Rautahammas voi jäädä kokonaan puhkeamatta – hammaslääkäri kertoo, miten se vaikuttaa suun terveyteen

Ahdistaako hammaslääkäri? Esittelyssä yleisimmät työvälineet – tätä niillä tehdään 4:49
KATSO MYÖS: Ahdistaako hammaslääkäri? Esittelyssä yleisimmät työvälineet – tätä niillä tehdään.

Joillain ihmisillä maitohammas voi jäädä vaihtumatta rautahampaaseen lapsuudessa johtuen geeneistä. Hammaslääkäri kertoo, miten rautahampaan puuttuminen vaikuttaa suun terveyteen ja mitä asialle on tehtävissä.

Huomasiko hammaslääkäri, että lapsesi purukalustossa on puuttuva palanen tai oletko itse tilanteessa, että suussasi majailee edelleen aikuisiässä maitohammas rautahampaan tilalla?

Puuttuvan rautahampaan tai -hampaat selittää perinnöllinen geenivirhe tai uusi geenimutaatio, joka löytyy noin kahdeksalla prosentilla suomalaisista, kertoo Lääkärikeskus Mehiläisen hammaslääkäri Roman Rajala.

Rautahampaiden puuttumista ei määritä yksittäinen geeni, vaan purukaluston kehittymiseen vaikuttavat useat eri geenit.

Jos olet voittanut tässä geenilotossa, voi tilanne olla se, ettei pysyvää rautahammasta ole koskaan kehittynyt eli olet syntynyt ilman sitä. Voi myös olla, että rautahammas löytyy luusta, mutta ei koskaan puhkea.

Molemmissa tilanteissa puuttuvaa rautahammasta jää yleensä korvaamaan maitohammas, joka ei muiden maitohampaiden tavoin putoakaan pois.

Olipa kyseessä sitten kokonaan puuttuva rautahammas tai puhkeamaton, aiheuttaa se hyvin suurella todennäköisyydellä lisähaasteita suun terveyden ylläpitämiseen.

Maitohampaalle joutuu heittämään hyvästit

Tavallisesti maitohampaiden vaihtuminen rautahampaiksi alkaa 5–8-vuotiaana ja päättyy 13-vuotiaana. Sen lisäksi suuhun puhkeaa 12 rautahammasta, joiden paikalla ei koskaan maitohampaita ollutkaan. 

Rautahampaan puuttuessa maitohammas ei putoakaan pois lapsuudessa, mutta valitettavasti niin tapahtuu yleensä ennen kuin ihminen ehtii täyttää 50 vuotta.

Usein maitohammas joudutaan poistamaan ennen sen putoamista, koska se on tyypillisesti vähän huonossa asennossa ja vaikeuttaa naapurihampaiden puhdistusta, mikä voi aiheuttaa tulehdusta. Lisäksi väärässä asennossa oleva maitohammas on hyödytön purennan kannalta, Rajalan sanoo.

Katso video: Hammaslääkäri Outi Räikkösen neuvot hammaslääkäripelkoisen vastaanottokäynnille. Juttu jatkuu videon alla.

Toinen syy maitohampaan poistamiselle on sen tulehtuminen.

Jos luussa oleva hammas on sulattanut maitohampaan juuria, on olemassa riski, että se tulehtuu, koska juurialueelle pääsee hampaan ja ikenen välistä bakteereja. Maitohampaiden juuret sulavat itsekseenkin ajan myötä, vaikka pysyvää hammasta ei olisikaan.

Puuttuva rautahammas voidaan korvata

Yleisemmin puuttuvaksi jäävät rautahampaat ovat joko vitoshammas eli edestä laskettuna viides hammas tai pieni etuhammas eli kakkoshammas.

Kakkoshampaan korvaaminen on todella haastavaa, koska alueella on vain vähän luuta. Tilanne vaatii lähes aina oikomishoitoa ja mahdollisesti luusiirteitä eli uuden hampaan tekemiseen vaaditaan moniammatillista tiimiä, Rajala kertoo.

Tämän vuoksi olisi tärkeää, että synnynnäinen etuhampaan puuttuminen huomattaisiin jo kasvuvaiheessa, jolloin oikomishoidon tarvetta voitaisiin arvioida jo silloin.

Jos puuttuva rautahammas taas on vitoshammas, selvitetään pitääkö hampaille tehdä oikomishoitoa jo kasvuvaiheessa. 

Oikomishoidolla varmistetaan, että leuka kehittyy oikein ja että suussa on tilaa hampaalle tulevaisuudessa. Varsinainen korvaava hammas vitoshampaan paikalle voidaan tehdä vasta, kun kasvuvaihe on ohi, eli yli 20-vuotiaalle potilaalle.

Rajalan mukaan yksittäisen puuttuvan poskihampaan korvaaminen ei kuitenkaan ole toiminnallisesti välttämätöntä.

Lue myös:

    Uusimmat