Ministeriöiden viestintäjohtajat tyrmäävät puheet "sensuuripykälästä": Valtioneuvostolle keskittäminen auttaa kokonaiskuvan saamisessa

0:27imgMitä työkaluja hallituksella on ennen liikkumisrajoituksia? – Marin: "Me haluamme, että jokainen maahantulija testataan"
Julkaistu 12.03.2021 18:29

MTV UUTISET – STT

Ministeriöiden viestintäjohtajat eivät usko, että valmiuslain mukainen koronaviestinnän keskittäminen valtioneuvoston kanslialle tulee suuresti muuttamaan ministeriöiden jokapäiväistä viestintätyötä.

Eduskunta hyväksyi torstaina valmiuslain käyttöönottoasetukset, joilla muun muassa keskitetään koronaviestintää valtioneuvoston kanslialle.

Viestintäjohtajat muistuttavat, että monissa ministeriöissä vain pieni osa viestittävistä asioista liittyy koronaan.

– Jatkossakin kukin hallinnonala vastaa oman toimialansa viestinnästä. Valtioneuvoston kanslia ei tule esimerkiksi kertomaan meille, miten jonkin valtiovarainministeriölle kuuluvan asian viestintä hoidetaan, valtiovarainministeriön viestintäjohtaja Johanna Vesikallio sanoi STT:lle.

Viestintäjohtajat pitävät perättöminä arvioita siitä, että käyttöönotettu valmiuslain osa olisi jonkinlainen ”sensuuripykälä”. 

– Mitään sen suuntaista ei ole puhuttu ministeriöiden viestintäjohtajille, että tässä suitsittaisiin suita millään tavalla, sisäministeriön viestintäjohtaja Eriikka Koistinen sanoo.

Valtava koordinointipalapeli

Viestinnän keskittäminen valtioneuvoston kanslialle tarkoittaa yksittäisten ministeriöiden kohdalla ennen muuta sitä, että jatkossa ministeriöt informoivat kansliaa tarkemmin omasta korona-aiheisesta viestinnästään ja sen aikatauluista.

Valtioneuvoston kanslia voi myös pyytää ministeriöiltä resurssiapua viestinnän hoitamiseksi esimerkiksi siten, että ministeriöiden tiedottajia siirtyy väliaikaisesti työskentelemään kanslian puolelle. 

Opetus- ja kulttuuriministeriön viestintäjohtajan Mari-Kaisa Branderin mukaan viestinnän keskittämisessä valtioneuvoston kanslialle on olennaista ennen muuta hallinnon yhteenkurominen, mikä mahdollistaa paremman kokonaiskuvan saamisen.    

–  Ulkopuolisen voi olla vaikea hahmottaa kuinka sirpaleinen tämä viestintäjärjestelmä on. Tässä on valtava koordinointipalapeli koottavana, Brander sanoo.

Lue myös: Lakipykälä viestinnän keskittämisestä valtioneuvostolle hämmentää jo ennen voimaan tuloaan

Päätoimittajien kannanotto: Hallituksen päätösten valmistelu on oltava läpinäkyvää myös poikkeusoloissa

Tuoreimmat aiheesta

Marinin hallitus