Mistä haju- ja makuaistin muuttuminen johtuu? Viisi yleistä syytä – sairastuneet kertovat koronaoireen inhottavasta erityispiirteestä

0:58img
Haju- ja makuaistin muutokset eivät ole ainoita oireita: Katso videolta, mistä koronatartunnan tunnistaa.
Julkaistu 10.11.2020 08:08

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Haju- ja makuaistin puutetta on pidetty yhdessä kuumeen kanssa lähes varmana merkkinä koronavirustartunnasta. Infektio voi aiheuttaa paitsi aistien heikentymistä, myös niiden vääristymistä.

Osalla koronapotilaista haju- ja makuaisti eivät katoa, vaan ne vääristyvät. The Washington PostinNewsweekin ja BBC:n haastattelemat potilaat ovat kertoneet esimerkiksi viinin, kahvin ja lihan haisseen bensiiniltä, kemikaaleilta, tupakansavulta tai pilaantuneelta, mikä on tehnyt syömisestä hankalaa. 

Usein vaiva paranee muutamissa viikoissa, mutta pitkittyessään aistimuutoksilla on negatiivinen vaikutus ihmisen hyvinvointiin.

Chemical Senses -julkaisussa kesäkuussa ilmestyneen kansainvälisen kyselytutkimukseen osallistuneista 4000 koronapotilaasta 7 prosenttia kärsi hajuaistin vääristymästä. Syyksi häiriölle on esitetty esimerkiksi sitä, että koronavirus tuhoaa vaurioittaa nenän kudoksia ja hermopäätteitä. Huonontuneen hajuaistin myötä myös makuaisti heikkenee.

Koronavirus ei toki ole ainut asia, joka aiheuttaa haju- ja makuaistin muutoksia. Hyvinvointisivusto Best Life listasi yleisiä terveydellisiä syitä oireelle.

1. Huono suun terveys

Huono suuhygienia, ientulehdus ja parodontiitti voivat aiheuttaa makuaistin häiriöitä ja pahaa makua suussa. Ikenien verenvuoto voi saada suussa aikaan metallisen maun. Tavallisesti ongelmat ovat myös silmin havaittavissa: hampaiden pinnalla on plakkia ja ikenet punoittavat sekä vuotavat verta harjatessa.

2. Ravintoaineiden puutokset tai liikasaanti

Tiettyjen ravintoaineiden, kuten sinkin puute, voi heikentää haju- ja makuaistia tai aiheuttaa metallista makua suussa. Myös vitamiinien ja kivennäisaineiden liikasaanti esimerkiksi multivitamiinivalmisteista voi aiheuttaa suussa metallin makua.

LUE MYÖS: Kuka tarvitsee ravintolisiä? Ylenpalttinen käyttö ei suositeltavaa: "Ruoasta saa aina sellaisia yhdisteitä, joita purkissa ei ole"

3. Nenän tukkoisuus

Tukkeutunut nenä voi heikentää haju- ja makuaistia. Nenän tukkeutumisen taustalla voi olla esimerkiksi allergia, poskiontelontulehdus tai ylähengitystietulehdus. Rajun flunssan ja koronaviruksen aiheuttaman haju- ja makuaistin muutoksen erona on tutkimuksen mukaan se, että koronapotilaat pystyvät yleensä hengittämään vapaasti.

4. Altistuminen kemikaaleille

Nenän altistuminen kemikaaleille, etenkin tupakansavulle, voi vaurioittaa hajuaistia. Altistuminen elohopealle tai lyijylle voi tuottaa suuhun metallisen maun.

5. Sairaudet

Huono hajuaisti on tavallista yleisempää skitsofreniaa, epilepsiaa, Alzheimerin tautia tai diabetesta sairastavilla, kertoo Terveyskirjasto. Solunsalpaaja- ja sädehoidot voivat puolestaan aiheuttaa makuaistin häiriöitä, kuten metallista makua suussa.

Useiden lääkkeiden samanaikainen käyttö heikentää hajuaistia. Monet reseptilääkkeet voivat aiheuttaa suuhun metallista makua.

LUE MYÖS: 10 merkkiä siitä, että sinulla voi olla koronavirus – nämä oireet kertovat todennäköisimmin sairastumisesta

Lue lisää aiheesta koronavirus.

Lähteet: Best LifeWashington Post, BBC, Newsweek, Terveyskirjasto 1 & 2

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus