Milloin sinä saat koronarokotteen? Kokosimme uusimmat tiedot aikataulusta

3:30imgMiljoona suomalaista on saanut koronarokotteen – katso tästä, milloin on sinun vuorosi!
Julkaistu 08.04.2021 13:04
Toimittajan kuva
Katariina Kähkönen

katariina.kahkonen@mtv.fi

Suomeen on tullut viime aikoina viikoittain noin 125 000 annosta koronarokotetta. Mutta milloin on jokaisen vuoro saada rokote? 

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen johtavan asiantuntija Mia Kontion mukaan Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan koronarokotteiden saapuneet määrät ovat olleet odotetulla tasolla.  

Sen sijaan AstraZenecan toimitusmäärät varmistuivat ja muuttuivat viime viikkoina alhaisemmaksi hyvin vähän ennen toimitusaikaa. 

– Tällä viikolla rokotteita on kaiken kaikkiaan tulossa noin 150 000 ja seuraavan kahden viikon aikana noin 200 000 annosta viikoittain.  

Saapuvat rokotemäärät ovat siis nousussa.

Tässä järjestyksessä rokotetaan 

Koronapotilaita hoitavan terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat on jo käytännössä kaikki rokotettu. Terveydenhuollon henkilökuntaan tulee kuitenkin jatkuvasti uusia henkilöitä, joten heitä rokotetaan muiden ryhmien ohessa. Tämän vuoksi ryhmää ei näy ylhäältä löytyvän videon aikajanalta. 

Tällä hetkellä rokotusten pääkohderyhmä ovat yli 70-vuotiaat ihmiset. 

THL:n arvion mukaan valtaosa ryhmästä saadaan rokotettua ensi viikon loppuun mennessä. 

Tämän jälkeen rokotuksissa siirrytään joustavasti ensimmäiseen riskiryhmään, johon kuuluu noin 280 000 henkilöä. Osa heistä on jo saanut rokotteen. 

Loput ryhmään kuuluvat henkilöt olisivat aikataulun mukaan saaneet rokotteen viikkojen 16 ja 17 aikana, eli huhtikuun loppuun mennessä. 

Toiseen riskiryhmään kuuluvien henkilöiden rokotukset aloitetaan huhti-toukokuun vaihteessa. Arvio on, että ryhmä on saanut rokotteen toukokuun puoliväliin mennessä. 

Alle 16-vuotiaille ei vielä ole rokotetta tarjolla, joten heitä ei voida rokottaa. 

Yli 16-vuotiaiden rokotuksia ei ole vielä käynnistetty, mutta THL:n mukaan ne alkaisivat toukokuun loppupuolen aikana.  

Arvion mukaan valtaosa tästä ryhmästä olisi saanut rokotteen kesäkuun loppuun mennessä, mutta viimeistään heinäkuun aikana kaikki halukkaat olisivat saaneet vähintään ensimmäisen annoksen rokotetta. 

Tämä rokotustahti voi toteutua, mikäli rokotteita saadaan maahan sovitusti.  

Lisäksi on huomioitava, että rokotusten etenemisessä on jonkin verran paikkakuntakohtaisia eroja. 

Entä Astra Zeneca? 

Vielä on epävarmaa, vaikuttavatko Astra Zenecaan liitetyt harvinaiset aivolaskimoiden veritulpat rokotusaikataluun.  

Rokotteen käyttöä arvioidaan Suomessa ensi viikon alussa, jolloin mahdolliset vaikutukset aikatauluun paljastuvat.  

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoi Helsingin Sanomille, että Suomessa mietitään rokotteen ikärajan muuttamista harvinaisten haittaoireiden vuoksi. 

Katso ylhäällä olevalta videolta selkeä esitys rokotejärjestyksestä sekä THL:n johtavan asiantuntijan kommentti paikkakuntakohtaisista eroista! 

Tuoreimmat aiheesta

Koronarokotus