Miksi koira rähjää lenkillä joillekin koirille, mutta ei kaikille? Asiantuntija avaa syitä: "Ihmisen pitäisi olla hirvittävän tarkka siinä, ettei..."

0:46img
Koiralle kaveri? Näin totutat kaksi koiraa toisiinsa: "Aluksi kävellään kauempana..."
Julkaistu 10.07.2022 08:32

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Miksi koira rähjää lenkillä joillekin koirille, mutta ei kuitenkaan kaikille?

Tarina on monille koiranomistajille tuttu: lenkki sujuu mukavasti, koira ohittaa vastaantulijat mallikkaasti – ja sitten vastaan tulee vieras koira, jossa on se jokin. Jokin, joka saa oman koiran rähähtämään. Mutta miksi?

Remmissä rähjääminen on luultavasti koiraperheiden yleisin ongelma, kertoo ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja Marjaana Lohivirta. Se, kenelle koira päättää haukahtaa, riippuu monista asioista. Koira saattaa suhtautua neutraalisti yhteen koiraan, mutta räjähtää toiselle.

– Jotkut koirat vain ovat toisenlaisia. On tuttuja, joita on aina lenkillä tervehditty: koira tunnistaa, että tuo on Rippe, tuon minä tunnen ja se on ok, Lohivirta kuvailee.

– Sitten voi olla, että vieras vastaantuleva koira käveleekin jäykin jaloin, vetää hihnassa ja näyttää enemmän hyökkäävältä. Tai katselee provosoivasti. Jokin vieraan koiran elekielessä kertoo omalle koiralle, että minä en ehkä tykkää tuosta.

Lohivirran omista koirista vanhempi on hyvin koirasosiaalinen, mutta silläkin on rajansa: hyvin villeistä koirista se ei perusta.

– Se ei välttämättä arvosta sellaista, tai halua mennä tutustumaan sellaiseen, Lohivirta sanoo.

Kaikki ääntely ei ole rähjäämistä. Lohivirran mukaan jotkut koirat myös ovat kovin innoissaan toisista koirista ja haluavat mennä tervehtimään kaikkia vastaantulijoita.

– Ne ääntelevät turhautuessaan, jos eivät pääsekään.

Lue myös: Pystyykö koira oikeasti haistamaan ihmisen pelon? Näin tulkitset koiran eleitä epävarmassa tilanteessa: "Pelkäävän ihmisen on hankala huijata koiraa"

Koira muistaa, jos lenkkireitillä on tapahtunut jotakin ikävää

Koira saattaa myös tunnistaa tietyt rodut: jos kotona on kavereina vinttikoiria, vinttikoiratyyppisten koirien näkeminen voi innostaa, muiden ei niinkään.

– Myös kokemukset vaikuttavat. Yhden koirani kimppuun kävi joskus kaksi vaaleaa koiraa, ja sen jälkeen sen mielestä kaikki vaaleat koirat olivat vähän jänniä. Se siis tunnisti, että tuo näyttää siltä koiralta, joka kävi kimppuun, Lohivirta sanoo.

Marjaana Lohivirta koirineen.

Marjaana Lohivirta koirineen.

Kaikki voi myös riippua paikasta: jos tietyllä lenkkireitillä on joskus tapahtunut jotakin ikävää, koira voi olla siellä varuillaan tai hermostunut. Etukäteen ei voidakaan sanoa, että koira aina pitäisi muista koirista, tai että se ei koskaan ärähtäisi toiselle koiralle.

– Koira voi myös olla kipeä, tai lihasjumi saa sen tuntemaan itsensä ärtyneeksi. Päivän muut tilanteet ja tapahtumat voivat vaikuttaa koiran käyttäytymiseen, samoin omistajan mielentila. Jos edellinen koirakohtaaminen on ollut jotenkin kiihdyttävä, voi seuraava olla  vielä hankalampi, kun koira on jo valmiiksi kierroksilla.

Lue myös: Koiria koko ikänsä pelännyt Jenni kertoo, mitä hän ei halua koiranomistajalta kuulla: "Sehän saa minut vielä enemmän kauhun valtaan"

"Kannattaa opettaa koiralle, että lähtökohtaisesti ohitetaan toiset"

Tärkeää olisikin oppia lukemaan oman koiransa eleitä ja sitä, mitä se tilanteesta ajattele.

– Me omistajat katsomme yleensä koiran häntäpäätä, ja samalla etupäässä voi tapahtua kaikenlaista. Koirat voivat silmillä, eleillä ja suulla viestittää toiselle. Ihmisen pitäisi olla hirvittävän tarkka siinä, ettei päästä omaa koiraansa toisen luo kysymättä tai tietämättä, että se on ok. Ei hihnassa eikä vapaana, vaan vasta sitten, kun on sovittu, että voidaan moikata, Lohivirta muistuttaa.

– Kannattaa opettaa koiralle, että lähtökohtaisesti ohitetaan toiset, mutta luvalla saa mennä tervehtimään, jos se kaikille osapuolille sopii. Jos koiralla on ongelmia ohittamisessa, kannattaa harjoittelu aloittaa pikkuhiljaa pitämällä tarpeeksi välimatkaa toisiin koiriin. Usein ammattilaisen apu on tarpeen.

Lue myös: Zeus-koira pääsi Guinnessin ennätystenkirjaan: "Yleisin kommentti on, että vau, tuohan on hevonen"

Totuta koiria näin: "Aluksi kävellään kauempana, mutta samaan suuntaan..."

Koiria voi myös yrittää totuttaa toisiinsa. Yksinkertaisin metodi on mennä vaikkapa kaverin koiran kanssa samaan aikaan lenkille.

– Aluksi kävellään kauempana, mutta samaan suuntaan. Voi tehdä useita lenkkejä niin, että minun koirani on minun oikealla puolellani ja sinun koirasi on sinun vasemmalla puolellasi. Kävellään vain, annetaan koirien touhuilla omia juttujaan. Sitten voi pikkuhiljaa kävellä lähempänä, Lohivirta sanoo.

– Koirat saavat siinä paljon informaatiota toisistaan. Voi katsoa, voisivatko ne lopulta kävellä vierekkäinkin ja siinä tutustua.

Koirat laumautuvat usein tuttujen koirien kanssa niin, että yhteiselo sujuu. Aina ei tietenkään onnistu; kuten ihmisetkään, eivät kaikki koiratkaan tule toimeen keskenään. Esimerkiksi koirapuistossa kahnauksilta voi usein välttyä sillä, että kutsuu koiransa pois, jos leikki menee liian rajuksi.

– Jos näyttää siltä, että tulee kärhämää, kutsuu omat koirat pois ja pitää pienen lepotauon. Omat bouvierini leikkivät aika rajusti, ja jos paikalla on hissukampia kavereita, joudun pyytämään niitä pois. Kehun, jos ne leikkivät nätisti. Kun tilanne on vähän rauhoittunut ja kierrokset laskeneet, voi taas mennä ja pystyy ehkä vähän nätimmin leikkimään.

Lue myös: Miksi koira murisee? Ongelmakäyttäytymisen asiantuntija murtaa myytin: "Koira yrittää kertoa jotain"

Lue myös: Heiluva häntä ei aina tarkoita, että koira on iloinen: "Tärkeä myytti murrettavaksi"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Näin teet tuttavuutta tuntemattoman koiran kanssa:

1:06img

Rekku Rescuen Minna Monto antaa videolla vinkit koiran kohtaamiseen.

Tuoreimmat aiheesta

Koirat