VR:n junissa tapahtuu lähes päivittäin häiriökäyttäytymistä ja kymmeniä väkivaltatilanteita vuosittain. Sateenkaarirusettiin sonnistautunut vihreiden kaupunginvaltuutettu Miikka Keränen kertoo joutuneensa uhkaavaan tilanteeseen junan ravintolavaunussa.
Keränen uskoo, että uhittelu ja solvaaminen johtui ainakin osaksi hänen pukeutumisestaan. Hän harmittelee myös konduktöörien tapaa hoitaa asia. Keräsen tapauksesta kirjoittama Facebook-päivitys on herättänyt laajaa keskustelua Helsinki Pride-asuun sonnustautuneen VR:n toiminnasta.
Keskustelua ravintolavaunussa iltamyöhällä
Vihreiden kaupunginvaltuutettu Miikka Keränen oli palaamassa junalla kotipaikkakunnalleen Rovaniemelle puoluevaltuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksesta Helsingistä.
Oli tiistai-ilta 4. kesäkuuta. Hän kävi keskustelua puoluetovereidensa kanssa ravintolavaunussa.
– Keskustelimme ummet ja lammet yhteiskunnan asioista, politiikasta ja esimerkiksi siviilipalveluksesta. Sanoin siinä keskustelussa, että pitäisiköhän hakea siviilipalvelukseen, Keränen muistelee.
Kansamatkustaja alkoi solvata ja neiditellä
Keräsen mukaan viereisessä pöydässä istunut, noin 50–60-vuotias mies, tuijotti häntä herkeämättä lähes koko keskustelun ajan.
– Hän aloitti solvaamisensa ja sanoi ensimmäiseksi minulle, että tuollainen teinipoliitikko hänen verorahoillaan puhuu noin turhanpäiväistä asiaa.
– Aluksi hän herjasi ajatuksiani siviilipalveluksesta. Sitten alkoi neidiksi nimittely. Puhe muuttui äkisti uhkaavasti ja väkivaltaan viittaavaksi.
Konduktöörien käytös ihmetytti
Ensin Keränen kertoi tilanteesta ravintolavaunun työntekijälle.
– Sanoin, että minua uhkaillaan ja haluan konduktöörin paikalle. Työntekijä oli tomera naishenkilö, joka hän tuli siihen vähän ihmettelemään, että mikäs tämä nyt on. Hän oli varmaan tottunut hoitamaan kahakoita siten, että olkaapa pojat kunnolla.
– Mutta jos ihminen menee sanomaan henkilökunnalle, että häntä uhkaillaan, minun mielestäni sen henkilön turvallisuus tulisi taata.
Keräsen mukaan häntä uhkaillut mies ei suostunut poistumaan paikalta ja konduktöörit tulivat ravintolavaunuun selvittämään tilannetta.
– Konduktööreillä oli sellainen asenne, että mikä tässä muka nyt on ongelmana, kun mitään käsirysyä ei kuitenkaan ollut käynnissä. Ihminen, joka meille alkoi huudella, istui paikoillaan.
– Konduktöörit olivat mielestäni ylimielisiä. Siitä, pitäisikö mies poistaa ravintolavaunusta ei käyty edes keskustelua.
Pride -viikko herätti nostamaan asian julkisuuteen
Lopulta Keränen pääsi palaamaan hyttiinsä ja häntä solvannut mies poistui ravintolavaunusta toiseen suuntaan. He eivät enää tavanneet, mutta tilanne jäi kalvamaan mieltä ja Keränen kirjoitti VR:lle palautteen tapahtuneesta.
Mies laittoi hiljattain myös Facebookiin julkisen päivityksen tapahtuneesta ja sai aikaan vilkkaan some-keskustelun.
Miikka Keräsen Facebook -päivitys herätti vilkasta keskustelua tasa-arvosta ja VR:n toiminnasta.
– Aluksi en puinut asiaa julkisuudessa, koska siinä aina itsekin joutuu suurennuslasin alle. Mutta sitten pisti silmään tämä VR:n sateenkaarilogojen mainostaminen ja ajattelin, että nyt on aika herättää keskustelua.
