Mikä ihmeen Sitra ja miksi sen johtajasta väännettiin? Jyrki Kataisen valinnut Antti Lindtman vaatii rahastoa alas tornistaan lähemmäs kansalaisia

0:48img
Julkaistu 20.09.2019 20:33
Toimittajan kuva

Kari Pyrhönen

kari.pyrhonen@mtv.fi

Jyrki Kataisen politiikan kentällä hankkimat meriitit ratkaisivat lopulta valinnan hänen edukseen. Sitran hallintoneuvosto äänesti Kataisen uudeksi yliasiamieheksi äärimmäisen tiukassa vaalissa, jossa vastaehdokkaana oli Turun yliopiston tulevaisuustutkija, professori Markku Wilenius.

Sitran hallintoneuvoston puheenjohtaja Antti LIndtman edellyttää nyt, että Katainen toteuttaa kaivattuja uudistuksia Sitrassa, jonka kansalaiset tuntevat huonosti.

Suomen Itsenäisyyden Juhlarahaston Sitran hallitus oli jo esittänyt Jyrki Kataista yliasiamieheksi, mutta kaksi viikkoa sitten hallintoneuvosto hiukan yllättäen päätti, ettei se tee valintaa ennen kuin molemmat ehdokkaat on vielä tavattu.

Hallituksen esitys ei kuitenkaan kaatunut.

– Kolme asiaa käänsivät lopulta valinnan Kataisen eduksi, perustelee Sitran hallintoneuvoston puheenjohtaja Antti Lindtman (SDP).

– Näitä ovat yhteiskunnallisten uudistamistarpeiden hyvä ymmärrys, vahvat kansainväliset verkostot ja koeteltu johtamiskokemus, luettelee Lindtman.

Lindtman tuki Kataista 

Päätös oli kuitenkin kaikkea muuta kuin yksimielinen, 9-jäsenisen hallintoneuvoston äänestystulos oli tiukin mahdollinen: 5-4.

– Kävimme lyhyen keskustelun ja sitten äänestimme. Itse tuin hallituksen esitystä, kuittaa Lindtman.

Kataista äänestivät myös kansaedustakat Markus Lohi (Kesk.)  Piia Viitanen (SDP), Petteri Orpo (Kok.) ja Kalle Jokinen (Kok.).

Wileniuksen puolelle asettuivat Mari Holopainen (Vihr.), Hanna Sarkkinen (Vas.), Jani Mäkelä (Ps.) ja Ville Vähämäki (Ps.)

Lindtmanin mukaan päätös tehtiin hajaannuksesta huolimatta avoimin perustein, koska hallintoneuvoston jäsenet haastattelivat yhdessä molemmat ehdokkaat ja ansiot tulivat mitatuiksi.

Mikä on Sitra?

Suomen Itsenäisyyden Juhlarahasto Sitra perustettiin 1967 eduskunnan lahjana tuolloin 50 vuotta täyttäneelle Suomelle -  edistämään maamme hyvinvointia ja kasvua. Lahja oli 100 miljoonan markan edestä obligaatioita.

Sitra ei saa budjettirahoitusta eli rahat piti laittaa poikimaan – ja tässä on onnistuttu. Sitran peruspääoman markkina-arvo oli viime vuonna 776 miljoonaa euroa.

Sitran tehtävät on määritelty abstraktisti: Tulevaisuustalo, joka edistää Suomen vakaata ja tasapainoista kehitystä sekä talouskasvua. Sitraa voidaankin tänään kutsua ajatushautomoksi. Se rahoittaa niin julkisia kuin firmojen ja kolmannen sektorin hankkeita, jotka edistävät Sitralle määrättyjä tavoitteita.

Pesämunan aikoinaan lahjoittanut Eduskunta valvoo Sitraa ohjenuoranaan erityinen Sitra-laki. Sen hallintoneuvosto on sama kuin Eduskunnan nimittämä pankkivaltuusto.

Etäinen ja vieras – tornista on tultava alas

Antti Lindtman aloitti Sitran hallintoneuvoston; ja samalla siis Eduskunnan pankkivaltuuston puheenjohtajana viime keväänä uuden eduskunnan myötä. Hän näkee, että Sitra kaipaa päivitystä nykyaikaan ja sitä on myös tulossa, sitra-lakia uudistetaan ja rahasto saa oman hallintoneuvoston.

Lindtman luetteleekin työsarkoja, joiden toteutumisesta Kataisen on yliasiamiehenä vastattava.

– On tärkeää, että Sitra ottaa yhä enemmän työn alle muutakin kuin talouden ja kilpailukyvyn edistämisen. Näitä muita ovat ainakin yhteiskunnallinen eheys, sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja kestävä kehitys.

Sitra ilmoittaakin sivuillaan rahoittavansa ”hiilineutraalia ja kestävää kiertotaloutta”. Tänä päivänä Sitran kaltaisen yleishyödyllisen rahaston onkin näkyvästi reagoitava ilmastonmuutokseen.

Lindtman toivoo myös, että rahasto tulisi enemmän tutuksi suomalaisille. Helsingin Ruoholahdessa sijaitseva pilvenpiirtäjä on kuin symboli. Norsunluutornista on nyt tultava alas.

– Sitran pitäisi ennakoida yhteiskunnan muutoksia ja edistää hankkeita, jotka lopulta palvelevat kaikkia kansalaisia. Ja kyllähän Sitraa on tuotava lähemmäksi kansalaisia.  Se on jäänyt aika vieraaksi toimijaksi suomalaisille.  Ettei vain päätetä asioita siellä tornissa, tuumii Lindtman.

Katainen kommentoi myöhemmin

Sitran uusi johtaja Jyrki Katainen kieltäytyi tänään haastatteluista vedoten muodollisuuksiin. Eu-komissaarina lopettelevan Kataisen on tehtävä komission jäsenten toimintasääntöjen mukainen ilmoitus valinnastaan ennen kuin hän voi vapaasti puhua uudesta työstään.

Kataisen näkemyksiä Sitran johtamisesta ja rahoituksen tuloksista kuullaan noin kahden viikon kuluttua. Sinne Ruoholahden torniin hän astuu vuoden 2020 alusta, kun nykyinen yliasiamies Mikko Kosonen jää eläkkeelle.

Tuoreimmat aiheesta

Jyrki Katainen