Sote-uudistus nytkähti eteenpäin eduskunnassa – näin sotesta on päätetty

2:38img
Sote-valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi kertoo videolla, miten sote rakentuu tulevaisuudessa.
Julkaistu 15.06.2021 05:40(Päivitetty 15.06.2021 13:59)

MTV UUTISET – STT

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvalokunta kertoi tänään sote-uudistuksen etenemisestä. MTV Uutiset seurasi tiedotustilaisuutta tässä artikkelissa.

Sote-valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi sanoi, että valiokunta puoltaa 21 hyvinvointialueen ja viiden yhteistyöalueen perustamista. Sote-mietintöön sisältyy kaksi vastalausetta.

Lohi sanoi tiedotustilaisuudessa, että sote-valiokunta kannattaa ratkaisua, jossa omalle palvelutuotannolle ei aseteta tiettyjä määrällisiä tai prosentuaalisia osuuksia tuotannosta.

Lohi sanoi, että valiokunta on tehnyt toistasataa pykälämuutosta hallituksen esitykseen. Suurin osa niistä on teknisiä.

Sote-valiokunta pitää perusteltuna muuttaa virkalääkärivaatimusta koskevaa sääntelyä. Sairaalaan ottaminen, erikoissairaanhoidon tarpeen arviointi ja alustavan hoitosuunnitelman laatiminen hyvinvointialueen vastuulla, mutta mainittuja tehtäviä ei määriteltäisi virkalääkärin tehtäviksi.

Valiokunta ehdottaa, että sopimusten mitättömyyttä ja irtisanomista koskevaa sääntelyä täsmennetään perustuslakivaliokunnan lausunnon johdosta. Kyseiset sopimukset olisivat kuitenkin edelleen joko suoraan lain nojalla mitättömiä tai irtisanottavissa.

Lohi sanoi, että eduskunta aloittaa sote-esityksen käsittelyn huomenna ja ensi viikolla eduskunta lopullisesti päättää valiokunnan mietinnön pohjalta, hyväksytäänkö sote-uudistus.

Tästä sotessa on kyse

Sote-uudistuksessa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen siirretään kunnilta ja kuntayhtymiltä niin sanotuille hyvinvointialueille.

Sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimesta vastaisivat 21 hyvinvointialuetta sekä Helsingin kaupunki vuoden 2023 alusta lähtien.

Tavoitteena on ollut, että eduskunta ehtisi käsitellä lakiesityksen ennen kesälomia.

Näin ensimmäiset maakuntavaalit voitaisiin järjestää tammikuussa, sillä lain voimaantulon ja vaalien välillä täytyy olla kuusi kuukautta valmistautumisaikaa.

Muutoksia edellytetty

Toukokuussa lausuntonsa antanut perustuslakivaliokunta ei löytänyt uudistuksen perusratkaisuista perustuslaillisia ongelmia.

Joitakin korjauksia oli sen mukaan kuitenkin välttämätöntä tehdä.

Sote-valiokunnalta edellytettiin korjauksia liittyen muun muassa Helsingin kaupunkiin kohdistuvaan valtion ohjaukseen.

Helsingin kaupunkiin kohdistuva ohjaus on valiokunnan mukaan rajattava koskemaan vain lakisääteisiä tehtäviä ja uudistuksen kannalta ehdottoman välttämätöntä ohjausta.

Muutosta vaadittiin myös muun muassa esitykseen vanhojen sopimusten mitätöinneistä.

Hallitus on esittänyt, että aiemmin tehdyt laajat sosiaali- ja terveydenhuollon ulkoistamissopimukset voitaisiin mitätöidä tai irtisanoa.

Perustuslakivaliokunnan mukaan mitätöinnin kynnystä on nostettava ja kyseistä lainkohtaa selkeytettävä.

Juttua päivitetty kello 13.59.

Tuoreimmat aiheesta

Sote