Minttu Tuominen: "En minä ilmaiseksi Kiinaan lähtenyt"

Jääkiekon olympiamitalisti Minnamari Tuominen varattiin syyskuussa Susanna Tapanin tavoin naisten uuteen PWHL-ammattilaisliigaan. Kun naisten kotimaisen liigan pudotuspelit pyörähtävät vauhtiin, Tuominen vahvistaakin Kiekko-Espoon puolustusta. Mitä matkan varrella on tapahtunut?

Minttu-nimelläkin tunnetun Tuomisen tarkoitus oli pelata viime kauden tavoin Yhdysvalloissa, mutta kaikki mullistui, kun silloinen PHF-liiga yllättäen kuopattiin. Uusi PWHL-liiga Minnesotan joukkueen varauksineen ei houkutellut Tuomista sokeasti. Etenkin, kun uuden liigan kausi alkoi vasta tammikuussa.

Tuominen kertoo puntaroineensa erikoista tilannetta huolella ja miettineensä kiinalaisen KRS Vanke Raysin sopimustarjouksen hyväksymistä. Etuna oli, että Kiinassa kausi on lyhyt.

– Päätin tulla alkukaudeksi tänne Kiekko-Espooseen. Opiskelen Laureassa fysioterapeutiksi, ja Kiina-pesti varmisti myös sen, että saan opintoja eteenpäin, Tuominen kertoo.

– En minä ilmaiseksi Kiinaan lähtenyt. Sukan varteen jäi rahaa.

Kiinan-keikan houkutusta lisäsi se, että Tuominen ehti takaisin Kiekko-Espooseen kesken kauden.

– Pääsin ennen siirtorajaa tänne. Se oli sillä selvä, tämä on kotini. Haluan lopettaa tänne, Tuominen kuvaa.

Tuominen, 33, aloitti SM-sarjassa vuonna 2006 Kiekko-Espoon edeltäjässä Bluesissa. Hyökkääjästä puolustajaksi kouliintunut menestyjä on ehtinyt pelata myös Ruotsissa ja Venäjällä ammattilaisena, mutta kuluva kausi muodostui silti perin poikkeukselliseksi.

Maajoukkueessa viimeksi olympiajäillä

Tuominen on voittanut Naisleijonissa olympiapronssia vuosien 2010, 2018 ja 2022 kisoista. Hänen palkintokaapistaan löytyy myös MM-hopea ja neljä MM-pronssia. Viimeksi hän pelasi Suomi-paidassa Pekingin olympiakaukalossa 2022.

– Nyt en ole ollut joukkueen matkassa. Tiedostan, että sinne valitaan ne, jotka sitoutuvat asiaan. He tähtäävät nyt vahvasti Milanon olympialaisiin, Tuominen kertoo.

– Ajattelen myös saavuttaneeni maajoukkueessa kaiken, hän ynnää.

Tuominen aprikoi, ettei tiedä, miten pitkään jatkaa pelaamista.

– Vuosi kerrallaan menen. Nautin edelleen treenaamisesta ja pelaamisesta. Toki pelaaminen vaatii kovaa harjoittelua. Jos sitten joskus tuntuu siltä, että treeni ei maistu, niin on aika siirtyä muualle, Tuominen korostaa.

– Tykkään voittamisesta, mutta enemmän vihaan häviämistä. Se pitää tässä lajissa mukana.

Kotietu pudotuspelien loppuun asti

Liigatasolla kauden tärkein vaihe on alkamassa. Kiekko-Espoo ylsi runkosarjan voittoon päihittämällä sen kovimmaksi kilpakumppaniksi rankatun HIFK:n viimeistä edellisellä kierroksella 5–1. Tuominen tähtää värikkään kautensa sinetöimiseen mestaruusjuhlissa.

– Meillä on suuret tavoitteet, ja kotiedun saaminen loppuun asti on iso juttu. Ensimmäinen askel on takana, Tuominen linjaa.

Tuominen ennakoi kuuden SM-kullan kokemuksella, että viime vuoden tavoin finaalissa kohtaavat Kiekko-Espoo ja HIFK.

– Uskon siihen, että he (HIFK) tulevat vastassa olemaan. Mehän emme voi kohdata ennen finaalia. Sitä kohti mennään, Tuominen puntaroi.

Tuominen toi helmikuussa kotimaan kentille palattuaan jymäkkyyttä Kiekko-Espoon peliin. Se on arvossaan erityisesti paras viidestä -systeemin pudotuspeleissä.

Naisten Suomen mestari selviää finaalisarjassa viimeistään lauantaina 23. maaliskuuta. Runkosarjassa hallitseva mestari HIFK ja Kiekko-Espoo tasasivat voitot 2–2.

Lue myös:

    Uusimmat