Harmiton kysta tai viaton kyhmy rinnassa nostaa rintasyövän riskiä

Naisilla, joilla on löytynyt rinnasta hyvälaatuinen muutos, on lähes kaksinkertainen todennäköisyys sairastua rintasyöpään seuraavan 20 vuoden aikana, kertoo tutkimus.

Erilaisten hyvälaatuisten rintasairauksien lista on pitkä. Hyvälaatuisesta rintasairaudesta puhutaan, kun rintakudoksesta löytyy muutos, jossa ei ole syöpäsoluja. Tällaisia muutoksia ovat esimerkiksi kystat, fibroadenoomat ja intraduktaaliset papilloomat.

Vaikka suurin osa hyvälaatuisista rintakasvaimista ei ole yhteydessä syöpään, voi niistä osa nostaa riskiä sairastua rintasyöpään, kertoo Health-lehti.

Vuonna 2022 julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että naisilla, joilla oli diagnosoitu hyvälaatuinen rintasairaus, oli kaksi kertaa todennäköisempää sairastua rintasyöpään seuraavien 20 vuoden aikana kuin niillä naisilla, joilla ei ollut hyvälaatuisia kasvaimia rinnoissa.

Rintasyövän riskiä nostavat esimerkiksi atyyppinen loburaalinen hyperplasia, fibroadenoomat ja intraduktaaliset papilloomat, kertoo Duodecim.

Rintarauhasten yleisimmät hyvälaatuiset kasvaimet fibroadenoomat suurentavat rintasyöpäriskiä noin 1,5-kertaiseksi, intraduktaaliset papilloomat noin kaksinkertaiseksi ja atyyppinen loburaalinen hyperplasia nostaa rintasyöpäriskiä jopa kymmenkertaiseksi muuhun naisväestöön verrattuna.

Tutkimuksen mukaan on tyypillistä, että hyvälaatuinen muutos löytyy yhdestä rinnasta, mutta syöpä kehittyy toiseen rintaan.

Kohonneesta riskistä huolimatta kokonaisriski on pieni

Tutkimuksen johtava tutkija Marta Román muistuttaa Health-lehdessä, että vaikka osa hyvälaatuisista rintakasvaimista kaksinkertaistaa rintasyöpään sairastumisen riskin, on kokonaisriski sairastumiseen silti edelleen pieni.

Rintasyövän kaksi merkittävintä riskitekijää ovat naissukupuoli ja ikääntyminen.

Muita riskejä ovat perheessä tai suvussa ilmenneet rintasyöpätapaukset, geneettiset mutaatiot, kuten BRCA 1- ja BRCA 2-alttiusmutaatiot sekä lisääntymishistoria.

Näiden lisäksi rintasyöpäriskiin vaikuttavat elämäntavat, kuten ylipaino, pitkään kestänyt hormonivalmisteiden käyttö ja alkoholin käyttö.

Katso myös video: Tarjan rintasyöpämatka sai päätöksen tatuoijan tuolissa (juttu jatkuu videon alla)

Rintasyövän viimeinen piste 6:29
Mamillatatuointi: Rintasyövän viimeinen etappi -minidokumentti käy läpi Tarjan sairastamisen vaiheita ja näyttää, kuinka uusi nänni syntyy tatuointikoneen pisto kerrallaan.

Seulontoihin osallistuminen pienentää rintasyöpäkuolleisuutta

Kaikkiaan rintasyöpään sairastuu Suomessa vuosittain noin 5000 naista ja heistä reilu puolet on seulontaikäisiä. Rintasyövän seulontaan kutsutaan 50–69 vuotiaat naiset noin kahden vuoden välein. Seulontaikäisten naisten rintasyövistä noin kaksi kolmasosaa löydetään seulonnassa.

Vuosina 1992–2003 seulontaan kutsuttujen naisten kuolleisuus rintasyöpään oli 22 prosenttia pienempi verrattuna tilanteeseen, jossa seulontaa ei olisi järjestetty. Seulonnan vaikutusta rintasyöpäkuolleisuuteen on tutkittu Suomessa myös myöhemmin 2000-luvulla ja tulos on pysynyt ennallaan,  kertoo Suomen Syöpärekisteri.

Asiantuntijoiden mukaan hyvälaatuisen rintasairausdiagnoosin saaneet naiset voisivat hyötyä tiiviistä ja yksilöllisemmästä seurannasta rintasyövän ehkäisemiseksi, kertoo Health-lehti.

Onkologi Larry Norton huomauttaa Health-lehdessä, että niiden ihmisten, joilla on tiheät rinnat, tulisi saada sekä mammografia- että ultraäänitutkimus rintasyöväseulonnoissa, sillä tiheissä rinnoissa on paljon rauhas- ja sidekudosta sekä vähemmän rasvaista rintakudosta, mikä voi tehdä mammografiatuloksen tulkinnasta vaikeampaa.

Lue myös:

    Uusimmat