Vaikka yleisin syy tulipaloihin on edelleen se, että liedellä tai sen lähellä on asioita, jotka eivät sinne kuulu, kyseessä ei aina ole ruoka, joka syttyy. Tuore tutkimus selvittää, miksi ja miten palot saavat alkunsa.
Kodin tulipalot saavat usein alkunsa keittiöstä. Vuosittain asuinrakennuspaloja syttyy noin 2 800, joista 800–900 liittyy lieteen, selviää pelastustoimen tilastoista. Vaikka liesi on vuodesta toiseen yleisin syypää liekkien leimahtamiseen, ei tyhjää liettä yksinään käy syyttäminen.
– Ylivoimaisesti suurin syy keittiön tulipaloon on se, että liedellä tai sen läheisyydessä on ylimääräisiä asioita, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tutkija Laura Kuurne kertoo tiedotteessa.
Vuodessa aiheutuu satoja paloja kärähtäneen ruoan ja kuuman rasvan vuoksi. Ruoanlaiton jälkeen olisikin tärkeää ottaa ruoka pois liedeltä.
Ruoan lisäksi liedellä syttyy kuitenkin myös liedelle kuulumattomia tavaroita, joista yleisimpiä ovat muoviastiat, kahvinkeitin, vedekeitin, mikrokupu, leikkuulauta, patalappu ja tuttipullo.
Kuurne on huomannut, että monissa asuntojen vuokrailmoituksissa on kuvia keittiöistä, joissa liedellä on tavaraa.
– Valitettavan monelle se on normaali näky, mutta itse saan siitä slaagin, koska tiedän, miten yleisiä keittiöstä lähteneet tulipalot ovat. Pienissä asunnoissa säilytystila on toki vähissä, mutta sitä suuremmalla syyllä olisi syytä kiinnittää huomiota lieteen liittyviin paloriskeihin, Kuurne sanoo.
Lue myös: Yhdellä keinolla pienennät "radikaalisti" saunapalon riskiä
Myös lemmikit aiheuttavat paloja – mutta ihmisten syytä sekin
Tuoreen tutkimuksen mukaan lapsi, lemmikki tai vaikka rollaattori voi tökkäistä lieden vahingossa päälle. Joskus taas ruoanlaiton tuoksinassa laitetaankin päälle väärä levy, jolla sitten sattuukin olemaan sille kuulumatonta tavaraa.
Liesi todella kannattaa pitää tyhjänä kaikesta ylimääräisestä, sillä esimerkiksi lemmikkien aiheuttamista liesipaloista jopa 67 prosenttia johtui tutkimuksen mukaan siitä, että liedelle oli jätetty ylimääräisiä tavaroita. Kun lemmikki on vahingossa saanut lieden päälle, tavarat ovat sitten syttyneet.
Koira yritti varastaa pizzaa – sytytti tulipalon. Juttu jatkuu videon alla.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Tänään julkaistua tutkimusta varten SPEK on analysoinut vakuutusyhtiö LähiTapiolan ja pelastustoimen onnettomuustietoja. Vakuutusyhtiölle raportoidut liesipalot antavat SPEKin mukaan aiempaa tarkempaa kuvaa esimerkiksi palojen syttymistilanteista sekä vahinkojen laajuudesta. Jos palo ei leviä, ei vaaratilanteista nimittäin välttämättä tehdä ilmoitusta hätäkeskukseen.
– Tärkeintä liesipaloissa on muistaa, että näitä sattuu kenelle tahansa. Tutkimuksen mukaan vaaratilanteita tapahtuu ihan tavallisten kotien arjessa, eikä kyse ole vain riskiryhmistä. Jokaisen olisi hyvä miettiä, miten toimii keittiössä turvallisella tavalla, toteaa LähiTapiola Pirkanmaan korvausjohtaja Antti Määttänen tiedotteessa.
Lue myös: Puhdista liesituulettimen suodatin helposti – näin rasvainen lika sihisee tiehensä!
Palovaroitin pelastaa
Valvomaton kokkaus sekä rasvapalo olivat tukimuksen mukaan yleisiä syitä sille, miksi tulipalo syttyy.
Tyypillisessä tilanteessa ruoanlaittaja poistuu muualle siksi aikaa, kun liesi kuumenee tai ruoka valmistuu. Kokkauksen voi keskeyttää myös vaikkapa ovikello tai puhelin.
Kun ruoka tai öljy ylikuumenee liedellä yksinään, se voi syttyä tuleen. Rasvan aiheuttamat palot voivat eskaloitua nopeasti, SPEK muistuttaa.
Aina tilanteeseen ei reagoida ajoissa. Ihminen saattaa muistaa liedelle jääneen ruoan vasta, kun se käryää tai palovaroitin huutaa. Toimiva palovaroitin onkin tärkeä apu kokkaajalle.
Mistä löytyy palovaroittimen parasta ennen -päivä? Juttu jatkuu videon alla.
0:38
Tutkimuksessa tuli eteen myös tilanteista, joissa oli kaksi onnettomuuteen johtanutta syytä, esimerkiksi sekä liedelle jäänyt ylimääräinen tavara että päälle mennyt väärä levy.
– Näissä tapauksissa paloa ei olisi todennäköisesti syttynyt, jos liedellä tai sen välittömässä läheisyydessä ei olisi ollut ylimääräistä, tutkija Kuurne toteaa.
– Siinä ottaa aina riskin, kun jättää ruoanjämät tai laittaa ylimääräistä tavaraa liedelle tai pöydälle sen viereen. Tärkein viesti onkin, että liesi ei ole säilytyspaikka, Kuurne sanoo.
Lue myös: Säilytätkö sinäkin leivänpaahdinta "hyvin tyypillisessä paikassa"? Tee tämä toimenpide, kun käytät laitetta
Liesipalojen määrä vähentynyt
Liesipalojen määrä on vakuutusyhtiön ja pelastustoimen tilastojen perusteella vähentynyt tasaisesti vuosien 2017–2020 aikana. Silti niitä tapahtuu vuosittain satoja. Liesipalon aiheuttamat kustannukset voivat vakuutusyhtiön mukaan vaihdella joistain sadoista jopa yli miljoonaan euroon.
Monesti ihmiset kykenevät itse sammuttamaan palon, jos vain huomaavat sen ajoissa. Palon voi sammuttaa käsisammuttimella tai sammutuspeitteellä, mutta vaikkapa myös kattilan kannella.
– Kattilan kansi ei tutkimuksen perusteella muistu ihmisille mieleen alkusammutuskeinona, vaikka se on helposti kaikkien käsillä. Kuiva kattilan kansi on halpa tapa sammuttaa erityisesti rasvapalo, joka on kallein ja usein vaarallisin keittiön tulipaloista, Antti Määttänen kommentoi.
Tutkimuksessa havaituissa tapauksissa liesiturvalaite ja infukitoliesi olisivat monesti ehkäisseet palon.
LähiTapiolan rahoittamassa tutkimuksessa analysoitiin LähiTapiolalle vuosina 2017–2020 koti- ja yritysvakuutuksista tehtyjä vahinkoilmoituksia ja verrattiin niitä pelastustoimen PRONTO-tietokannan tietoihin samalta ajanjaksolta.
Lue myös: Palopäällikkö kertoo yleisimmistä kodin kytevistä vaaranpaikoista – "Merkittävä riski"
Katso myös: Tulipalossa savuun pakeneminen on kohtalokasta
2:20
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: SPEK