Ministeriöt ovat toimittaneet loput ratkaisuehdotuksensa maakunta- ja sote-lakeihin sosiaali- ja terveysvaliokunnalle. Sosiaali- ja terveysministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö sekä valtiovarainministeriö lähettivät ehdotuksensa valiokunnalle tänään.
Ministeriöt ehdottavat, että EU-oikeuteen liittyvän oikeudellisen varmuuden vahvistamiseksi järjestelmän olennaiset osat notifioidaan komissiolle oikeusvarmuusilmoituksella.
Ilmoituksesta ei ministeriöiden mukaan synny estettä lakien hyväksymiselle eikä muutosta voimaantulon aikatauluun.
Virallisen ilmoitusmenettelyn käynnistäminen on jatkoa komission kanssa aiemmin käydylle epämuodolliselle yhteydenpidolle.
Oikeusvarmuusilmoituksen mahdollinen käyttö on jo herättänyt julkisuudessa kysymyksiä sen toimivuudesta ja vaikutuksesta uudistuksen aikatauluun.
Poikkeustilanteet halutaan turvata
Sosiaali- ja terveysministeriö esittää, että sote-palveluntuottajien olisi ilmoitettava asiakassuunnitelman merkittävistä muutostarpeista maakunnan liikelaitokseen, joka tekisi muutokset.
Ministeriön mukaan asukkaiden palvelut turvattaisiin myös poikkeustilanteissa, joissa palvelutuottaja ei pystyisi huolehtimaan asiakkaista.
Asiakkaat ohjattaisiin tällöin lähimpään julkiseen sote-keskukseen tai suun hoidon yksikköön, joille maakunta voisi antaa lisärahoitusta.
Ministeriöt esittävät, että valinnanvapauden pilotoinnissa sote-keskusten, henkilökohtaisen budjetin ja asiakassetelin pilotointi voisi jatkua vuoden 2021 loppuun asti.
Aikataulu muuttuisi aiemmasta siten, että myös sote-keskusten pilotointi päättyisi viimeistään vuoden 2021 lopussa. Suun terveydenhuollon pilotointiaika pysyisi ennallaan ja kestäisi vuoden 2022 loppuun asti.
Juttua päivtetty 27.2. kello 9.53. Tarkennettu tietoja EU-notifioinnin vaikutuksista.