Miksi takapuoleen sattuu? Syitä on monia – osa vaatii lääkärissä käynnin, osa helpottaa itsekseen

Näin oikeasti pitäisi kakata 0:52
Katso videolta, miten kakkaaminen helpottuu käden käänteessä.

Kipu lantionpohjan, peräsuolen tai peräaukon alueella voi tuntua niin kiusalliselta, ettei asiasta haluaisi pahemmin puhua. Vaivoihin ja kipuihin voi olla useita syitä, joista osa on melko harmittomia ja osa taas vaatii lääkärivisiittiä.

Kiusallisiksi koetut kivut peräaukon ja takapuolen alueilla tuntuvat todella ikävältä ja vaikuttavat pahimmillaan voimakkaastikin päivittäiseen arkeen. Kipu saattaa vaikuttaa niinkin arkisiin toimiin kuin seisomiseen ja kävelyyn sekä kuntoiluun.

Pakaralihaksen alueella kipu voi tuntua jäykkyytenä, vihlontana, kramppeina tai kalvavana kipuna. Peräaukon, peräsuolen tai häntäluun alueen kipu voi puolestaan tuntua kutinana, polttavana kipuna tai kouristuksena, joka vaihtelee lievästä voimakkaaseen, lantion alueeseen erikoistunut fysioterapeutti Amanda Shipley selittää Huffpost-julkaisun haastattelussa.

– Lantiopohjan ja sukuelinten alue ovat yhteiskunnassamme tabu. Tämä lisää tarpeetonta häpeää, jota koemme jos satumme tarvitsemaan apua sillä aluella, Shipley toteaa.

Ei-hätätilanteissa apua pakara-alueen kipuihin voi saada esimerkiksi fysioterapeutilta tai lääkäriltä ja kun vaivan lähde on selvitetty, ongelmia pystytään hyvin hoitamaan.

Alla on listattuna yleisimpiä syitä kipujen aiheuttajiksi.

1. Nukkuva takapuoli

Kuollut takapuoli, nukkuva takapuoli – olet mahdollisesti huomannut eri medioissa viime vuosina käsitellyn ilmiön, jossa takapuoli ei vaikuta treenaamisesta huolimatta pyöristyvän

Syynä saattaa olla juurikin nukkuva takapuoli, joka aiheutuu yleisimmin siitä, että istumme liikaa. Pitkään istuessa lonkankoukistajat kiristyvät ja pakaralihakset heikkenevät. Tämä saattaa aiheuttaa arkuutta ja tunnottumuutta takapuoleen, lantiokipuja sekä jäykkyyttä. Oireet huomaa hyvin esimerkiksi silloin, kun yrität nousta seisomaan istuttuasi pitkän aikaa.

Välttääksesi takapuolen uinahtamista, kannattaa tauottaa istumistaan tai ainakin vaihtaa istumapaikkaa välillä. Toimistotyöläiselle esimerkiksi seisomapöytä on erityisen hyvä vaihtoehto. Kuntoilun yhteydessä huomio kannattaa kiinnittää erityisesti lonkankoukistajiin ja pakaralihaksiin, jolloin ne pysyvät paremmassa kunnossa.

2. Iskiasoireet

Iskiashermo lähtee alaselästä ja kulkee lannerangan hermojuurista lonkan ja polvinivelen kautta aina jalkoihin asti. Iskiashermon varrella kulkevaa säteilevää kipua, joka tuntuu joko alaselässä, pakaroiden alueella tai jaloissa, kuvaillaan yleensä juuri iskiaskivuksi.

Kipu syntyy kun iskiashermo ärtyy tai tulehtuu, usein johtuen välilevyn tai selkärangan ongelmista tai pakara-alueen lihasten toimintahäiriöistä. Kipu voi olla lievää tai suorastaan sietämätöntä ja muistuttaa sähköiskua.

Iskiasoireet tuntuvat yleensä jommalla kummalla puolella kehoa ja yskiminen, niistäminen tai istuminen paikallaan pitkän aikaa voivat pahentaa oireita. Kivun lisäksi oireita voivat olla puutuminen, pistely sekä lihasheikkous.

