Miksi koira läähättää? Eläinlääkäri kertoo, koska lemmikin voinnista tulee huolestua: "Läähättäminen koko ajan ei ole normaalia"

0:42imgMiksi koira läähättää?
Julkaistu 10.02.2019 12:02

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Miksi koira läähättää? Jotkut koirat tuntuvat läähättävän enemmän kuin toiset. Eläinlääkäri kertoo, koska läähätyksestä tulee huolestua.

Läähättäminen on koiralle luonnollinen ja normaali käytöstapa. Se on sen tapa hikoilla; koira läähättää viilentääkseen itseään.

– Koirat eivät pysty hikoilemaan kuten ihmiset, paitsi tassujen kautta. Kropan viilentäminen tapahtuu läähättämällä. Läähättäminen on normaalia käytöstä liikunnan jälkeen, tai kun koira on innostunut, kertoo eläinlääkäri Katalin Szalai Damljanovic.

Damljanovic on Evidensia Eläinsairaala Oulun kliininen johtaja ja kotoisin Unkarista. Hän on perehtynyt akuuttiin potilaiden hoitoon.

Lue myös: Miksi koira haukkuu? Älä ojenna haukkuvaa lemmikkiä torumalla: "Koira tulkitsee sen niin, että nyt on kaikilla hirveä hätä"

Lyhytkuonoisilla roduilla läähättäminen yleisempää

Jotkut koirat tuntuvat kuitenkin läähättävän sisällä ollessaan koko ajan.

– Tämä voi johtua monesta syystä. Koiralla voi olla liian kuuma sisätiloissa. Koira voi olla jostain syystä stressaantunut, sillä voi olla nivelrikkoa ja sen takia kipua. Koira voi olla ylipainoinen. Läähättäminen "koko ajan" ei kuitenkaan ole normaalia.

COLOURBOX36514339Jotkut koirat tuntuvat läähättävän "koko ajan". Kuvituskuva.COLOURBOX

Lyhytkuonoisilla roduilla läähättäminen on paljon yleisempää. Tämä johtuu hengitysteiden rakenteesta, joka ei ole ihanteellinen.

– Tästä syystä ilma hengitysteissä ei kulje estämättä. Lepotilanteessa liian pitkä, pehmeä kitalaki voi vaikeuttaa ilman kulkua. Liikunnassa liian pienet nenän reiät, kapea henkitorvi ja mahdollisesti epämuodostunut kurkunpää voivat estää ilman riittävää kulkua, Damljanovic kuvaa.

– Koira yrittää korjata tilannetta ja saada itselleen enemmän happea läähättämällä. Yllä mainittu ongelma ei koske jokaista lyhytkuonoista yksilöä, mutta se on valitettavasti yleistä lyhytkuonoisilla roduilla.

Lue myös: Miksi koira ulvoo? Ulvova koira ilmoittaa kaipuustaan: "Ne eivät voi soittaa ja kysyä, missä olet"

Monet sairaudet voivat aiheuttaa läähättämistä

Kuumuuden takia läähättävä koira lopettaa läähättämisen, kun ruumiinlämpö on normaali ja olo on jälleen mukava.

– Älkää koskaan jättäkö koiraanne lämpimässä kelissä autoon suljettuna. Se on hengenvaarallista koiralle, Damljanovic muistuttaa.

COLOURBOX32649980Lämpöhalvaus voi olla läähätyksen syy. Kuvituskuva.MOSTOVYE COLOURBOX

Sairauden takia läähättävä koira kuitenkin jatkaa, kunnes läähättämisen syy on hoidettu.

Syitä voi olla useita: lämpöhalvaus, sydämen vajaatoiminta, keuhko- ja muut hengitysteiden sairaudet, anemia, kivun aiheuttamat sairaudet, veren kalkkipitoisuuden laskeminen emokoiralla imettämisen aikana…

Syypää voi olla myös Cushingin tauti, joka johtuu lisämunuaiskuoren hormonien, erityisesti kortisolin, liikatuotannosta. Se aiheuttaa muun muassa runsasta juomista ja virtsaamista, lihavuutta ja alakuloisuutta.

Voi olla myös stressin tai kivun merkki

Vanha koira voi läähättää eri syystä kuin nuori, sillä vanhoilla eläimillä voi olla useita sairauksia, josta läähätys aiheutuu. Eräs näistä on kivun aiheuttama nivelrikko.

– Vanhemmat koirat ovat usein ylipainoisia. Iäkkäiden koirien aivojen toimintakyvyssä voi olla muutoksia, ja jatkuva läähättäminen voisi olla yksi sen merkeistä, Damljanovic sanoo.

COLOURBOX25945995"Esimerkiksi eläinlääkärissä koirat ovat yleensä stressissä ja usein alkavatkin läähättää heti, kun tutkimus alkaa." Kuvituskuva.COLOURBOX

– Läähättäminen on yleensä normaalia. Jatkuva läähättäminen, yhtäkkiä lisääntynyt läähättäminen ja läähättäminen muiden oireiden yhteydessä on useimmiten jonkun sairauden oire. Tietyissä sairauksissa koira läähättää useammin. Läähättäminen voisi olla hengitysteiden sairauksien, sydänsairauksien tai Cushingin sairauden oire.

Toisaalta läähättäminen voi olla myös stressin, pelon tai kivun merkki.

– Stressi, levottomuus, pelko ja ahdistus voivat myös aiheuttaa läähättämistä. Esimerkiksi eläinlääkärissä koirat ovat yleensä stressissä ja usein alkavatkin läähättää heti, kun tutkimus alkaa, Damljanovic sanoo.

Milloin eläinlääkäriin?

COLOURBOX27044327Läähättämisestä pitää huolestua, jos se alkaa yhtäkkiä ilman mitään syytä. Kuvituskuva.Copyright 2017 Christopher Boswell COLOURBOX

Läähättämisestä pitää huolestua, jos se alkaa yhtäkkiä ilman mitään syytä tai on erityisen voimakasta ja jatkuu pitkään. Hälytyskellon pitäisi soida myös, jos koiralle ilmestyy läähättämisen lisäksi muita oireita.

– Eläintenomistajan tarkan kyselyn ja huolellisen kliinisen tutkimusten jälkeen eläinlääkäri voi suositella verinäytteiden ottoa, röntgen- tai ultraäänitutkimuksia.

Osittainen lähde: Ouluek.fiMovet.fi

Tuoreimmat aiheesta

Koirat