä niiden loppusumma oli vain noin neljännes siitä, mitä summan piti oikeasti olla. Mies joutui maksamaan oikeilla tuloillaan aiempien sakkojen lisäksi myös sakkovilpistä määrätyt sakot.

Poliisi saa sakotustilanteessa asiakkaan tulotiedot verottajan tietokannasta. Rekisterin tiedot eivät tosin ole ajantasaiset, vaan ne perustuvat viimeksi valmistuneeseen verotukseen. On sakotettavan velvollisuus kertoa, jos hänen tulotiedoissaan on tapahtunut olennainen muutos siihen, mitä tietojärjestelmä ilmoittaa.

Rikos viranomaisia vastaan

Poliisi muistuttaa, että sakkovilppi on rikos viranomaisia vastaan. Rangaistus siitä on sakkoa tai vankeutta enintään kolme kuukautta.

Sakkovilppiin syyllistyy, jos antaa viranomaiselle sakon määräämistä varten tuloistaan, elatusvelvollisuudestaan tai muusta maksukykyyn vaikuttavasta seikasta olennaisesti totuudenvastaisen tai harhaanjohtavan tiedon.

Poliisin tutkittavaksi sakkovilppejä tulee harvoin. Oulun poliisilaitoksen alueella ei ole vuodelle 2023 kirjattu yhtään rikosilmoitusta sakkovilpeistä.

Lähde: Poliisi
 

Lue myös:

    Uusimmat