Miksi oikeus ei tutkinut irakilaismiehen paperien aitoutta ja antoi huiputtaa itseään? Asiantuntija: "Ihmettelen EIT:n passiivisuutta"

EIT-petos-599
Julkaistu 12.01.2021 21:08
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin EIT antoi Suomelle langettavan tuomion käyttäen tukena todisteita, joiden aitoutta selvitetään nyt Helsingin käräjäoikeudessa. Valtiosääntöoikeuden yliopistonlehtori Maija Dahlberg Itä-Suomen yliopistosta kysyy, miten tällainen virhe on ollut mahdollinen.

– Tämä on tietenkin erittäin hyvä kysymys, jota EIT täytyy itsekin kriittisesti pohtia, hän sanoo MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Lue myös: Paljastava kuva: Tapetuksi väitetyn irakilaismiehen väärennetystä kuolintodistuksesta ei löydy kuolinpäivää tai -aikaa

Poikkeuksellinen tapaus tuomioistuimelle

Dahlberg muistuttaa, että yleensä EIT yleensä käsittelee asioita, jotka on jo puitu kansallisessa oikeusistuimessa, ja joiden näyttöä ei tarvitse enää arvioida uudelleen.

Kuolleeksi väitetyn irakilaismiehen tapaus on kuitenkin tältä osin erilainen, sillä asiaa ei oltu käsitelty kansallisessa oikeusistuimessa, ja keskeinen näyttö liittyi juuri myöhemmin epäilyttäväksi todettuihin asiakirjoihin. Tämä on verrattain harvinaista.

– EIT:llä ei nähdäkseni ole vakiintuneita käytäntöjä tällaisiin tilanteisiin tai omaa koneistoa, joka tutkisi asiakirjojen alkuperää, Dahlberg kertoo.

Hän kuitenkin korostaa jokaisella oikeusistuimella olevan selvittämisvelvollisuus. Kyseisessä oikeustapauksessa henkilön kuolema oli Dahlbergin mukaan keskeinen seikka, ja kuolemaa koskevien asiakirjojen aitous olisi ollut mahdollista selvittää virka-apupyynnöllä. Hän kysyykin, miksei EIT nähnyt tarpeelliseksi selvittää asiakirjojen aitoutta.

– Ihmettelen tässä asiassa EIT:n passiivisuutta asian selvittämisessä.

Lue myös: Tapetuksi väitetty irakilaismies sanoo, ettei tiennyt kuolemansa lavastamisesta: "Emme tienneet, että joku näytelmä olisi ollut meneillään"

Tuomioistuimen arvovalta pelissä: "Vakava itsetutkiskelun paikka"

Dahlbergin mukaan EIT:n arvovallan ja legimiteetin säilyminen edellyttää, että päätökset tehdään paikkaansa pitävien faktojen pohjalta. Siksi tapaus on oikeusistuimelle olennainen.

– Jos epäilykset väärennöksestä pitävät paikkansa, niin kyllä EIT:llä on aivan vakava itsetutkiskelun paikka, Dahlberg sanoo. 

– Totaalinen passiivisuus asioiden selvittämisessä ei oikein voi tulla kyseeseen.

Lue myös: Suomi kyseenalaisti irakilaismiehen kuolintodistuksen aitouden jo alussa – asiakirjat riittivät, koska "ei ollut syytä epäillä, että hakijan isä on tapettu"

Irakilaismiehen kuoleman lavastuksesta syytetty mies käveli itse poliisiin ja kertoi Suomen tulleen huijatuksi – syytetyt vierittelivät vastuuta toisilleen

Tuoreimmat aiheesta

Huijaukset