Narskutatko hampaita unissasi? Tunnista oireet!

Moni kärsii tietämättään öisestä narskuttelusta.
Moni kärsii tietämättään öisestä narskuttelusta.Shutterstock
Julkaistu 28.01.2014 12:09

Hampaiden öinen narskuttaminen on varsin tavallinen, tiedostamaton tapa. Siitä on kuitenkin paljon terveyshaittoja, joten ongelmaan olisi syytä suhtautua vakavasti.

Narskuttelu, eli lääketieteellisesti ilmaistuna bruksismi, aiheuttaa muun muassa hampaiden kiilteen heikkenemistä, erilaisia kiputiloja suun seudulle, tinnitystä korviin, päänsärkyä sekä korvakipua. Jos kärsit jostain näistä tai useista, on syytä epäillä, että narskutat paljon unissasi. Pahimmassa tapauksessa hampaiden yöllinen narskuttelu johtaa hampaiden halkeamiseen.

Narskuttelun syitä arvuutellaan vieläkin lääketieteessä. Se johtuu ainakin osittain purentahäiriöstä, perinnöllisestä alttiudesta ja suuressa määrin stressistä.

Erityisen selkeä merkki hampaiden narskuttelusta on aamuinen, kova pääkipu toisella puolella päätä.

– Jos epäilee narskuttavansa, puoliso voi kertoa onko havainnut tällaista. Myös kankea tai kipeä leuka on merkki öisestä narskuttelusta, kertoo purentafysiologiaan ja protetiikkaan erikoistunut professori Kirsi Sipilä Itä-Suomen yliopistolta.

Näin oireita voi lievittää

– Osalla ei välttämättä ole edes mitään oireita narskuttelusta. Jos se kuitenkin aiheuttaa kipua purentaseudun alueelle, hammaskipuja tai muuta, niin on syytä hakeutua hoitoon, Sipilä neuvoo.

– Stressi on yksi monista syistä, jotka aiheuttavat bruksismia. Erilaiset lääkitykset voivat myös aiheuttaa narskuttelua.

Nikotiini ja alkoholi myös altistavat öiselle pureskelulle. Oireita voi lievittää erilaisilla keinoilla. Yksi yleisimpiä ratkaisuja on purentakisko, joka vähentää kipuoireita. Tällaisen voi saada hammaslääkäriltä.

Joissain tilanteissa voidaan myös käyttää lääkitystä. Kivuliaimmissa tapauksissa voidaan käyttää kipulääkitystä ja lihasrelaksantteja. Myös erilaiset rentoutuskeinot, kuten leukojen hieronta, voivat auttaa oireiden helpottamiseen.

Myös botox –pistoksia on käytetty öisen narskuttelun vähentämiseksi.

– Botox -hoitojen käytöstä bruksismin hoidossa ei ole vielä riittävästi näyttöä tai pitkäaikaisia tutkimustuloksia. Sitä kuitenkin käytetään jonkin verran, Sipilä kommentoi.

Lähde: Terveyskirjasto

Tällaisesta vatsakivusta on syytä huolestua

Vähennä riskiäsi sairastua Alzheimerin tautiin – lue vinkit!

Teksti Nita Makkonen, nita.makkonen(@)mtv.fi @nitamakkonen

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle