Miksi koira haukkuu ohiajaville autoille ja pyörille? Asiantuntija avaa ongelmaa: "Liike laukaisee saalistusinnokkuuden"

1:08img
KATSO MYÖS: Saako koiraa lohduttaa jännittävässä tilanteessa? Näin vastaa asiantuntija: "Aina kannattaa miettiä, miten voin auttaa tätä koiraa..."
Julkaistu 31.07.2022 12:55

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Miksi koira haukkuu ohiajaville autoille ja pyörille? Osa koirista haukkuu myös haravaa tai lapiota. Syy saattaa olla saalistusinnokkuus. Tavasta on myös mahdollista oppia pois.

Lenkkeily tiellä, jossa kulkee autoja, saattaa olla koiran kanssa rasittavaa – lemmikki kun saattaa hyökkäillä autoja tai pyöriä päin yllättäen.

– Todennäköisesti auton liike laukaisee koiralla saalistusinnokkuuden. Se lähtee liikkuvan asian perään. Syynä voi olla myös se, että koira on säikähtänyt, kun auto on tullut, ja se yrittää karkottaa sitä. Ainakin paimenkoiratyyppisillä koirilla kyse on yleensä jahtaamisesta, ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja Marjaana Lohivirta pohtii puhelimitse.

Lue myös: Keltainen nauha remmissä kertoo tärkeän tiedon koirasta: "Älä pysähdy tuijottelemaan"

"Se on vähän kuin lähtisi jonkin villieläimen perään"

Autojen jahtaamisessa ongelmallista on, että toiminta itsessään on palkitsevaa: koska auto ei pysähdy, vaan ajaa pois, koira kokee onnistumisen tunnetta.

– Se on vähän kuin lähtisi jonkin villieläimen perään. Pyörät ovat sama asia. Jotkut koirat haukkuvat haravoita. Jos maata lakaistaan tai lapioidaan, koira käy koko ajan kiinni harjaan. Ilmiö on samanlainen, eli liike saa reaktion lähtemään käyntiin.

Jos koira ei esimerkiksi talutushihnan vuoksi pääsekään nappaamaan kiinni harjasta, se saattaa haukkua turhautumisesta. Toiminta voi olla myös paikkariippuvaista: Lohivirran eräs oma koira tykkäsi hyökkäillä autoja päin vain hiekkatiellä. Keskustassa, missä menopelejä olisi ollut enemmän, se ei yllättäen välittänytkään niistä.

– Täällä maalla meillä on hiekkatie, jonka varrella kuljimme, ja ilmeisesti sen ääni auton alla sai aikaan sen, että koira koki sen kiihdyttäväksi. Koirani alkoi mennä aivan tietynlaiseen mielentilaan, jos se vain kuuli auton äänen: se alkoi painautua ojan pohjalle ja varustautua siihen, että nyt, kun se auto menee, hyökkään sen kimppuun.

Marjaana Lohivirta koirineen.

Marjaana Lohivirta koirineen.

Lue myös: Miksi koira rähjää lenkillä joillekin koirille, mutta ei kaikille? Asiantuntija avaa syitä: "Ihmisen pitäisi olla hirvittävän tarkka siinä, ettei..."

Kouluta aluksi niin, ettei kulupeliä ole lähettyvillä

Tilanne voi huomaamatta päästä pahaksi. Autojen tai pyörien jahtaaminen on hankala ongelma, sillä autoista kaupunkiympäristössä ei luonnollisesti voi päästä eroon.

– Pikkuhiljaa voi käydä niin, että kun koira vain kuulee auton äänen, se tietää, että auto tulee. Nykyään on ruokalähettirobottejakin, joihin koirat pitäisi opettaa, Lohivirta kuvaa.

Koiraa voi lähteä opettamaan ongelmallisen asian, kuten auton, ääneen aluksi niin, ettei kulupeliä ole lähettyvillä. Koiralle voi esimerkiksi kännykästä soittaa auton ääntä. Monet koirat reagoivat myös tietokoneelta tai televisiosta tuleviin ääniin. Tämän jälkeen auto voi olla läsnä, mutta paikallaan.

– Pikkuhiljaa auto, pyörä tai harava, mikä sitten onkaan ongelmana, voi pikkuisen liikahtaa, ja koira oppii kauempaa katsomaan sitä rauhallisesti ja luopumaan siitä. Koulutus tapahtuu pikkuhiljaa opettamalla. Se voi olla tosi vaikeaa, jos koko ajan täytyy lenkkeillä autojen seassa ja samalla täytyisi opettaa. Siitä ei välttämättä tule mitään. Koira tarvitsee etäisyyttä ja helppoja tilanteita.

Koiraa kannattaisi tarkkailla jo pentuna. Jos pikkuinen kiinnittää autoihin vähänkään huomiota, kannattaa alkaa harjoitella tilanteita saman tien.

– Alkaisin koiran kanssa harjoitella sitä, että autoja voi katsoa rauhallisesti ja kannattaa katsoa minua sitten, kun auto tulee. Silloin taipumus ei lähde menemään väärään suuntaan, Lohivirta sanoo.

Lue myös: Julie heräsi aamulla huvittavaan tilanteeseen – kainalossa nukkuikin täysin vieras otus: "Tämä ei ole meidän koiramme"

"Varsinkin alkuharjoituksissa täytyy vain keksiä pienin mahdollinen tilanne, jossa koira ei reagoi"

Vaikka pyörien tai lapioiden jahtausharrastus olisi jo syntynyt, toivoton tilanne ei ole. Koiran voi kärsivällisellä opettamisella saada luopumaan jahtausinnostaan.

– Aluksi namittamista oli koko ajan, kun harjoittelimme auton äänen kestämistä. Harjoittelimme sitä niin, ettei autoja näkynyt eli odottelimme sivutiellä tai metsässä autojen menevän tiellä. Sitten siirryimme lähemmäksi tietä, että autoja näkyi, ja niin edelleen, Lohivirta kuvaa.

– Lopulta koira oppi istumaan tien laitaan auton tullessa ja lopun elämäänsä se sai aina namin, kun auto oli mennyt ohi. Varsinkin alkuharjoituksissa täytyy vain keksiä pienin mahdollinen tilanne, jossa koira ei reagoi. Välillä se on hankalaa, kun elämme kuitenkin maailmassa, jossa autoja ja pyöriä on.

Jos tilanne ei omin voimin ratkea, kannattaa kääntyä eettisesti kestävästi toimivan koulutetun ammattilaisen puoleen. Suomen Eläintenkouluttajat ry:n jäsenet ovat sitoutuneet eettisiin sääntöihin, ja kouluttajalistalta voi etsiä itselleen sopivan kouluttajan, Lohivirta vinkkaa.

Lue myös: Riina yritti ohjata Riehu-koiraansa, mutta joutuikin itse "esteen uhriksi" – hulvaton video: "Se tunne, kun unohtui katsoa suunta…"

Lue myös: Puhdistatko säännöllisesti koirasi hampaat? Kammottava video osoittaa laiminlyönnin seuraukset

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Koirat