Terveyskirjaston mukaan iskias paranee usein muutamassa viikossa itsekseen, mutta oireiden kestettyä yli 6 viikkoa, on syytä arvioida kuntoutustoimien tarve. Terveyskirjaston mukaan yleisin syy iskiasoireisiin on nikamien välilevyn rappeutumisesta johtuva pullistuma (tyrä), joka mekaanisesti puristaa selkäydinhermoa tai aiheuttaa paikallisen reaktion, joka saa hermon ärtymään.

3. Piriformisoireyhtymä

Terveyskirjaston mukaan piriformisoireyhtymä on melko harvinainen. Siinä iskiashermo on pakarassa sijaitsevan, piriformis-lihaksen aiheuttamassa puristuksessa aiheuttaen pakarassa tuntuvan kivun.

Huffpostin haastatteleman fysioterapeutin, Dallas Reynoldsin, mukaan myös iskiashermoa puristavan piriformis-lihaksen aiheuttama kipu voi pahentua pitkän istumisen seurauksena.

Muun muassa venyttelyn avulla voi helpottaa iskiashermoon kohdistuvaa painetta.

4. Limapussin tulehdus

Limapussit eli bursat ovat Terveyskirjaston mukaan lihasten, jänteiden tai luiden välissä sijaitsevia, nesteen täyttämiä pusseja, joiden tehtävänä on vähentää hankausta ja tasata rasitusta.

Limapussin tulehdus taas, eli bursiitti, voi johtua ärsytyksestä tai vammasta. Yleensä kyseessä on jokin toistuva tai rasittava toiminta.

Fysioterapeutti Dallas Reynolds selittää, että lantion alueella tietyt lihakset ovat kireitä ja osa taas heikkoja. Tämä epätasapaino kohdistaa limapusseihin enemmän painetta ja hankausta kuin mihin ne pystyvät, mikä taas johtaa niiden ärsytykseen ja tulehdukseen.

Kivun lisäksi tulehdus saattaa aiheuttaa lämmön tunnetta, arkuutta sekä turvotusta.

Kipua voi alkuun lähteä helpottamaan esimerkiksi kylmähoidon ja tulehduskipulääkkeiden avulla, sekä tietysti muuttaa tai lopettaa se aktiviteetti, joka limapussien ärsytyksen aiheuttaa.

Kun kipu hieman hellittää, voit pikku hiljaa kokeilla, miten keho reagoi taas liikkeisiin esimerkiksi kävelemällä ja kevyellä venyttelyllä.

5. Peräpukamat

Peräpukama on käytännössä laajentunut peräaukon laskimo. Ulkoiset peräpukamat sijaitsevat ihon alla peräreiän ympärillä ja voivat tuntua kohoumina. Ne saattavat vuotaa verta, kirvellä tai kutista. Sisäiset peräpukamat sijaitsevat peräsuolessa, paksusuolen alaosassa. Ne eivät yleensä tunnu kipeiltä, mutta niistä voi tulla ulostamisen jälkeen kirkasta verta pyttyyn tai pyyhkiessä paperiin. Pukama voi myös luiskahtaa ulos.

Peräpukamia saattaa esimerkiksi syntyä, jos istuu pöntöllä liian pitkiä aikoja kerrallaan.

Pukamat katoavat yleensä itsekseen, mutta apua voi etsiä myös apteekista saatavista peräpukamavoiteista. Myös lämpimässä vedessä istuskelu auttaa vaivoihin. Jos pukamat eivät vaikuta paranevan, vaan esimerkiksi vuotavat verta, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin.

Katso myös: Tiesitkö tätä suolistostasi ja kakastasi? Juttu jatkuu videon alla.

Toimittaja matkasi suusta vessanpönttöön: Kurkkaa suoliston sisään 2:42
Videolla ruoan havainnollistava retki suusta vessanpönttöön.

