Kun särky iskee, Meri-Tuuli makaa pimeässä kylpyhuoneessa ja huutaa – tällaista on kärsiä "ihan tavallisesta" migreenistä: "Infernaalisin kipu, jonka tiedän"

1:10img
Mistä tiedän, onko minulla migreeni? Videolla kerrotaan migreenin oireista.
Julkaistu 26.12.2020 08:05

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Meri-Tuuli Väntsi, 40, kärsii migreeneistä. Säryn aikana ei voi olla paikallaan, ja usein täytyy myös huutaa. – Se on infernaalisin kipu, jonka tiedän, hän kuvailee.

Meri-Tuuli Väntsi, 40, kärsii migreeneistä. Hänellä on toisinaan myös tavallisia päänsärkyjä, jotka ovat aivan erilaisia.

– Migreenipäänsärky ei ole sama asia kuin tavallinen, Meri-Tuuli muistuttaa.

– Välillä kuulee ihmisten puhuvan, että joo, minä en käytä mitään särkylääkkeitä. Ihminen on tosi onnekas, jos pärjää säryssään ilman lääkkeitä. Tai että pärjää, jos vähän lähtee haukkaamaan raikasta ilmaa. Tuntuu, ettei sellainen ihminen ehkä ole kokenut sellaista aivan hirveää särkyä.

Migreenisärky kestää tavallisesti neljästä tunnista kolmeen vuorokauteen. Siihen liittyy usein myös muita oireita, esimerkiksi pahoinvointia, oksentelua, hikoilua tai palelua sekä valo-, haju- tai kuuloherkkyyttä.

Kun migreeni tulee, ei pysty edes kävelemään

Meri-Tuulin kohtaukset alkoivat jo ala-asteikäisenä. Koska myös hänen isällään on ollut migreeni, tila ei tullut yllätyksenä.

– Migreenistä aiheutui minulle kova päänsärky ja aina oksennus, mutta eivät kohtaukset lapsena olleet niin pahoja kuin nyt, Meri-Tuuli kuvailee.

Elettiin 1980-lukua. Kun särky yllätti, Meri-Tuuli lähti yksin kävelemään ulos. Koulussa hän haki päänsärkylääkettä terveydenhoitajalta.

– Nyt, kun migreeni aikuisena tulee, en pysty edes kävelemään. Jos se tulee töissä, minun täytyy lähteä taksilla kotiin, koska en pysty ajamaan autoa tai kykene ylipäätään mihinkään.

KUVA VAIN LIFESTYLEN JUTTUUN Meri-Tuuli valokuvaaja Johanna Lehtinen

Meri-Tuuli. Kuvaaja Johanna Lehtinen

"Se on infernaalisin kipu, jonka tiedän"

Tavallinen. Ei edes pahin mahdollinen. Niin Meri-Tuuli kuvailee migreeneitään, jotka toki ovat lievempiä kuin joillain tilasta kärsivillä. Silti migreenin aiheuttama kipu on pahin tuska, jonka hän on itse kokenut.

– Se on infernaalisin kipu, jonka tiedän. Ei se pelota, koska tiedän, mitä se on ja miten kohtaus etenee. Minullahan on ollut migreenejä yli 30 vuotta, hän kuvailee.

Migreeni voi alkaa täysin yllättäen, tai antaa merkkejä itsestään. Jos merkkejä on, Meri-Tuulilla saattaa olla aikaa ottaa lääkettä ja valmistautua. Aina aikaa ei kuitenkaan ole.

– Kerran istuin töissä palaverissa, fiilis oli todella hyvä ja sitten yhtäkkiä huomasin, että nyt alkaa tulla sylkeä suuhun ja tuntuu, että olisin "tynnyrissä". 15 minuutin kuluttua siitä olin taksissa huutamassa tuskaani, ja kuski ihan paniikissa sanoi, että hän vie nyt minut sairaalaan. Sitten minä huudan takaisin, että ei, vie minut kotiin, tiedän, mitä tämä on ja kaikki on ihan hyvin, Meri-Tuuli muistaa.

Esioireet aiheuttavat aistien yliherkkyyttä – kerran lähti silmästä näkö

Toisinaan migreeni ilmoittaa itsestään auran avulla. Auraoire voi aiheuttaa puutoksen näkökentässä; se voi näkyä näkökentässä esimerkiksi salamavalon tapaan särisevänä sahalaitana. Usein Meri-Tuulin migreeni esioireilee aistien yliherkkyytenä. Silloin tuoksut tai valot tuntuvat liian voimakkailta.

shutterstock_657501271

Migreeni voi aiheuttaa esimerkiksi aistien herkkyyttä. Kuvituskuva.

