Missä he ovat nyt: Seppo Hovi kertoo BumtsiBum -ajoista: ”Olimme jatkuvassa stressitilassa”

BumtsiBum, Seppo Hovi, Esa Nieminen, Marco Bjuström
Seppo Hovi ja juontaja Marco Bjuström olivat BumtsiBum-ohjelman jokaviikkoisia kasvoja.Lehtikuva
Julkaistu 30.05.2015 09:11
Toimittajan kuva

Jelena Leppänen

jelena.leppanen@mtv.fi

JLeppanen1

Seppo Hovi on ollut vuosikymmeniä suomalaisen musiikki- ja tv-maailman näkyviä hahmoja. Hänet tunnetaan monipuolisena muusikkona, pianonsoiton mestarina ja miljoonayleisöjä keränneiden musiikkiohjelmien värikkäänä juontajana.

Musiikki on kulkenut saksofonisti-viulistin Onni Hovin pojan elämässä tiiviisti mukana - aina tähän päivään saakka.

68-vuotias Hovi nauttii nimittäin eläkepäivistään tekemällä työtä. Helsingissä asuva pitkän linjan musiikkimies kertoo työnteon olevan eläkepäiviensä tuottoisa harrastus. Keikkaa riittää sekä erilaisten konserttien että yksityistilaisuuksien merkeissä.

– Suurin työllistäjä ovat erilaiset konsertit, joita teen monilla eri miehityksillä. Sitten on eri yhteisöjen, ihmisten ja firmojen juhlia, Hovi kertoo nykykuulumisistaan.

Musiikin ja siihen liittyvän työn ohella perheen merkitys on korostunut.

– Vaimon kanssa on aika paljon mökkipuuhastelua ja jonkun verran matkustelua. Ja erittäin oleellinen osa ovat lapsenlapset, joita on tällä hetkellä neljä ja ilmeisesti lisää vielä tulee.

– Tämä on ehkä naiivin oloista, mutta kun on kierrellyt paljon elämän aikana, koti ja perhe ovat se ykkösasia.

Seppo Hovi 2

Suomalainen oopperalaulaja, basso Jaakko Ryhänen Seppo Hovin säestämänä huhtikuussa 1990. Hovi sanoo 30-vuotisen yhteistyön Ryhäsen kanssa olevan yksi uransa hienoimpia asioita.

Tenavatähden suosio tuli puskista

Hovilla on äärimmäisen monipuolinen ura musiikin parissa. Suuri yleisö huomasi hänet viimeistään tv-tuotantojen myötä.

– Kun Maikkarilla alkoi tulla kesäisin Tenavatähdet, olin tavattoman usein ruudussa. Sitten tuli Seppo Hovin seurassa -ohjelmasarjaa ja Bumtsi Bum, jolloin kasvot olivat ruudussa joka lauantai.

Miljoonayleisöjä vetäneet suosikkiohjelmat ovatkin syynä siihen, että eri sukupolvien edustajat tunnistavat Hovin kadulla edelleen.

– On hauskaa, kun nykyisin pienten lasten perheenäidit sanovat lapsilleen, että ”toi on se yks, joka laulatti meitä, kun mä olin pikkuinen.”

Lasten laulukilpailua Tenavatähteä esitettiin vuosina 1990– 1995. Kilpailussa oli lukuisia lahjakkuuksia, joista erityisesti yksi on jäänyt kisaa juontaneen Hovin mieleen.

Timo Turusen luonnollinen aitous ja terve äänen käyttö jäivät mieleen. Käsittääkseni Timppa hoitelee nykyään jonkun konservatorion laulun lehtoraattia.

– Mutta se joukko jäi ennen kaikkea mieleen ryhmänä. Se oli vapaaehtoisinta musiikin tekemistä, jota olen ikinä lapsilla nähnyt. Tv-kisaan asti ei yltänyt kukaan, joka olisi pakotettu hommaan.

Seppo Hovi

Vuoden 1994 tenavatähti Konsta Hietanen Seppo Hovin haastateltavana tenavatähti-kilpailun finaalissa Tampere-talossa 30. elokuuta 1995.

Hovin mukaan vilpitön ilo oli osa ohjelman suosiota. Tenavatähden katsojamäärä yllätti lopulta kaikki.

– Kun Tenavatähteä lähdettiin tekemään, minulle soitettiin, että tulenko juontamaan pikkuista kesäohjelmaa. Kun oli elokuu ja finaali, ohjelmalla oli enemmän katsojia kuin uutisilla. Se oli noussut miljoonayleisön suosikiksi.

Yksi suuri ero nykyajan musiikkikilpailuihin on Hovin mukaan tuomariston rooli.

– Tenavatähden tuomaristo oli tarkkaan harkittu. Siellä oli Sibelius Akatemian rehtori, lapsikuoron johtaja, jazz-muusikko… Kaikki suuria musiikin rakastajia. Tuomaristo vaihtui koko ajan eikä pyritty nostamaan esiin. Tarkoituksena oli antaa lempeää kritiikkiä ja ammattimaisia neuvoja.

– Nykyään tuomareista tehdään tähtiä. Se, että sanotaan ”voi vitsi, sä oot hyvä, sä menit mun sydämeen, mä rakastan sua”, siinä ei ole mitään ammatillista analyysiä. Niin voi sanoa kuka vain.

BumtsiBumiin satsattiin kaikki

Hovi pysyi ruutukasvona Tenavatähden jälkeenkin. Seppo Hovin seurassa -sarjan lisäksi alkoi huippusuosittu musiikkiohjelma BumtsiBum, jossa pianistit Hovi ja Esa Nieminen ja juontaja Marco Bjuström muodostivat kansan rakastaman kolmikon.

– Se oli ohjelma, jossa oli sekä tieto- että soittomielessä kaikki pelissä. Se oli todellista dementian estoa. Parhaimmillaan tehtiin 12 jaksoa kuuden päivän aikana. Tankki oli tyhjä.

– Olimme Esan ja Marcon kaikki koko ajan stressitilassa. Marco oli tekemässä omaa uraa ensimmäisen kerran suuresti, Esa Nieminen oli tuttu hahmo, mutta ei niin tuttu kuitenkaan. Olin selvästi tutuin kasvo, mutta rasite siinä mielessä, että ”onko se sama vanha luumu tuolla”. Otimme asioihin vahvasti kantaa, mikä oli hienoa. Kaikki hioutui yhteen tavattoman hyvin.

BumtsiBumin aikaan Hovi tutustui nuorempiin musiikkitaiteilijoihin kuten Taina Piiraan, Angelika Klasiin, Mari Paloon, Jyrki Anttilaan ja Hannu Lehtolaan. Hän tekee artistien kanssa edelleen yhteistyötä mm. konserttien merkeissä.

Seppo Hovi 3

Seppo Hovi, tenori Jyrki Anttila ja sopraano Taina Piira esiintyivät konserttisali Mikaelissa Mikkelissä, 4. heinäkuuta 2011.

Tuoreimmat aiheesta

Missä he ovat nyt?