Päätoimittajan kommentti: Onko miljoona turvapaikanhakijaa ongelma? Tänä iltana siihenkin saadaan vastauksia

Jos viiden vuoden takaiset EU-vaalit olivat ilmastovaalit, tällä kertaa maanosan läpileikkaava ja eri maiden äänestäjäkuntaa liikuttava teema on aivan toinen. Nämä eurovaalit tullaan todennäköisesti muistamaan maahanmuuttovaaleina. Tarkemmin sanottuna kyse on turvapaikanhausta ja laittomasta siirtolaisuudesta, kirjoittaa MTV Uutisten päätoimittaja Ilkka Ahtiainen.

Vain kolmisen viikkoa sitten EU-maiden johtajat siunasivat EU:n muuttoliike- ja turvapaikkasopimuksen, jonka tarkoituksena on saada hallintaan unionin alueelle yhä voimakkaampana suuntautuva siirtolaisuus ja turvapaikanhaku.

EU-maihin jätettiin vuonna 2023 runsaat miljoona turvapaikkahakemusta, suurin osa niistä Saksaan, Italiaan, Espanjaan ja Ranskaan. Kasvua edellisvuoteen oli 20 prosenttia. 

Laittomia rajanylityksiä oli vajaat 300000; niissä prosentuaalinen kasvu oli vielä suurempi. Tyypillisiä lähtömaita ovat Syyria, Afganistan, Bangladesh ja Turkki.

Turvapaikkasopimus itsessään samoin kuin valtavirtaistunut ajatus turvapaikkakäsittelyn hivuttamisesta EU:n rajojen ulkopuolelle kertovat yhdestä asiasta: ainakin osa EU-maiden päättäjistä on huolissaan. Mitä tapahtuu, jos tulijoiden virtaa ei saada poikki, ja se jatkuu vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen?

Poliittisesti aihe ei toki ole riidaton. Se on nähty tähän mennessä kotimaankin vaalikentillä. Se, onko miljoona turvapaikanhakijaa per vuosi ongelma, tuntuu jakavan jyrkästi vasemmiston ja oikeiston puolueita. Vasemmistopuolueille turvapaikanhakijoiden oikeudet vaikuttavat olevan etusijalla.

EU:n turvapaikkapolitiikka onkin keskeisessä osassa Eeva Lehtimäen ja Jaakko Loikkasen luotsaamassa MTV:n vaalitentissä tänään keskiviikkona klo 20-22. Suoraan lähetykseen on kutsuttu yhdeksän valovoimaista, kokenutta ja väittelytaitoista eurovaaliehdokasta: Henna Virkkunen (kok), Eero Heinäluoma (sd), Sebastian Tynkkynen (ps), Elsi Katainen (kesk), Ville Niinistö (vihr), Li Andersson (vas), Anna-Maja Henriksson (r), Eija-Riitta Korhola (kd) ja Satu Taavitsainen (liik).

Turvapaikkapolitiikka ei toki ole ainut vaaliteema – eikä tentin teema. Ilmasto- ja luontoasioiden ja suomalaisittain varsinkin metsien kuuluu olla pinnalla. Sama pätee vaikeatajuiseen, mutta EU:n lähitulevaisuuden kannalta lähes ratkaisevaan kysymykseen valtiontukipolitiikasta, joka kytkeytyy armottomaan globaaliin talouskilpaan Kiinan ja Yhdysvaltojen kanssa.

Pontta vaaliväittelylle antaa jännittävä tilanne kannatusmittauksissa. MTV:n maanantaina julkistettu mittaus enteilee kokoomukselle voittoa (neljä meppipaikkaa) ja Sdp:lle mahdollisesti kakkossijaa (kolme meppipaikkaa). Sen sijaan sijoista 3-6 ja kahdesta meppipaikasta kisaavat iskuetäisyydellä toisistaan perussuomalaiset, keskusta, vihreät ja vasemmistoliitto. Rkp ja kristillidemokraatit kisaavat yhdestä paikasta.

Asetelma ei voisi paljon kutkuttavampi olla.

Lue myös:

    Uusimmat