Millainen mies on Sauli Niinistö? Traagisen menetyksen kokenut "puolivallaton leskimies" ja rahakirstun vartija pelastui tsunamista ja nousi kansansuosikiksi

Sauli Niinistö Jenni Haukio ja Lennu
Lennu -koira vei mediahuomion kun Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puolisonsa Jenni Haukio vastaanottivat perinteiset joulutervehdykset presidentin virka-asunnolla Mäntyniemessä Helsingissä torstaina 15. joulukuuta 2016.Lehtikuva
Julkaistu 29.01.2018 05:58
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Vastavalittu Suomen 12. tasavallan presidentti Sauli Niinistö on pitkän linjan poliitikko, joka on päätynyt vuosien varrella otsikoihin muun muassa naissuhteidensa takia. Hän ei ole kuitenkaan ryvettynyt julkisuudessa vaan säilyttänyt puhtaan imagonsa.

Salossa vuonna 1948 syntynyt Sauli Väinämö Niinistö on yltänyt poliitikon urallaan monta kertaa korkealle, vaikka hän lähti valtakunnan politiikkaan suhteellisen myöhään, noin nelikymppisenä.

Niinistö toimi ennen presidentin virkaa muun muassa eduskunnan puhemiehenä, valtiovarainministerinä, oikeusministerinä, kokoomuksen puheenjohtajana, kansanedustajana sekä Salon kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Kansanedustajaksi Niinistö valittiin ensimmäisen kerran vuonna 1987 Varsinais-Suomen vaalipiiristä. Hän nousi eduskuntaan kolmannella yrittämällä. Kokoomuksen kansanedustajan Ilkka Kanervan kerrotaan epäilleen tuolloin tulokasta vahvasti ja pitäneensä häntä yhden kauden kansanedustajana.

Ministeriuran jälkeen Niinistö siirtyi Euroopan investointipankin varapääjohtajaksi. Vielä sen jälkeen hän palasi eduskuntaan. Hän sai vuoden 2007 vaaleissa 60 563 ääntä, mikä on edelleen eduskuntavaalien ennätys.

Koulutukseltaan Niinistö on oikeustieteen kandidaatti ja varatuomari ja sotilasarvoltaan kapteeni. Niinistö on kuvannut aatemaailmaansa sanalla porvari.

0:28img

Tarkan markan mies

Niinistö tuli ministeriaikanaan tutuksi tiukasta kulukuristaan. Samalla linjalla hän jatkoi puhemiehenä.

Vuonna 2010 puhemiehen vaalissa Niinistö sai jatkokauden vain 89 äänellä. Osa kansanedustajista oli näreissään siitä, että Niinistön takia heidän piti matkustaa toisessa luokassa ja yöpyä edullisissa hotelleissa. Heidän mielestään nämä käytännöt tekivät heidät naurunalaisiksi ulkomaalaisten kollegojen silmissä.

Niinistö vastasi kansanedustajien arvosteluun sanomalla, että "vain ne, jotka näyttävät esimerkkiä omalla säästäväisyydellään, voivat uskottavasti velvoittaa muita samaan".

Niinistön kukkaro avautuu köyhille

Vaikka Niinistö on vartioinut rahakirstuja visusti työnsä puolesta, hän on hellittänyt oman kukkaronsa nyörejä useasti hyväntekeväisyyden nimissä.

Vuonna 2007 Niinistö muun muassa lahjoitti Hiljaisten historia -teoksensa tekijänoikeuspalkkiot Kirkon diakonirahastolle. Viimeisen kansanedustajakautensa päätteeksi Niinistö lahjoitti kansanedustajan palkkionsa, yli 120 000 euroa, hyväntekeväisyyteen.

2:10img

Vuoden 2012 presidentinvaalien kampanjoinnin aikaan Heikki Hursti liittyi Niinistön tukijoihin ja kertoi arvostavansa Niinistön työtä syrjäytyneiden hyväksi. Niinistö itse on työskennellyt Hurstin avustusjärjestössä ja tukenut järjestön työtä kolumneistaan saamilla palkkioilla.

