Pääsiäissunnuntaita vietetään tänä vuonna tavanomaista myöhempään. Taustalla on pääsiäisen laskentatapaan liittyvä ongelma, joka juontaa juurensa vuoteen 325.
Tänä vuonna pääsiäissunnuntai on vasta 21. huhtikuuta, kun välillä sitä juhlitaan jo maaliskuun lopussa tai huhtikuun alussa. Miksi?
Taustalla on vuodelta 325 oleva päätös, jonka mukaan pääsiäinen on kevätpäiväntasauksena tai sen jälkeen tulevan täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina.
Kirkko oli päättänyt kevätpäiväntasauksen päivämääräksi aina 21. maaliskuuta.
Todellisuudessa kevätpäiväntasaus voi olla myös 20. maaliskuuta, kuten se oli tänäkin vuonna. Täysikuu oli 21. maaliskuuta, mutta pääsiäistä ei vietettykään sitä seuraavana sunnuntaina, vaan vasta huhtikuun loppupuolella.
Taustalla heikko tietämys tähtitieteestä
Kirkon aikoinaan sitoessa pääsiäisen kevätpäiväntasaukseen ja täysikuuhun, ei tiedetty sitä, ettei täysikuulle voida laskea tarkkaa hetkeä.
Tietämyksen puutteet on nykyisin paikattu, ja kuun radan tiedetään olevan soikea. Kuunvaiheiden välinen aika voi vaihdella lähes parillakin päivällä, minkä takia luotiin laskennollisen kuun eli keskikuun käsite.
– Keskikuu on kuu, joka kiertää maapallon ympäri tasaisella nopeudella siten, että se kiertää maapallon samassa ajassa kuin todellinen Kuu. Tämän keskikuun vaiheet sattuvat samoihin aikoihin todellisen Kuun vaiheiden kanssa. Keskikuun ja todellisen Kuun täydenkuun vaiheet voivat osua eri vuorokausille, kertoo erikoissuunnittelija Asko Palviainen Helsingin yliopiston almanakkatoimistosta blogissaan.
Tänä vuonna juurikin keskikuun täydenkuun vaihe osuu todellisen Kuun kanssa eri vuorokausille kevätpäiväntasauksen aikaan. Tämän takia pääsiäistä saadaan odottaa tavallista pidempään.
– Keskikuun täysikuu osuu eri päivälle kuin todellinen täysikuu. Koska keskikuun täysikuu tapahtuu ennen 21.3. eli kirkon määrittelemää kevätpäiväntasausta, on tuloksena pääsiäisen siirtyminen kuukaudella eteenpäin, Palviainen kirjoittaa.
Keskikuun mukainen täysikuu oli jo 20. maaliskuuta, eli ennen pääsiäissäännön mukaista kevätpäiväntasausta. Seuraava laskennollinen täysikuu on 18. huhtikuuta, joten sitä seuraava sunnuntai päästään pääsiäisen viettoon.
2038 häämöttää sama tilanne
Palviaisen mukaan vastaava tilanne oli myös vuosina 1943 ja 1962.
Pääsiäisen "hyppääminen" tapahtuu seuraavan kerran 19 vuoden kuluttua. Vuonna 2038 kevätpäiväntasaus on 20. maaliskuuta, mutta pääsiäissunnuntaita päästään viettämään vasta 25. huhtikuuta.
Pääsiäispäivä voi olla aikaisintaan 22. maaliskuuta ja viimeistään 25. huhtikuuta.