Miesten rintasyöpä on harvinainen sairaus, mutta rinnan alueen muutoksia ei silti tule sivuuttaa. Diagnoosin myöhästyminen heikentää sairastuneen ennustetta.
Suomessa todetaan vuosittain noin 20–30 uutta miesten rintasyöpätapausta. Määrä on kasvanut hiljalleen. Tapaukset ovat kuitenkin niin harvinaisia, että miehen oireiden epäillään harvemmin ensimmäisenä liittyvän rintasyöpään.
Yleensä miehet sairastuvat rintasyöpään hieman vanhempina kuin naiset: keskimäärin seitsemänkymppisinä.
Ensimmäinen oire on useimmiten kyhmy rinnassa. Muita vaaran merkkejä ovat nännin sisäänpäin vetäytyminen, kipu rinnassa sekä nännistä tuleva erite tai haavauma. Joskus myös kainalon imusolmuke voi suurentua.
Miehet huomaavat rinnan alueen muutokset useimmiten itse, sillä heillä on rintakudosta paljon vähemmän kuin naisilla. Tutkimuksiin hakeutuminen voi kuitenkin viivästyä, koska kyhmyn ehkä kuvitellaan johtuvan vaikka lihomisesta eikä rintasyövän mahdollisuutta osata edes epäillä.
Miehenkin rinnassa oleva kyhmy pitäisi aina tutkituttaa nopeasti. Viivästyneen hoitoon hakeutumisen myötä kasvain saattaa ehtiä levitä laajemmalle kehoon. Tämän vuoksi miesten rintasyövän kokonaisennuste on huonompi kuin naisten. Molempien ennusteet ovat kuitenkin parantuneet syöpähoitojen kehittymisen myötä.
Ylipaino ja alkoholi altistavat
Rintasyöpään sairastuneen miehen tulisi aina käydä perinnöllisyysselvityksissä, sillä syöpäriskiä lisäävät periytyvät mutaatiot ovat heillä tavallisempia kuin rintasyöpään sairastuneilla naisilla. Jos miehen sukuhistoria viittaa periytyvään rinta- tai munasarjasyöpäriskiin, on hänen riskinsä sairastua rintasyöpään jopa 44 prosenttia.
Perinnöllisyystekijöiden lisäksi miehen rintasyöpäriskiä lisää kehon kohonnut estrogeenitaso. Se voi johtua esimerkiksi ylipainosta tai alkoholinkäytöstä, joskus myös estrogeeniä tai finasteridiä sisältävien lääkkeiden käytöstä. Finesteridiä käytetään esimerkiksi hiustenlähdön hoitoon.
Riskiä voivat lisätä myös kivesten toimintaan liittyvät geenimuutokset, kivestulehdukset, laskeutumattomat kivekset sekä aiempi rintakehän alueelle kohdistunut sädehoito. Valtaosalla sairastuneista ei kuitenkaan ole todennettavissa mitään selittäviä taustatekijöitä.
Lähde: Duodecim, Rintasyopa.fi, Suomen Syöpärekisteri, Men's Health
Totuus hormonikorvaushoitojen ja rintasyövän yhteydestä
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.