Palovaroitin täytyy testata ja sen patteri vaihtaa säännöllisesti, muistuttaa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön palomestari Mika Mäkelä.
Kuuntele yllä olevalta videolta, miten usein palovaroitin pitää testata ja milloin sen paristo pitäisi vaihtaa. Entä miten monta palovaroitinta kotona ylipäätään pitäisi olla ja minne ne pitäisi oikeaoppisesti sijoittaa?
Mäkelän mukaan valitettavan moni laiminlyö kotinsa paloturvallisuuden. Pelastustoimen tilastoissa on käynyt ilmi, että palovaroitin puuttui jopa kuudestakymmenestä prosentissa niistä rakennuspalotapauksista, joissa tutkittiin, oliko hälytintä vai ei.
Viimeiset 18 vuotta palovaroitin on ollut lain mukaan pakollinen kodin varuste. Kaikista asunnoista sitä ei kuitenkaan löydy tai jokin muu sen suhteen on pielessä.
– Siellä ei ole paristoa, se ei ole paikallaan ollenkaan tai sitä ei ole hankittu ikinä, Mäkelä summaa.
Tyypillisin palon syy on päälle jäänyt liesi
Tyypillisin palon syttymissyy kodeissa on Mäkelän mukaan liesipalot. Ihmisen oma toiminta, esimerkiksi huolimaton ruoanvalmistus, kostautuu. Levy on saattanut jäädä päälle vahingossa, mitä sattuu etenkin joulun alla.
– Pikkujouluaikana aika tyypillistä on, että tullaan yöllä kotiin ja aletaan laittaa ruokaa. Sitten rupeaa väsyttämään, liesi ja ruoka jäävät yksikseen, Mäkelä selittää.
– Seuraavaksi pelastuslaitos koputtaa ovelle tai tulee ovesta sisään, kun asunnossa on savua tai mahdollisesti mahdollisesti palo jo syttynyt.
Baari-illan jälkeiseen pikkunälkään ei siis kannata lähteä kokkailemaan. Mäkelä suosittelee myös, että lieden ympäristö pidettäisiin muutenkin siistinä.
– Monesti siihen jää palavaa materiaalia ympäristöön. Jos liesi jää jostain syystä huomiotta päälle, niin siinä on aina riski.