Eurovaalien kärkiehdokkaat kohtasivat MTV eurovaalitentissä keskiviikkona.
Tentin aluksi ehdokkailta kysytään Suomen edun ajamisesta EU:ssa.
MTV Uutisten teettämässä EU-vaalikyselyssä 83 prosenttia kansalaisista oli sitä mieltä, että parlamentaarikon tulee ajaa ensisijaisesti Suomen eikä edustamansa puolueryhmän etua.
Vihreiden Ville Niinistö on eri linjoilla, ainakin vaalikoneen perusteella. Aluksi Niinistöllä on tentissä vaikeuksia muistaa, mihin koneeseen hän oli vastannut.
– Edustan äänestäjieni arvoja siinä, että edistetään kestävää taloutta ja luonnonsuojelua ja että pidetään hyvinvointivaltiosta huolta. Se on Suomen tarinaa ja Suomea siellä edustetaan, mutta niiden äänestäjien, jotka meihin luottaa, Niinistö toteaa.
Kokoomuksen Henna Virkkunen saa puolustaa näkemystään, jonka mukaan Euroopan unionia pitäisi kehittää liittovaltion suuntaan.
Se on Suomessa melkoinen mörkö, muistuttaa juontaja Eeva Lehtimäki.
– Totta kai ajamme suomalaisten etua. Mutta en ole kymmenen vuoden aikana kokenut että Suomen etu on ristiriidassa Euroopan edun kanssa, Virkkunen toteaa.
Elsi Katainen suomalaismeppien vaikutusvallan puutteesta: "Ei pidä paikkaansa"
Elsi Katainen (kesk.) sanoo huomanneensa ihmisten ajattelevan, että suomalaisilla mepeillä ei olisi vaikutusvaltaa.
– Se ei pidä paikkaansa, Katainen sanoo.
Hän itse pitää Suomen edun ajamista EU:ssa suomalaismeppien tärkeimpänä tehtävänä ja toivoo ihmisten ymmärtävän, että suomalaismepit pystyvät myös vaikuttamaan.
EU-parlamentin konkari Eija-Riitta Korhola (kd.) muotoilee Suomen edun ajamisesta seuraavasti.
– Mepin tärkein tehtävä on tuoda se Brysseliin annettu valta takaisin sellaisen lainsäädännön muodossa, jossa meidän olosuhteet on ymmärretty, Korhola sanoo.
Liike Nytin Satu Taavitsainen korostaa metsäkysymyksiä EU-päätöksenteossa Suomen kannalta.
– Suomalaiset haluavat, että saamme päättää niistä asioista jatkossakin, eikä EU ota metsiin liittyviä kysymyksiä itselleen, hän sanoo.
– On tärkeää pitää kansalaisiin yhteyttä ja pohtia, ovatko mepit erkaantuneet kansalaisten arjesta, jos äänestäjät kokevat ettei asioihin voi vaikuttaa, Taavitsainen jatkaa.
Viisi vuotta europarlamentissa istuneelta Eero Heinäluomalta (sd.) kysytään, mikä on mennyt pieleen, kun ihmiset kokevat, että he eivät ole saaneet äänelleen vastinetta.
– Emme ole onnistuneet riittävästi kertomaan siitä, mitä siellä on saatu aikaan, Heinäluoma sanoo.
Hän huomauttaa, että tilaa vaikuttaa on.
– Viisi suomalaista on tässä sadan vaikutusvaltaisimman mepin joukossa. Se on aika hyvä verrattuna väestömäärään, Heinäluoma sanoo.
Andersson: "PS ajaa eurovaaleissa politiikkaa, joka on Suomen edun vastaista"
Sebastian Tynkkynen (ps.) on sitä mieltä, että yhteyttä kansalaisiin täytyy pitää myös vaalien välillä.
– Olen hirveän pettynyt siihen, että kun mepit ”humpsahtavat” sisään ja sitten sieltä ei enää kuulukaan mitään pitkään aikaa. Ei mennä kanaviin, missä nuoria tavoitettaisiin. Me pyrimme avaamaan päätöksiä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, Tynkkynen sanoo.
Sebastian Tynkkynen kertoo, mihin on mepeissä "hirveän pettynyt".
Li Anderssonin (vas.) mukaan vasemmistoliiton edustajat äänestävät europarlamentissa Suomen vasemmistoliiton kantojen mukaisesti. Hän pitää tärkeänä, että tämä on myös äänestäjien tiedossa.
– Keskeinen ongelma on se, että meillä ei keskenään ole samanlaista näkemystä siitä, mikä on Suomen etu, Andersson sanoo.
– Perussuomalaiset ajaa eurovaaleissa politiikkaa, joka on Suomen edun vastaista, Andersson sanoo.
Andersson toteaa, että Suomi voisi olla vihreässä siirtymässä yksi suurimmista voittajista.