THL järjestää tiedotustilaisuuden uusista rokotussuosituksista.
THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek ja johtava asiantuntija Mia Kontio kertovat 5–11-vuotiaiden koronarokotuksista sekä väestön 3. rokoteannoksista sekä vastaavat median kysymyksiin. Asiasta kertovat myös THL:n ylilääkäri Emmi Sarvikivi ja Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän KRARin puheenjohtaja, professori Ville Peltola.
- MTV:n suora lähetys tiedotustilaisuudesta alkaa kello 16.20. Se on katsottavissa jutun alussa olevata videolta.
THL kertoi aiemmin tänään, että se suosittelee 5–11-vuotiaiden riskiryhmiin kuuluvien lasten rokottamista koronavirusta vastaan. Lisäksi rokotus annettaisiin lapsille, joiden lähipiirissä on vakavasti immuunipuutteisia henkilöitä. THL ei suosittele rokotuksia muille 5–11-vuotiaille ennen kuin on saatu lisätietoja rokotusten turvallisuudesta ikäryhmässä ja erityisesti harvinaisista haittavaikutuksista.
THL kertoi myös, että Suomessa aloitetaan 3. annoksien tarjoaminen kaikille 18 vuotta täyttäneille. Suosituksen mukaan kolmas annos voitaisiin antaa 5–6 kuukautta toisen annoksen jälkeen.
Seuraamme tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä tässä artikkelissa:
Kello 17.37: Lasten sairastuminen vakavaan koronatautiin on erittäin harvinaista. On kuitenkin joitakin riskitekijöitä, joita THL tulee nimeämään. Näitä ovat esimerkiksi sairaalloinen lihavuus ja erilaiset neurologiset taudit. Kun rokotteen turvallisuudesta saadaan enemmän tietoa arvioidaan vielä hyödyt ja haitat lasten rokottamisesta. Koska tautitaakka on hyvin pieni, vaatimus siitä, että toimenpiteen pitää olla turvallinen on hyvin korkealla.
Kello 17.36: Suomessa on todettu tänään ensimmäinen omikronmuunnos. Nohynekin mukaan vielä on vaikea sanoa, mitä se käytännössä Suomen kannalta tarkoittaa, koska tietoa rokotteiden tehosta muunnokseen ei ole tarpeeksi.
Kello 17.31: Nohynekin mukaan kolmansiin rokoteannoksiin on oikeutettu noin 2,5 miljoonaa ihmistä. Nyt joukko kasvaa määrällisesti, mutta rokotteet saadaan riittämään ikäjärjestystä noudattamalla. Suojateho vakavaa tautia vastaan heikkenee kuuden kuukauden kuluessa noin 80 prosenttiin. Riskiryhmille saadaan nopeammin suojatehoa viiden kuukauden välillä vakavaa tautia vastaan. 18 vuotta täyttäneiden kohdalla fokus on tartunnan ehkäisy, joka heikkenee nopeammin. Siksi viisi kuukautta on Nohynekin mukaan perusteltu myös tässä suhteessa.
Kello 17.28: THL:n tiedotustilaisuus on nyt päättynyt. THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tulee MTV Uutisten haastatteluun muutaman minuutin kuluttua.
Kello 17.20: Nohynekin mukaan variantteja ei synny vain kehitysmaissa, vaan niitä syntyy kaikkialla. Nohynek toivoo, että rokotteita lahjoitettaisiin muualle maailmaan. 1,6 miljardia koronarokoteannosta on luvattu globaalisti lahjoittaa, mutta nyt on lahjoitettu vasta 171 miljoonaa annosta.
Kello 17.17: Seuraavaksi kysytään omikronmuunnoksesta. Nohynekin mukaan nykyisten rokotteiden suojasta omikronia vastaan ei ole vielä tietoa, mutta sitä saadaan lähipäivinä. Tämän jälkeen voidaan katsoa, pitääkö tehosteannoksia esimerkiksi vauhdittaa.
Kello 17.10: Seuraavaksi kysytään toisen rokoteannoksen ottamisesta. Kontion mukaan aina, kun rokotteessa on useampi annos, seuraavia annoksia otetaan hiukan vähemmän. Jokaisessa ikäryhmässä otetaan koko ajan ensimmäisiä rokoteannoksia. Siksi toisen rokoteannoksen ottaminen ei ole kaikille vielä ajankohtaista. Nuoremmissa ikäryhmässä toisen rokoteannoksen ottaminen laahaa Kontion mukaan hieman perässä.
