Mikä on maailman seksikkäin kieli? Kieltenopiskelijat nimesivät suosikkinsa

Ranskako ylivertainen romantiikan kieli? Ei ehkä sittenkään, ainakaan eurooppalaisten ja amerikkalaisten kieltenopiskelijoiden mielestä. 

Babbel-kieltenoppimissovellusta käyttävien keskuudessa tehdyn kyselyn mukaan italia on syrjäyttänyt ranskan puoleensavetävimpänä kielenä.

Babbelin kyselyyn vastasi noin 6000 ihmistä Isosta-Britanniasta, Ranskasta, Espanjasta, Italiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista. Kyselystä ja sen tuloksista kertoo muun muassa New York Post.

Aiemmassa vastaavassa kyselyssä, joka oli tehty vuonna 2017, seksikkäin kieli oli ranska. Tuolloin vastaajia oli 15 000 ja kakkosena oli italia. 

Babbelin mukaan italian nimeäminen puoleensavetävimmäksi kieleksi on yhdistelmä vastauksista kohtiin, joissa kysyttiin, mikä on "seksikkäin kieli", "romanttisin kieli" ja "intohimoisin kieli". 

Suorapuheisimmaksi kieleksi vastaajien enemmistö nimesi saksan. 

Ison-Britannian englanti puolestaan on vastaajien mielestä kielistä kohteliain.

Miksi italia vetoaa?

Mikä sitten tekee italiasta niin puoleensavetävän? Babbelissa työskentelevä kieltenopettaja ja somesisältöjen tuottaja Noël Wolf sanoo, että asialla on paljon tekemistä sen soinnin kanssa. 

– Sävelkorkeuden nousut ja laskut puhutussa italiassa luovat musiikillisuutta, jota osa ihmisistä pitää viettelevänä ja puoleensavetävänä.

– Tietyt foneettiset piirteet, kuten esimerkiksi r:n rullaava ääntäminen, ovat myös monen mielestä hurmaavaa ja vetovoimaista, Wolf sanoo.

Makuasioissa kaikki eivät kuitenkaan ole mistään aina samaa mieltä ja se pätee myös kielikysymyksiin.

Viime vuonna tuhannelle vastaajalle tehdyssä yhdysvaltalaistutkimuksessa italia jäi vetovoimaisuudeltaan vasta kuudenneksi.

Amerikkalaisiin vastaajiin vetosi parhaiten Australian englanti, kun taas luotaantyöntävintä oli New Yorkin puhekieli. 

"Kyse on estetiikasta"

Joidenkin evoluutioteorioiden mukaan vieraat aksentit ovat viehättäviä, koska ne viittaavat eksoottisempaan geenipooliin. 

Toisten mielestä taas kyseessä ovat puhtaasti kulttuurilliset tottumukset ja vastaavasti myös ennakkoluulot.

Altantalaisen Emoryn yliopiston sosiolingvisti Susan Tamasi sanoo, että tutkimukset eivät ole löytäneet mitään fysiologista syytä sille, miksi joku kieli olisi toista viehättävämpi.

Tamasin mukaan viehtymys onkin nimenomaan kulttuurisidonnaista.

– Kyse on estetiikasta. Kielitieteellisesti ei ole olemassa mitään todisteita sille, että joku aksentti olisi toista miellyttävämpi, Tamasi sanoo Your Tango -nettijulkaisussa

Tamasi toteaakin, että mieltymys johonkin kieleen tai aksenttiin juontuu siitä, millaisia myönteisiä tai kielteisiä mielikuvia olemme kielestä ja sen puhujista muodostaneet. 

Katso myös: Tämä turisti tilasi paninin mukaansa Italiassa, mutta kokikin karvaan pettymyksen

Lue myös:

    Uusimmat