– Minulla oli sateenkaarirusetti kaulassani ja tulkitsin tilanteen ravintolavaunussa niin, että ulkonäössäni oli jotakin, mikä sai miehen käyttäytymään hyökkäävästi, koska hän alkoi tuijottaa vihamielisesti jo ennen kuin olin ehtinyt edes puhua.
Keränen aloitti kirjoittaa palautetta VR:lle jo ravintolavaunussa.
– Mies siinä sitten naureskeli, että mitähän minä siinä kirjoitan. Hänen kaverinsakin jo siinä sitten huuteli, että jos jollakulla on mielipide, se pitää kestää kuin mies.
"Olen valitettavasti tottunut solvauksiin"
Keränen ei tehnyt rikosilmoitusta.
– Olen valitettavasti joutunut tottumaan solvauksiin. Jos jokaiseen sellaiseen tarttuisin, olisi aikamoinen työ seurata, miten heidät kiinni saadaan ja joutuvatko vastuuseen.
– Konduktöörit eivät myöskään pyytäneet mieheltä henkilöllisyystodistusta, joten en edes tiedä, kuka hän oli. VR ei mielestäni osoittanut alkeellistakaan mielenkiintoa tähän.
VR vastasi Keräsen palautteeseen ja pahoitteli tilannetta. Erityisiin toimenpiteisiin ei kuitenkaan ryhdytty ja Keränen kirjoitti Facebookissa, että VR oli käynyt keskustelun konduktöörin kanssa.
– VR:n vastauksessa oli, että tilanne ei enää jatkunut uhkaavana solvauksen jälkeen.
Aikoo nousta junaan jatkossakin
Mies aikoo kuitenkin jatkaa junalla matkustamista.
– Olen vihreä ja mieluiten kulkisin junalla ja se on myös kustannuskysymys. Mielelläni en lentäisi, mutta kyllä lentokentillä ja lentokoneissa tuntuu olevan turvallisuus paremmin hanskassa. Jos turvallisuuteni puolesta pitäisi pelätä, kyllä sitten maksaisin lennosta.
VR: Häiriökäytös ei tuntematonta
VR:n turvallisuuspäällikkö Matti Moisio kertoo MTV Uutisille, että lähi- ja kaukojunaliikenteessä sattuu lähes päivittäin häiriökäyttäytymistä.
– Ei se valitettavasti meillä tuntematonta ole. Määrä vaihtelee ja se riippuu myös ajankohdasta - onko esimerkiksi pikkujouluaika tai jotain isoa tapahtumaa meneillään.
– Alkoholilla on toisinaan osuutta asiaan.
Junissa nähdään myös silkkaa fyysistä väkivaltaa
Turvallisuuspäällikön mukaan junissa ei vältytä väkivallaltakaan.
– Väkivaltatapauksia tapahtuu kymmeniä vuosittain. Pienempää häiriökäyttäytymistä tapahtuu valtakunnallisesti jokseenkin joka päivä, kun mukaan on laskettu lähi- ja kaukojunaliikenne.
– Lähijunaliikenteessä tehdään yhteensä yli 200 000 matkaa päivittäin, joten siellä sattuu ja tapahtuu enemmän. Siinä suhteessa kaukojunaliikenne on rauhallisempaa, Moisio kertoo.
Konduktöörillä on valtuudet poistaa junasta häiriötä aiheuttava henkilö tai kieltää ottamasta häntä matkustajaksi.
– Se perustuu lakiin järjestyksen ylläpitämisestä joukkoliikenteessä. Jos henkilö kiellosta huolimatta jatkaa häiriökäyttäytymistään, hänet voidaan poistaa jopa voimakeinoin, Moisio toteaa.
"Syrjintää tai rasismia emme hyväksy"
Keräsen tapaukseen VR:n Moisio ei suoraan halua ottaa kantaa.
– Konduktööri on käynyt siellä paikan päällä ja heidän käsityksensä mukaan tilanne oli rauhoittunut. Sen voin sanoa, että tapaus on meillä käsitelty sisäisesti. Sinällään en ota siihen kantaa.
Turvallisuupäällikkö haluaa kuitenkin korostaa, etti VR hyväksy syrjintää tai rasismia.
– Meillä on täysin nollatoleranssi häiritsevään käytökseen. Syrjintää tai rasismia emme hyväksy missään muodossa.
– Meille kaikki matkustajat ovat samanarvoisia ja yhtä tärkeitä.