Eurovaalit "eivät nappaa", ja syy on harvinaisen selvä

10:32img
Katso Huomenta Suomen Pöllöraadin keskustelu: Tämä on eurovaalien suuri ongelma.
Julkaistu 31.05.2024 13:17

Heli Sivunen

heli.sivunen@mtv.fi

EU-vaalien ennakkoäänestys on alkanut, ja Huomenta Suomen Pöllöraati pohtii, miksi niihin suhtaudutaan niin vaisusti. Yksi selvä syy on, että äänestäjät eivät hahmota europarlamentaarikkojen valtaa Euroopan suurten ongelmien ratkaisemisessa.

– EU-vaalien ongelmahan on Suomessa aina ollut se, että ei näistä oikein ole saatu otetta, sanoo politiikan toimittaja Jari Korkki.

MTV:n EU-vaalien tentit jatkuvat. Vuorossa tänään kello 17.00 Vasemmistoliiton, RKP:n, Kristillisdemokraattien ja Liike Nytin edustajat. Katso tentti MTV Katsomosta tai MTV3-kanavalta!

– Viime kerralla 2019 oli vähän niin kuin puolueiden yhteinen tietynlainen tahtotila, että "hoidetaanpa tämä jotenkin kunnialla", koska edellisellä kerralla se meni ihan penkin alle.

Lue lisää: MTV:n vaalikone: Turvapaikkahakemusten käsittely EU:n ulkopuolella jakaa ehdokkaat kahteen leiriin

Vuoden 2014 vaaleissa äänestysprosentti jäi todella alhaiseksi, noin 30:een.

– Ja sitten hirvittävillä ponnistuksilla silloin 2019 se saatiin vähän yli neljäänkymmeneen, joka oli tavallaan kunniallinen saavutus. Mutta eihän nämä nyt vaan nappaa, näin se vaan on, sanoo Korkki.

Mutta miksi nämä vaalit eivät kiinnosta?

– Maailmassa on nyt sellainen tilanne. Euroopassa käydään sotaa, joten voisi kuvitella, että ihmiset kiinnostuisivat, sanoo MTV Uutisten politiikan toimittaja Antonia Berg.

Lue lisää: EU-vaalien ennakkoäänestys alkaa – "Todella poikkeuksellinen vaali"

– Mutta en tiedä – tuntuu, että se ei vain lähde oikein käyntiin, se kampanja kuitenkaan. Ja sitten tämä ihana sää, sehän voi kyllä rokottaa, Berg sanoo.

Äänestäjät eivät tiedä tarpeeksi

Viestintäkonsultti Silja Silvasti Ellun Kanat -konsulttitoimistosta uskoo, että äänestäjät eivät tiedä tarpeeksi siitä, miten yksittäiset europarlamentaarikot vaikuttavat.

– On juuri nämä teemat kuten sota Euroopassa, ilmastonmuutoksen torjunta, investointien saaminen Eurooppaan ja tämä yleinen globaali haastava tilanne – kilpailullinen tilanne, missä olemme taloudellisesti tällä hetkellä, Silvasti sanoo.

Ongelma kiteytyy siihen, miten äänestäjä hahmottaa meppien vaikutuksen näihin suuriin haasteisiin.

– Mutta kansalaisten on ehkä vaikea hahmottaa sitä, miten yksittäiset mepit siihen koko asiaan liittyvät. Että millä tavalla se minun ääneni, ja minun valintani vie sitä asiaa eteenpäin. 

Lue lisäksi: Tässä maassa eurovaalit on kiinnostanut kaikkein vähiten – nyt panokset ovat niin kovat, että tilanne voi muuttua

Suomalainen äänestäjä ei välttämättä ymmärrä, että yksittäisillä mepeilläkin voi olla tosi paljon valtaa. Ja miten sitä valtaa myös jätetään käyttämättä.

– Nythän tuli tällainen koonti, että mitä kaikkea nämä meidän mepit ovat tällä kaudella tehneet, niin katsoin että ne, jotka eniten Euroopan unionia kritisoivat, tekevät kuitenkin siellä parlamentissa vähiten.

Silvasti viittaa Helsingin Sanomien selvitykseen, johon on koostettu suomalaisten europarlamentaarikkojen toimia vuosina 2019–2024.

– Perussuomalaisten mepeillä tuntuu olevan aika vähän mitään toimenpiteitä, puheenvuoroja tai seurantavastuita, Silvasti sanoo.

Tee MTV:n eurovaalikone tästä!

Tuoreimmat aiheesta

Eurovaalit