Migreenin voivat laukaista esimerkiksi stressi tai sen loppuminen, kuukautiskiertoon liittyvä hormonitason vaihtelu, kirkas auringonvalo ja keväinen valon määrän lisääntyminen, huonot yöunet tai alkoholin käyttö.

Kohtausta voivat edeltää noin päivää aiemmin alkavat oireet, kuten sanojen löytämisen vaikeus, haukottelu, makeanhimo, väsymys ja mielialan muutokset.

– Vaikkapa joulupiparit tuoksuvat yhtäkkiä niin voimakkailta, että tunnen sen takaraivossa asti. Sitten tuntuu, että pitää ottaa kaikki vaatteet pois, koska en kestä kosketusta. En esimerkiksi kestä, että mitään on kaulan ympärillä. Lisäksi on epätodellinen olo, Meri-Tuuli kuvailee.

Omituisiakin oireita on. Kerran lähti toisesta silmästä näkö; toisella kerralla puutui puolet naamasta. Toisinaan puhekyky katoaa.

LUE MYÖS: Helsinkiläinen Anna, 46, eli terveysharhassa yli 10 vuotta – lopulta tipaton auttoi vetämään pään pois puskasta: "Vaikeintahan koko hommassa on oikeasti peiliin katsominen"

Kohtauksen ajan pimeässä, juoksevan veden alla

Jos migreenin tulon tajuaa tarpeeksi ajoissa, voi lääkityksen lisäksi kokeilla erilaisia kivunlievityskeinoja. Meri-Tuulia saattaa auttaa aspiriini ja tuplaespresson juominen; toisinaan kallonpohjan akupisteiden painaminen voi tuoda helpotuksen. Sitä varten Meri-Tuulilla on itse valmistettu, keraaminen hieromalaite.

Aina särkyä ei voi estää. Silloin se täytyy vain ottaa vastaan.

Meri-Tuulin migreeni alkaa yleensä aaltona takaraivolta ja etenee kypärämäisesti pään yli. Kohtauksen ajaksi hän menee makaamaan kylpyhuoneeseen juoksevan veden alle. Kaikki valot tulee sammuttaa.

– Juokseva vesi auttaa, ja kun kylpyhuoneessa alkaa oksettaa, voi oksentaa suoraan lattialle ja viemäriin. Ei tarvitse olla vessanpöntön äärellä, mikä olisi aika vaikeaa, kun ei hallitse kehoaan.

Migreeniin liittyy kolme terävää kipupiikkiä

Kipu etenee aaltomaisesti, ja siihen liittyy yleensä kolme terävää piikkiä. Säryn aikana ei voi olla paikallaan; usein täytyy myös huutaa. Särkypiikkien jälkeen Meri-Tuuli nukahtaa.

– Nukun niin sikeästi, ettei minua saa herätettyä. Uni voi kestää kolme tuntia, tai voi olla, että herään vasta seuraavana aamuna. Herätessäni minulla on uudestisyntynyt olo. Pää on vähän pehmeä, mutta ajatus on kirkas, kaikki tuntuu ihanalta, esimerkiksi ruoka ja juoma maistuvat ihanilta.

Raskauden aikana migreenit pahenivat

Ensimmäisen raskauden aikana Meri-Tuulin migreenit pahenivat. Hän sai kohtauksia viikoittain ja menetti toisinaan myös tajuntansa.

– Jouduin palkkaamaan itselleni avustajan, jotta pystyin tekemään töitä, koska en koskaan tiennyt, milloin kohtaus tulee. Puolet palkasta meni siihen, että minulla oli catering-keikoilla assari, joka pystyi ottamaan kopin, jos työkyky lähti, hän muistelee nyt.

Toisinaan raskaus voi lieventää migreenejä tai jopa lopettaa ne. Siitä Meri-Tuulikin sai kuulla valittaessaan tilastaan.

– Sitä minullekin toitotettiin ensimmäisen lapsen kohdalla, että migreeni kyllä yleensä häviää raskauden aikana. Eihän se minua auttanut, kun ei se ollut kohdallani totta, hän toteaa.

shutterstock_1733927261

Jos migreenin tulon tajuaa tarpeeksi ajoissa, voi kokeilla erilaisia kivunlievityskeinoja. Kuvituskuva.

Raskauden aikana ei voinut käyttää Meri-Tuulin särkytyyppiin sopivaa migreenikohtauslääkettä. Meri-Tuuli ramppasi paitsi ensiavussa, myös useilla lääkäreillä, ennen kuin yksi keksi ehdottaa estolääkitystä. Se tehosi: Meri-Tuulin migreenit talttuivat.

