Miesten keihäänheitossa käsittämätön tilasto murskaksi – "Nyt se on tapahtunut"

Pariisin kesäolympialaisten miesten keihäsfinaali tarjosi järisyttävän kovaa tasoa ympäri maailman. Samalla kisassa murskattiin yksi historiallinen tilasto, sillä koskaan aiemmin Eurooppa ei ole jäänyt miesten keihäsfinaalissa ilman mitalia.

Loppukilpailusta muodostui poikkeuksellisen kova. Kilpailun voitti Pakistanin Arshad Nadeem hurjalla tuloksella 92,97. Se oli myös olympiaennätys. Kakkoseksi heitti Tokion olympiavoittaja Intian Neeraj Chopra, jonka pisin kaari oli 89,45. Kolmas oli Grenadan Anderson Peters 88,54 metrin heitollaan.

– Siinä mentiin kovaa ja korkealta. Tuli kyllä sellainen paukku, että hän (Nadeem) varmisteli vielä heittämällä kaksi olympialaisten pisintä heittoa. Se oli hurja jysäys. Jännä veijari, taitaa olla tusinan verran kisoja 2020-luvulla, MTV Urheilun asiantuntija Tommi Evilä summaa.

– Isoin huomionarvo on tässä kohtaa se, että nyt se on tapahtunut. Eurooppaan ei tullut yhtään mitalia. Eurooppa jäi ensimmäistä kertaa mitalien ulkopuolelle miesten keihäässä. 

Ainoastaan myös neljästi on olympiavoittaja tullut Euroopan ulkopuolelta. Näistä kolme suoritusta on tullut neljissä viime olympialaisissa. Suomalaisista suurin onnistuja oli Lassi Etelätalo, joka heitti 84,58.

– Kaikkien aikojen kovin vaatimus kolmelle viimeiselle kierrokselle. Mutta kukas muu kukkuluuruu siellä oli taas, Lassi Etelätalo. Sama kaveri teki saman tempun 2021 Tokiossa.

Oliver Helander oli lopputuloksissa yhdeksäs tuloksella 82,68 ja Toni Keränen kymmenes 80,92 metrin heitolla.

– Ei oikein tuntunut löytyvän hyvää asentoa millään. Kyllä siellä tahtoa ja voimaa on, mutta välineenhallinta, täytyy saada asentoon sinne taivaalle, Evilä toteaa.

– Ja jos tosiaan Keräsen Tonilla ensimmäisessä heitossa nappasi lähentäjä, niin se on keihäänheittäjälle todella paha paikka. Se vain koko ajan paheni ja paheni, kun sitten mitä ilmeisimmin jonkinlainen repeämä tuli siihen. Se oli siinä kohtaa taputeltu, Evilä sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat