Miksi lippujen jälleenmyyntisivustoa syytetään hämärästä toiminnasta? "Kuluttajaa ei saa johtaa harhaan"

11:53img
Julkaistu 17.09.2018 08:00

Salla Laurila

Kuluttajaa ei saa johtaa harhaan eikä hänelle saa antaa paikkansapitämättömiä tietoja. Keikkalippujen jälleenmyynnissä näitä rajoja venytetään.

MTV Uutiset kertoi eilen, että tapahtumien pääsylippuja jälleenmyyvää Viagogoa syytetään hyvän markkinatavan kinttaalla viittaamisesta.

Firman on kerrottu muun muassa myyvän lippuja tapahtumiin ennen kuin liput ovat virallisesti tulleet myyntiin ja väittävän lippujen olevan lopussa, vaikka keikkalippuja olisikin vielä reilusti saatavilla.

Lippujen jälleenmyynti ei kuitenkaan itsessään ole laitonta. Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Kristiina Vainio kertoo Huomenta Suomessa, että lippujen myynti kiinnostaa kuluttajien oikeuksia valvovaa tahoa siinä vaiheessa, kun kuluttajia pyritään johtamaan harhaan myyntitilanteissa. Virasto on saanut yli 300 valitusta kyseisestä toiminnasta.

– Kuluttajaa ei saa johtaa harhaan eikä hänelle saa antaa paikkansapitämättömiä tietoja. Kuluttajien mukaan tiedot eivät tällä sivustolla ole pitäneet paikkansa ollenkaan, Vainio kommentoi.

Hinnan pilkkominen kiellettyä

Vainion mukaan kiellettyä toimintaa on myös hinnan pilkkominen. Pilkkomiseksi kutsutaan toimintaa, jossa kuluttaja joutuu lopulta maksamaan isomman summan rahaa kuin mitä hänelle ensin annettiin ymmärtää.

– Annetaan ensin käsittää, että hinta on vaikkapa 100 euroa. Hintaan saatetaan myöhemmässä viaheessa lisätä verot tai jotkut pakolliset käsittelymaksut, jotka tulevat yllätyksenä vasta, kun kuluttaja katsoo luottokorttilaskuaan.

Tapahtumalippuja myyvän Lippu.fin toimitusjohtaja Ari Palhamo kommentoi, että kansainvälisesti Viagogon toimintaan on jo puututtu.

– Italiassa Viagogolle langetettiin miljoonan euron sakko virheellisestä mainonnasta ja harhaanjohtamisesta, Palhamo kertoo. 

Tuoreimmat aiheesta

Tapahtumat