Ministeri ja metsäala kokoontuivat tiistaina keskustelemaan lain noudattamisesta ja lupausten pitämisestä. Vihreiltä ja Luonnonsuojeluliitolta sataa kritiikkiä.
Luottamus "suomalaiseen kädenpuristukseen" ei palaudu puheilla vaan teoilla, katsoo ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.). Ministeri tapasi tiistaina juuri luottamuksen palauttamisen merkeissä useita suomalaisia metsäalan toimijoita, joiden kanssa hän kävi läpi toimenpide-ehdotuksia raakkukatastrofin kaltaisten tilanteiden estämiseksi ennalta.
– Korostan edelleen sitä, että on erittäin tärkeää, että tämä ei jää puheiden tasolle. Vain teoilla voidaan palauttaa luottamusta siihen, että arvokas luonto suojellaan puheiden ja sitoumusten mukaisesti käytännössä kentällä, Mykkänen sanoi mediatilaisuudessa tapaamisen jälkeen.
Kokoontumisen taustalla on arviolta jopa tuhansien erittäin uhanalaisten jokihelmisimpukoiden eli raakkujen kuolema Stora Enson korjuutyömaalla. Kainuun Suomussalmella sijaitsevan, raakkujen asuttaman Hukkajoen yli ajettiin toistuvasti metsätyökoneilla. Poliisi tutkii asiaa törkeänä luonnonsuojelurikoksena. Lisäksi toisessa Stora Enson raakkukohteessa on Kainuun ely-keskuksen mukaan tapahtunut luonnonsuojelulain vastaista toimintaa.
Tapaamiseen oli kutsuttu Metsäteollisuuden työvaliokunnan yritykset sekä Metsähallitus ja Sahateollisuus ry:n puheenjohtajayrityksen edustaja.
Lue myös: Raakkutuho: MTK ihmettelee ympäristöministerin ja teollisuuden puunostajien tapaamista
Parempaa tiedonkulkua
Ennen ministerin tiedotustilaisuutta Metsäteollisuus ry kertoi jäsenyritystensä esittäneen Mykkäselle kehitysehdotuksia sekä alan että viranomaisten käytänteisiin. Tiedotteen mukaan jäsenyritykset muun muassa sitoutuvat jättämään raakkuesiintymän välittömään läheisyyteen 50 metrin suojavyöhykkeen. Viranomaisilta metsäteollisuus odottaa esimerkiksi välittömiä toimenpiteitä raakkuesiintymien rajaamiseksi ja suojelemiseksi olemassa olevin keinoin.
Metsäteollisuus penää muun muassa lajiesiintymiin liittyvän tiedon siirtämisen varmistamista. Ministeri Mykkäsen mukaan tapaamisessa keskusteltiin siitä, miten metsähakkuiden suunnittelijoille voidaan taata riittävä tieto esimerkiksi uhanalaisten lajien esiintymispaikoista ja arvokkaista luontotyypeistä.
Siitä ei ministerin mukaan kuitenkaan voida lähteä, että uhanalaisia lajeja suojeltaisiin ainoastaan silloin, kun näin on rajauspäätöksin maastossa päätetty.
– Se on mahdoton logiikka. Lajit ja niiden esiintymispaikat tulee metsän käytössä huomioida siten, että ne lajit ovat turvassa.
Mykkänen ennakoi mahdollisesti täsmentäviä säädösmuutoksia muun muassa vastuiden ja korvausten määrittelyssä.
– Johtopäätösten aika on myöhemmin, kun saadaan hieman tarkempaa kuvaa siitä, että mitkä kohdat tässä ketjussa vaativat tekniikan ja resurssien kautta parannusta ja missä kohtaa voidaan tukea sitä lainsäädäntöä koskevilla täsmennyksillä.
Vihreiden Virta moittii
Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta kritisoi tiedotteessa Mykkäsen kommenttia siitä, että metsäyhtiöiden vastuullisuustoimia ei voi viedä lakiin.
– Ministeri sanoo, että ei voi olla niin, että jos jotain on luvattu, niin lupausta ei pidetäkään. Mutta huomasiko hän, että niinhän tässä on juuri tapahtunut? Metsäyhtiöt ovat ennenkin luvanneet toimia vastuullisesti, mutta kuinkas kävikään.
Jos asenne ei muutu, pelkät lisätiedot ja -lupaukset eivät riitä, Virta kirjoittaa. Hän peräänkuuluttaakin isompia seuraamuksia, jotta kynnys piittaamattomuudelle kasvaisi.
Virran mielestä Mykkäseltä puuttuu johtajuutta. Hän katsoo hallituksen ja kokoomuksen väistävän vastuuttaan.
– Mitä he ovat valmiita tekemään, jos eivät lainsäädäntöä silloin, kun sitä tarvitaan? hän kirjoittaa.
Virta pitää erityisen hämmentävänä sitä, että mikäli suojakaistojen jättäminen raakkujokien rantaan on jo käytäntö, ei sen vahvistamisen lailla pitäisi olla ongelma. Hänen mukaansa herää kysymys siitä, että lakimuutos tulisi metsäteollisuudelle kalliiksi.
– Suoraan sanottuna vaikuttaa siltä, että Mykkänen kutsui kaverit kahville ja myötäili heitä säilyttääkseen hyvät välit, hän kirjoittaa.
Virran mukaan Mykkäsen tulisi vähintään kutsua luontojärjestöt ja tutkijat mukaan tarkastelemaan metsäalan konkreettisia jatkotoimia.
Luonnonsuojeluliitto ei vakuuttunut
Suomen luonnonsuojeluliitolle kädenpuristusvertaukset eivät riitä, kertoo STT. Liiton ympäristöpäällikkö Antti Heikkinen sanoi ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäsen (kok.) infon jälkeen lähettämässään tiedotteessa, että raakkutragedia toi julki irvokkaita laiminlyöntejä lain ja ohjeiden noudattamisessa.
Luonnonsuojeluliitto vaatii velvoittavan lainsäädännön lisäämistä ja lisää resursseja sen valvontaan. Kyse ei liiton näkemyksen mukaan ole vain jokihelmisimpukan suojelusta vaan laajemmista puutteista metsien ja vesien suojelussa.
Myös ympäristöjärjestö WWF on vaatinut hallitukselta ja metsäsektorilta toimia vesiensuojelun tehostamiseksi ja lajiston turvaamiseksi.
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK puolestaan tiedotti katsovansa, ettei raakkujen suojelemiseksi tarvita uutta lainsäädäntöä.