Mikä herätys! Riippumatossa nukkuneet yllättyivät aamulla Laitilassa – utelias sonni säikäytti retkeilijät

0:48imgKatso video erikoisesta lehmäherätyksestä!
Julkaistu 27.06.2021 07:42

Nina Malmberg

nina.malmberg@mtv.fi

Laitilassa riippumattoretkeilijät eivät heränneet kukon lauluun, vaan lehmän ammumiseen. MTV Uutiset kysyi, millaisia kommelluksia riippumaton kanssa on sattunut. 

Riippumattoilusta on tullut uusi suosittu tapa retkeillä ja nukkua luonnossa. Kommelluksitta näistä retkistä ei kuitenkaan aina selvitä. Kyselimme, minkälaisia kokemuksia ihmisille on käynyt riippumattojensa kanssa. Ja olihan niitä monenlaisia.

Herätys lehmien keskellä

Nuku yö ulkona -tapahtuman innostamana Niina Korjonen ystävineen mietti, mikä olisi vähän erikoisempi paikka viettää yö ulkona. Paikaksi valikoitui lehmälaidun. 

Lue myös: Minne saa pystyttää teltan? Mikä hygieniatuote on oiva nuotion sytyke? Eräoppaan käytännölliset vinkit – ota retkireppuun ainakin nämä: "Halvin turvaväline, mitä on olemassa"

– Ystäväporukassa oli mukana pari karjanhoitajaa ja kysyimme luvan Juustotilan omistajalta, Korjonen naureskelee.

Epäileväiselle sonnille tuli huoli laumansa turvallisuudesta, ja se kävi haistelemassa riippukeinujen narut lähietäisyydeltä.

– Päätimme pakata leirimme nopeasti ja siirtyä sivummalle, että sonni voi rauhoittua. Olisi muuten saattanut tulla äkkilähtö leiristä, Korjonen muistelee.

Lue myös: Koronakevät ajoi suomalaiset metsään – Suomalaisten luontosuhde syveni

Sadevesi valui niskaan

Toisella kerralla Korjonen kiinnitti riippumaton puuhun yhtenäisellä leveällä köydellä. Hänellä ei ollut mukana erikseen riippumattonarua, jonka voisi kiinnittää puuta ympäröivään puunhalaajaan. Puunhalaaja on leveä naru, joka ei vauriota puuta.  

– Varusteiden piti olla kunnossa. Tarppi eli sadesuoja oli asetettuna paikalleen sateen varalta. Vettä satoikin sitten oikein urakalla, Korjonen muistelee.

Sade yltyi niin kovaksi, että vettä valui pitkin kiinnitysnarua suoraan maton sisään molemmista päistä.

– Niska ja kantapäät alkoivat tuntua kylmiltä. Oli lopulta pakko nousta ihmettelemään läpimärkää riippumattoa. Sadeveden pysäyttämiseen olisi riittänyt ylimääräisellä narulla solmittu tippanauha kiinnitysnarussa, Korjonen naureskelee.

Lue myös: Kuinka lähellä toisen mökkirantaa saa kalastaa? Tarkista ohjeistukset ennen kesän kalareissuja – tarkkana uhanalaisten lajien kanssa!

Kuperkeikkoja riippumatolla

Riippumattoon istuminen on omalla tavallaan taitolaji. Sitä kannattaa harjoitella, ettei käy niin kuin Mikko Soinille. Hänen retkensä Teijossa päättyi lyhyeen.

– Istahdin riippumattoon miettimättä sen kummemin miten sen tein. Yhtäkkiä vedin sen kanssa kuperkeikan. Siinä samassa sähellyksessä ötökkäverkko hajosi riekaleiksi. Metsä oli täynnä verenhimoisia hyttysiä, enkä halunnut jäädä niiden lounaaksi. Ei auttanut muu kuin pakata kamat kasaan ja lähteä keskellä yötä kotiin, mies naureskelee.

Myös nimimerkki Perse maassa ja jalat ilmassa on tuntenut takalistossaan epäonnisen istahtamisen. Siitä oppineena hän antaa vinkit muille.

– Kun istut riippumattoon, kannattaa ottaa toisella kädellä kiinni etureunasta ja toisella takareunasta. Siinä samalla on hyvä levittää riippumattoa ja vasta sitten istahtaa alas. Itselle kävi niin, että siinä sitten huomasi istuvansa perse maassa ja jalat ilmassa, mies kertoo huvittuneena.

Tarkista, mihin riippumaton kiinnität

Ei ole myöskään samantekevää, minkälaisiin puihin riippumaton kiinnittää. Eräs retkeilijä kertoo epäonnisesta kiinnityksestään. 

– Itselle käynyt pari kertaa niin, että kun olen saanut kaikki viriteltyä leirissä valmiiksi ja yrittänyt asettua riippumattoon, niin sitten onkin kuulunut rusahdus. Puu ei kestänytkään painoa. Onneksi ei ole käynyt pahasti.

Tuoreimmat aiheesta

Luonto ja eläimet