LUE MYÖS: Kohdunkaulan syöpä vaanii nuoria naisia – suurimmalta riskitekijältä ei välty lähes kukaan

"Oma esikoiseni meni yksivuotiaana paniikkiin, kun olin kylpyammeessa ja kiljuin"

Kun esikoinen sitten syntyi, Meri-Tuuli ajatteli, että migreenikohtauksetkin palaisivat ennalleen.

– Ajattelin, ettei estolääkitystä enää tarvitse syödä: raskaus on nyt ohi, joten palataan normaaliin, jossa kohtauksia on vain pari vuodessa. En syönyt muutamaan päivään estolääkettä, ja kun kotiuduin sairaalasta, sain pahan kohtauksen, Meri-Tuuli muistaa.

Perheen esikoinen oli tuolloin vielä vauva eikä ymmärtänyt, mitä tapahtuu. Nyt perheessä on jo kaksi lasta. Äidin migreenien näkeminen on ollut pelottavakin kokemus.

– Kun on kerran nähnyt läheisellään kohtauksen, sitä ei unohda koskaan. Kun lapsi on 1-vuotias, ei hänelle voi selittää, mistä migreenissä on kyse, ja että kaikki on hyvin. Oma esikoiseni meni yksivuotiaana paniikkiin, kun olin kylpyammeessa ja kiljuin.

2-vuotiaana lapsi osasi jo jutella aiheesta: hän totesi, että äidin pitää muistaa ottaa lääkkeet, ettei tämä "itke ja makaa kylpyhuoneessa".

– Lapselle migreenin näkeminen on hämmentävää. Pitää odottaa, että hän ymmärtää konseptin kivusta, jota ei voi hoitaa laastarilla.

shutterstock_790685587

Kohtauksen aikana juokseva vesi tuo hieman helpotusta Meri-Tuulille. Kuvituskuva.

Laukaisevaa tekijää ei ole löytynyt

Migreenikohtauksia Meri-Tuuli saa nykyisin 2–3 kertaa vuodessa. Joillakin ihmisillä esimerkiksi tietty ruoka voi laukaista kohtauksen, mutta Meri-Tuulilta selkeää laukaisevaa tekijää ei ole löytynyt.

– Ei ole mitään ruoka-ainetta tai tuoksua, jonka jälkeen se aina tulisi. Toisaalta, jos migreeni on vaikka helmikuussa, tiedän, että on kolmisen kuukautta niin sanottua turvallista aikaa, ettei tarvitse kantaa kohtauslääkettä mukana, hän kuvailee.

LUE MYÖS: Koronan sairastanut Johanna, 35, kärsi pitkään hiustenlähdöstä: "Sitä tippui, vaikka ei olisi harjannut" – asiantuntijat kertovat, mistä yleinen jälkioire johtuu

"Tuntuu oudolta, että joku ajatteli, että voisin jotenkin hallita migreeniä"

Helvetillistä migreenisärkyä on vaikeaa ymmärtää, jos sitä ei itse ole kokenut. Migreeni on myös lamauttava sairaus, joka vie toimintakyvyn. Kun Meri-Tuuli oli 20 vuotta sitten vaatealan messuilla töissä, hän joutui migreenin vuoksi lähtemään jo aamupäivällä kotiin potemaan.

– Jouduin siitä puhutteluun! Vaatekaupan yrittäjä kyseli, miten en ole kertonut tällaisesta sairaudesta. Istuin hänen toimistossaan ja hän kyseli, miten voin varmistaa, ettei tätä enää koskaan tule työpäivän aikana. Enkä tietenkään voinut sellaista luvata, minkä myös sanoin hänelle, Meri-Tuuli  kuvailee.

Pian hän vaihtoi työpaikkaa. Silti työnantajan asenne jäi mieleen.

– Tuntuu oudolta, että joku ajatteli, että voisin jotenkin hallita migreeniä. Varsinkin, kun minulla siihen ei ole varsinaista laukaisevaa tekijää, Meri-Tuuli kuvailee.

Hän kehottaisikin runsaista päänsäryistä kärsiviä matalalla kynnyksellä lääkärin pakeille.

– Voi pyytää lähetteen suoraan neurologille, että löytyisi oikeanlainen apu ja lääke. Ihmisten olisi hyvä muistaa, miten moninainen sairaus migreeni on. Oireet eivät ole stereotyyppisen samanlaisia eri ihmisillä.

Botoxilla kroonista migreeniä vastaan! Danielle löysi helpotuksen päivittäiseen kipuunsa tutusta hermomyrkystä, katso video:

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

LUE MYÖS: Onko huimaus koronan oire? Lääkärit selittävät havaittua yhteyttä

Lue lisää lifestyle-aiheista!

Osittainen lähde: Migreeni.org, Terveyskirjasto.fi,  Kaypahoito.fi

Tuoreimmat aiheesta

Migreeni