6. Peräaukon haavaumat

Peräaukon haavauma, eli anaalifissuura, saa Terveyskirjaston mukaan yleisimmin alkunsa ummetuksesta, kun kova uloste vahingoittaa peräaukkoa. Myös runsas pyyhkiminen tai ripuli voivat aiheuttaa haavaumia.

Haavaumat saattavat tuntua kovana kipuna erityisesti ulostaessa ja vessapaperiin voi pyyhkiessä jäädä verisiä viivoja. Haavauman yhteydessä voi esiintyä myös kutinaa.

Suurin osa haavaumista parantuu itsestään ja varsinkin ummetuksen ehkäisy on pääosassa haavaumien hoidossa ja ennaltaehkäisyssä. Jos vaiva on kuitenkin pidempiaikainen, kannattaa konsultoida lääkäriä.

7. Peräaukon paise

Peräaukon paiseet ovat hyvin kivuliaita, yleensä kovia, punaisia ja arkoja alueita peräaukon ympärillä. Paiseeseen saattaa liittyä myös kuumetta, verenvuotoa peräaukosta sekä vaikeuksia virtsata.

Terveyskirjaston mukaan paise tai käytävä, eli fisteli on harvinainen ongelma ja sitä esiintyy lähinnä imeväisillä ja murrosikäisillä. Imeväisille paise ei ole useinkaan kovin kivulias ja paranee usein itsestään, mutta vanhemmilla lapsilla ja murrosikäisillä paise voi aiheuttaa voimakasta kipua varsinkin ulostaessa.

Etenkin kouluikäisillä peräsuolen paise voi Terveyskirjaston mukaan viitata tulehdukselliseen suolistosairauteen ja epäilyn herätessä, lapsi lähetetään lääkärissä aina jatkohoitoon.

8. Lantionpohjan kivut

Lantionpohjan kivut ovat teräviä, tuskallisia kouristuksia peräsuolessa tai lantionpohjan alueella, ilman varsinaista vammaa tai suolistosta johtuvaa syytä.

Terveyskirjaston mukaan kipu on vaikeasti hallittava ja se esiintyy joko kohtauksina tai jatkuvana kipuna. Kivun uskotaan aiheutuvan lantiopohjan lihasten kouristuksesta, mutta syy tälle jää useimmissa tapauksissa epäselväksi.

Lantiopohjan kipuihin ei liity kuumetta tai verenvuotoa, eli jos muita oireita ilmenee, kyse on muusta peräsuolen tai sen ympäristön ongelmasta.

Kipuhin auttaa yleensä tulehduskipulääke sekä paikallinen lämpöhoito: esimerkiksi kuumavesipullo tai lämpöpussi.

9. Kuukautiset

Osalle ihmisistä kuukautiset voivat aiheuttaa kovia kramppeja, jotka puolestaan voivat aiheuttaa kipua peräsuolen alueella. Myös kohdun supistelu kuukautisten aikana voi aktivoida kohdun läheisiä hermoja, jotka säteilevät kipua esimerkiksi juuri peräsuolen alueelle.

Erityisen kivuliaiden kuukautisten ja näin ollen myös peräsuolikipujen taustalta saattaa löytyä myös sangen yleinen endometrioosi. Endometrioosi tarkoittaa, että kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy myös kohdun ulkopuolella, yleensä vatsakalvon pinnalla pikkulantiossa tai munasarjojen pinnalla. 

Endometrioosipesäkkeet reagoivat kohdun limakalvon tapaan kuukautiskiertoon. Päivää tai kahta ennen kuukautisia ilmaantuu alavatsakipuja, jonka lisäksi virtsaaminen, ulostaminen ja seksi voivat tehdä kipeää, ja pissassa tai ulosteessa saattaa olla verta. Endometrioosi aiheuttaa usein myös turvonneen vatsan.

Katso myös: Tällaisia ovat suolistosyövän oireet

Tällaisia ovat suolistosyövän oireet 1:44
Videolla kerrotaan, miten suolistosyöpä voi oireilla.

Lähteet: Huffpost, Terveyskirjasto 1, 2, 3, 4, 5, 6

Lue myös:

    Uusimmat