Kello 17.10: Nyt kysytään lasten rokotuksista. Riskiryhmiin kuuluvien lasten rokotukset alkavat viikolla 50. Kunnat saavat päättää, missä rokotukset järjestetään. Kunnat järjestävät todennäköisesti pisteen, mihin lapset voivat tulla rokotteen hakemaan.
Kello 17.04: Seuraavaksi kysytään rokotekattavuudesta. Nohynekin mukaan viruksesta opitaan koko ajan uutta. Rokotteet estävät tartuntoja hyvin, mutta kaikkia tartuntoja ei voida estää edes kahden tai kolmen rokotteen jälkeen. Tartunnat ovat lieviä, mutta tämän vuoksi rokotekattavuuden tulee olla äärimmäisen korkea. Siksi tarvitaan myös muita ei-farmaseuttisia keinoja kuten maskeja, etätöitä ja etäisyyksiä. Kontion mukaan kaikista tehokkaimmin tartuntoja estetään sillä, että rokottamattomat ottavat rokotteen. Se on viruksen kierron kautta tärkeintä.
Kello 16.58: Seuraavaksi siirrytään median kysymyksiin. Kysymys esitetään lasten riskiryhmiin liittyen. THL:n ylilääkäri Emmi Sarvikivi ei osaa antaa tarkkaa aikaa siihen, koska lasten riskiryhmistä tiedotetaan. Osittain ne ovat samoja, kuin aikuistenkin riskiryhmät.
Kello 16.54: THL:n ehdotus on, että lasten rokotukset ovat vapaaehtoisia. THL:n vahva toive on, että rokotettuja ja rokottamattomia lapsia tulee yhteiskunnassa kohdella yhdenvertaisesti. Lasten rokotusten järjestäminen pitää myös toteuttaa niin, että rokotukset eivät viivästytä muiden riskiryhmien rokotuksia. THL antaa tarkemmat erilliset ohjeet lasten riskiryhmistä ja vaikeasti immuunipuutteisista henkilöistä. Lasten rokotukset voidaan aloittaa, kun sopivat rokotteet saapuvat Suomeen. Ensimmäisessä erässä joulua edeltävällä viikolla saapuu noin 162 000 annosta. Lisäannoksia saapuu tammikuun alussa.
Kello 16.52: Koronarokotuksia suositellaan lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville 5–11-vuotiaille lapsille. Koronarokotuksia ehdotetaan lapsille, joiden perheessä tai lähipiirissä on vaikeasti immuunipuutteisia henkilöitä. Jatkossa varaudutaan tarjoamaan mahdollisuus rokotuksiin kaikille 5–11 vuotiaille lapsille, kun on lisää tietoa rokotusten turvallisuudesta ajatellen harvinaisia haittatapahtumia. Nohynekin mukaan lisää tietoa rokotusten turvallisuudesta harvinaistenkin haittatapahtumien suhteen saadaan lähiviikkojen aikana.
Kello 16.40: THL suosittaa kolmansien rokoteannoksien laajentamista ja tämä voidaan panna täytäntöön heti. Nykyisille ryhmille suositellaan, että 3. annos annetaan 5–6 kuukauden kuluttua 2. annoksesta. 18 vuotta täyttäneille tarjotaan mahdollisuutta 3. annokseen 5–6 kuukauden kuluttua 2. annoksesta kun sen aika on. Tämän ryhmän rokottaminen ei saa hidastaa aikaisempien ryhmien 3. annoksien antamista
Kello 16.36: Tällä hetkellä kolmansia rokotteita saavat seuraavat ryhmät:
- 60 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat
- laitoksissa ja hoivakodeissa asuvat
- lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat
- henkilöt, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt
- henkilöt, jotka on rokotettu lyhyellä alle 6 viikon annosvälillä
- koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö
- ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö sekä muuta kiireellistä hoitoa antava sosiaali ja terveydenhuollon henkilöstö.
Kello 16.30: Tiedotustilaisuus alkaa. Tilaisuuden aloittaa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek. Nohynek muistuttaa, että kaikista tärkeintä on, että ensimmäisiä ja toisia rokoteannoksia saadaan annettua. Ilman suojaa on moninkertainen riski joutua sairaalahoitoon koronaviruksen johdosta.