”Puolivallaton leskimies”

Sauli Niinistöä pyydettiin ensimmäisen kerran presidenttiehdokkaaksi vuoden 2000 vaaleissa, mutta hän kieltäytyi perhesyihin vedoten. Hän kertoi olevansa yksinhuoltaja ja ”puolivallaton leskimies”.

Niinistön ensimmäinen puoliso Marja-Leena Niinistö (os. Alanko) oli menehtynyt viisi vuotta aiemmin traagisessa liikenneonnettomuudessa. Hän oli ollut ajamassa Salosta Järvenpäähän Kokoomuksen vaalikampanjan avaukseen, kun talvisen jäinen keli koitui kohtaloksi.

Niinistö kirjoitti vaimonsa kuoleman jälkeisestä ajasta kirjassaan Viiden vuoden yksinäisyys. Siitä kävi ilmi että leskimiehellä riitti ottajia. Niinistöön liitettiin romanttisessa mielessä muun muassa nimet Maija Perho, Anneli Taina ja Kirsi Piha. Piha oli kuitenkin uutisankka.

Vuonna 2000 silloinen valtiovarainministeri alkoi seurustella itseään parikymmentä vuotta nuoremman keskustalaisen ensimmäisen kauden kansanedustajan, Tanja Karpelan kanssa. He kihlautuivat loppuvuodesta 2003, mutta kihlaus purkautui seuraavana vuonna.

Niinistö avioitui toisen kerran vuonna 2009 häntä noin 30 vuotta nuoremman Jenni Haukion kanssa. Kaksi runokirjaa julkaissut Haukio toimi tuolloin kokoomuksen viestintäpäällikkönä. Pariskunta oli seurustellut jo noin kaksi vuotta mutta piti suhteensa salassa tiedotusvälineiltä hääpäivään asti.

Niinistö ja Haukio odottavat nyt ensimmäistä yhteistä lastaan, jonka laskettu aika on ensi kuussa. Heillä on myös paljon julkisuutta saanut Lennu-koira.

0:28img

Suvussa tuttuja nimiä politiikan ja talouden maailmasta

Niinistön vanhemmat ovat levikkipäällikkö Väinö Niinistö ja 4 vuotta sitten menehtynyt sairaanhoitajaäiti Hilkka Niinistö. Hänellä on kolme vanhempaa sisarusta: Kari Niinistö on kasvatustieteen emeritusprofessori, sisarista toinen toimii Kuntaliiton johdon sihteerinä ja kolmas on ravintolayrittäjä.

Niinistön veljenpoika on vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö. Niinistön kummisetä oli Saloran perustaja Fjalar Nordell.

Niinistöllä on kaksi poikaa, Nuutti ja Matias, avioliitosta Marja-Leena Niinistön kanssa.

6:04img

Niinistö selvisi tsunamista kiipeämällä sähköpylvääseen

Isoja muutoksia ja erikoisiakaan tapahtumia ei Niinistön elämästä ole puuttunut.

Vuonna 2004 Niinistö ja hänen tuolloin jo aikuiset poikansa selviytyivät täpärästi Intian valtameressä tapahtuneen maanjäristyksen aiheuttamasta tsunamista. He olivat tuolloin lomalla Thaimaan Khao Lakissa.

Niinistö arvioi Kari Lumikeron toimittamassa Surun aalto -dokumentissa selvinneensä tsunamista sattuman ansiosta. Hän pelastui hukkumiselta kiipeämällä sähköpylvääseen. Lieviä vammoja hän sai laskeuduttuaan takaisin maalle, jossa hän putosi veden peitossa olevaan viemärikaivoon.

1:33img​​​​​​​

Tuoreimmat aiheesta

Presidentinvaalit