Miksi koira haukkuu tauotta kodin pihassa – eikö sen pitäisi nauttia ulkoilusta? Mikäli lemmikki haukuskelee pihalla ilman syytä, omistajan kannattaa tarkistaa, että sillä on tarpeeksi mukavia "pihatöitä".
Koira saattaa lepäillä sisätiloissa rauhallisesti, mutta oma piha onkin toinen juttu. Lemmikki saattaa haukkua pihassa jopa kiusaksi asti.
Yleensä koiran reaktio johtuu äänistä, joita kantautuu pihaan, kuvailee ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja Marjaana Lohivirta. Vaikka koira ei muuten olisi haukkuherkkä, siltäkin voi löytyä vahtihaukku.
– Maaseudulla voi olla toivottavaakin, että koira haukkuu, jos joku menee ja tulee. Asutusalueella se ei toki ole kamalan kätevää, varsinkaan, jos haukkuminen jää päälle tai on jatkuvaa, hän pohtii.
Lue myös: "Näkymättömien" kärpästen nappailu ja pakonomainen tuijottaminen ovat koiran pakko-oireita – taustalla useita syitä
Syitä haukkumiseen on lukemattomia: pihan ohi voi kulkea ihminen, auto, koira tai peura. Koira voi haukkua herkästi, jos se ei esimerkiksi illan hämärässä näe, mikä pihaan kantautuvaa ääntä aiheuttaa.
– Koiralla voi olla tylsää ja se räkyttää, koska ei ole muutakaan tekemistä. Se vähän kuin keksii tikusta asiaa: nyt haukun tätä ja sitten tuota. Ulvominen on usein eniten sitä, että onko täällä ketään, tulisiko joku minun kanssani tänne. Ulvomalla koira siis kutsuu kavereita tai omaa laumaansa tulemaan mukaan, Lohivirta kuvaa.
Omistaja voi koiran äänestä oppia kuulemaan, onko kyseessä "muuten vain" -haukahdus, vai onko pihaan todella tulossa joku. Koira ei esimerkiksi välttämättä hauku tuttua ihmistä, mutta muita kyllä.
Lue myös: Riina yritti ohjata Riehu-koiraansa, mutta joutuikin itse "esteen uhriksi" – hulvaton video: "Se tunne, kun unohtui katsoa suunta…"
Pelkkä pihassa olo voi olla tylsää: "Onko tarpeeksi tekemistä?"
Mikäli lemmikki haukuskelee pihalla ilman syytä, omistajan kannattaa tarkistaa, että sillä on tarpeeksi mukavia "pihatöitä".
– Onko koiralla tarpeeksi tekemistä? Onko se yksinäisyyttään ääntelemässä pihalla? Tarjoa koiralle jotakin kivaa tekemistä ulos, että pihalla olemiseen liittyisi jotakin kivaa yhdessä tekemistä tai joku paikka, jossa koira saa kaivaa, tehdä temppuja tai syödä luuta. Että pihaan liittyisi jotakin muutakin kuin ohikulkijoille kailottamista.
Koiralle voi myös opettaa, että ohikulkijoista ilmoitetaan haukun sijaan tulemalla luo. Omistajan luokse saapumisen tulee olla palkitsevaa.
– Jos joku kävelee oman portin ohi, mikä olisi se juttu, mikä koiran kannattaisit tehdä aidalle ryntäämisen sijaan? Tulisiko se kuistille tai etsisi omistajan? Opettaa koiran siihen, että kun kuuluu tuo ääni, tule minun luokseni. Ja aina, kun omistaja ilmestyy paikalle, tapahtuu jotakin kivaa, eli kannattaa tulla luo.
Lue myös: Vuonna 2004 Jaana-Mirjam näki kevätjäällä mustavalkoisen koiran ja ihastui rotuun – nyt hän kertoo, mitä Nono, 17, opetti elämästä: "Eihän siinä voi muuta kuin olla iloinen"
Älä yritä kouluttaa, jos koira on jo kiihtynyt
Tilanne ei kuitenkaan ole enää opetustilanne, jos koira on jo ohikulkijoista kovin kiihtynyt ja haukkuu villisti. Silloin katse kannattaa kääntää seuraavaan kertaan.
– Ensi kerralla ollaan vaikka sisällä ja katsotaan ikkunasta, kun joku menee ohi. Tehdään tilanteita, ettei koira ole pihalla, vaan joku vain kävelee siellä, kuuluu se kävelyn ääni. Ollaan oman talon kuistilla ja harjoitellaan, että koira voi katsoa ohikulkijaa rauhallisesti, se voi tulla luo. Kaikki tällaiset vievät aikaa, mutta kyllä ne ovat ihan mahdollisia oppia.
Hankalassa tilanteessa kannattaa kääntyä eettisesti kestävästi toimivan koulutetun ammattilaisen puoleen. Suomen Eläintenkouluttajat ry:n jäsenet ovat sitoutuneet eettisiin sääntöihin, ja kouluttajalistalta voi etsiä itselleen sopivan kouluttajan, Lohivirta vinkkaa.
Lue myös: Miksi koira läähättää? Syitä voi olla useita – eläinlääkäri kertoo, milloin läähätyksestä pitää huolestua
Lue myös: Heiluva häntä ei aina tarkoita, että koira on iloinen: "Tärkeä myytti murrettavaksi"
Katso myös: Onko omistajan vika, jos koira haukkuu ja häiritsee naapureita?
1:30