Ministeri arvostelee Museoviraston päätöstä sulkea useita kohteita – näin virasto vastaa

Museoviraston pääjohtaja Tiina Merisalo sanoo STT:lle, että neljän museon sulkemispäätöksillä ei ollut tarkoitus provosoida ketään. Museovirasto katsoo noudattaneensa leikkauksissaan niin sanottua pienimmän haitan periaatetta.

Museovirasto kertoi tällä viikolla, että osana suuria säästötoimiaan se sulkee Seurasaaren, Hvitträskin, Louhisaaren ja Langinkosken museot. Päätöstä on arvosteltu julkisuudessa voimakkaasti.

– Ei meillä ole ollut tässä missään tapauksessa tarkoitus ketään provosoida, vaan me olemme halunneet kertoa näistä yt-neuvottelujen päätöksistä ja sen vaikutuksista selkeästi. Että se varmasti ymmärretään, mitä tämä tarkoittaa, sanoo Tiina Merisalo.

Merisalon mukaan museoiden sulkemisilla säästetään yli 300 000 euroa. Laskelmassa on huomioitu lipputulojen menetykset.

Hän sanoo, että summa on viraston budjetissa huomattavan suuri ja vastaavaa säästöä on vaikeaa löytää enää muualta.

Säästöjen taustalla ovat sekä hallituksen tuoreet leikkaukset että Museoviraston jo pitkään jatkunut huono taloustilanne.

Sulkemiset ovat osa Museoviraston yhteensä 3,2 miljoonan euron leikkauksia. Summasta 1,4 miljoonaa otetaan palveluostoista, ja noin miljoona toteutuu henkilöstön lomautuksilla. Määräaikaisia palvelussuhteita vähennetään ja avoimia tehtäviä jätetään täyttämättä noin 1,2 miljoonan euron edestä.

Ministeri arvosteli, virasto vastaa

Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala (kok.) kommentoi Museoviraston päätöstä kriittiseen sävyyn perjantaina Helsingin Sanomissa. Multala kyseenalaisti, onko virasto toiminut säästöissään niin sanotun pienimmän haitan periaatteen mukaisesti.

Merisalo sanoo, että Museovirasto on toteuttanut periaatetta.

– Mielestäni tämä pienemmän haitan periaate toteutuu siinä, että emme ole nyt tekemässä irtisanomisia, että voimme viranomaistehtävät edes jollakin tapaa hoitaa, Merisalo sanoo.

Multala nosti esiin sen, että Museovirasto on sulkemassa museon, jonka lipputulot ovat suuremmat kuin kulut. Merisalo kertoi näin Helsingin Sanomille Hvitträskin museosta aiemmin tällä viikolla.

Nyt Merisalo tarkentaa, että Hvitträsk on saanut lipputuloja noin 26  000 euroa enemmän kuin sen menot ovat olleet. Merisalon mielestä, kun huomioon otetaan vielä luvusta puuttuvia yleisiä hallinnon kuluja, ollaan lähellä nollatulosta.

– Se on nyt vähän ehkä harhaanjohtavaakin sanoa, että tuottaa tuloja.

Muut kolme museota ovat tuottaneet vähemmän kuin niiden menot ovat olleet. Muiden museoiden sulkemista ei harkittu, sillä niissä tulot ylittävät kulut niin selvästi.

"Kaikki on perattu"

Merisalo esittää vastauksena ministerin kommentteihin toiveen, että viraston leikkausten kokonaisuus ymmärrettäisiin kaikkialla.

– Ollaan kyllä tehty niin sanotusti työtä käskettyä, että kaikki on perattu, Merisalo sanoo.

– Eihän meille ole annettu myöskään sellaista ohjetta, että museoita ei saa sulkea. Tämä on virastolla omassa harkinnassa, että mitä ratkaisuja löydetään tähän säästösummaan pääsemiseksi.

Inflaatio on nostanut Museoviraston kuluja, mutta rahoitus ei ole kasvanut. Lisäksi keväällä hallitus päätti osana julkisen talouden säästöjä leikata virastolta 872  000 euroa ensi vuonna.

Merisalo huomauttaa, että virastolla on museotoiminnan lisäksi lukuisia muita lakisääteisiä tehtäviä, joista sen pitää huolehtia.

Virasto esimerkiksi huolehtii kulttuurihistoriallisen kansallisomaisuuden kartuttamisesta ja hoidosta sekä kulttuuriperinnön tutkimisesta. Museovirasto tarjoaa asiantuntijapalveluita ja toimii esimerkiksi lupaviranomaisena.

–  Meillä on valtava kansallisen kulttuuriperinnön vastuu meidän tontillamme, Merisalo sanoo.

Museovirasto kommentoi Ravintola Meicun valaisinmyyntiä 3:49
Katso myös: Näin Museovirasto kommentoi helsinkiläisen Ravintola Meicun valaisinmyyntiä.

Sulkupäätökset eivät muuttumassa

Merisalo sanoo museoiden sulkemisen olevan kipeä päätös, mutta siitä syntyneen hälyn hieman yllättäneen.

– Mutta olemme tietyllä tavalla iloisiakin siitä, että se kulttuuriperintö, joka näkyy ihmisille, on niin merkityksellistä, että siitä halutaan pitää kiinni.

Julkinen keskustelu ei muuta Museoviraston päätöksiä museoista.

– Ei me tässä tilanteessa pystytä tietenkään niitä miksikään muuttamaan, jos meillä ei sitä rahaa ole. Tällä mennään eteenpäin, Merisalo sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat