Mistä keskenmeno johtuu? Miltä se näyttää? Gynekologi vastaa: "Osa tapahtuu niinkin varhain, ettei nainen edes tiedä olevansa raskaana"

5:12imgVideolla gynekologi Sanna Hänninen kertoo tarkemmin keskenmenoista, siihen mahdollisesti johtaneista syistä ja kuinka kesken mennyttä raskautta yleensä hoidetaan.
Julkaistu 10.01.2021 12:02
Toimittajan kuva
Fanni Parma

fanni.parma@mtv.fi

Keskenmeno voi olla rankka kokemus niin fyysisesti kuin henkisesti. Kysyimme gynekologilta, mistä keskenmenot voivat johtua.

Lääkärikeskus Aavan gynekologi Sanna Hänninen kertoo, että keskenmenot ovat tavallisia. Jopa joka kymmenes raskaus menee kesken, joskus jopa useampi. Terveyskirjaston mukaan noin 10–15 prosenttia kliinisesti todetuista raskauksista päätyy keskenmenoon, yleensä ennen 12. raskausviikon täyttymistä.

– Sille, miksi raskaus menee kesken, ei aina löydetä syytä, Hänninen toteaa.

Erityisesti varhaisen raskauden keskeytymiselle syytä ei välttämättä löydy.

– Suurin osa keskenmenoista tapahtuu hyvin varhaisessa vaiheessa, jo oikeastaan ennen kuin me ultraäänessä edes nähdään sikiötä tai sykettä, Hänninen kertoo.

LUE MYÖS: Odotettu raskaus alkoi, mutta lääkärin soitto murensi kaiken – lokakuussa Marian tytön sydänäänet vaimenivat: "Lupasin hänelle, että kun sinä olit niin rohkea, niin minäkin olen"

Syytä keskenmenolle ei aina saada selville

Tutkimusten perusteella yli puolet keskenmenoista johtuu sikiön kromosomipoikkeavuudesta. Riski kasvaa iän myötä. Muita syitä voivat olla kohdun rakennepoikkeavuudet, hormonaaliset syyt tai joskus tulehdukset. Huonossa hoitotasapainossa olevat sairaudet lisäävät raskauden keskeytymisen riskiä.  Myös tupakointi ja ylipaino lisäävät keskenmenon riskiä. Harvoin täysin varmaa vastausta kuitenkaan saadaan.

– Joskus sitä toivoisi, että sen hyväksyminen olisi helpompaa, jos syyn saisi selville, Hänninen toteaa.

Hännisen mukaan yksi keskenmeno ei vielä altista normaalia suuremmalle riskillä saada keskenmeno toisella kerralla. Jos raskaus kuitenkin menee kesken kolme kertaa, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

LUE MYÖS:  ”Eihän se ollut mikään vauva”, Jennylle sanottiin, kun hän menetti lapsensa raskausviikolla 17 – puolen vuoden päästä Jenny synnytti kuolleet kaksostytöt

Nainen ei välttämättä edes tiedä olevansa raskaana

Terveyskirjaston mukaan keskenmeno tarkoittaa raskauden keskeytymistä ennen 22. raskausviikkoa tai silloin, kun kuolleen sikiön paino on alle 500 g.

– Osa keskenmenoista tapahtuu niinkin varhain, ettei nainen edes tiedä olevansa raskaana, Hänninen muistuttaa.

Tärkeää on ymmärtää, että keskenmenoa ei ole itse aiheuttanut, eikä keskenmenoa voida ehkäistä millään toimenpiteillä tai lääkehoidoilla.

LUE MYÖS: Jonna heräsi yöllä vatsakramppeihin ja sai keskenmenon vessanpöntöllä – vaikea aihe koskettaa monia: "Siitä ei edelleenkään juuri puhuta ääneen"

Miltä keskenmeno näyttää?

Uskaltaako katsoa, miltä keskenmeno näyttää? Hännisen mukaan alkuraskaudessa keskenmeno on veristä vuotoa. Voi olla, että mukana on myös kudosmateriaalia.

– Jos ollaan raskausviikoilla 6–7, niin se sikiö itsessään on vielä alle senttimetrin kokoinen, Hänninen muistuttaa.

Hän myös huomauttaa, että pakko ei ole katsoa. Mitä pidemmälle raskaus etenee, sitä enemmän sikiö alkaa näyttää ihmiseltä. Pidemmälle edennyt ja kesken menevä raskaus voi olla myös pelottava ja kivulias kokemus. Silloin keskenmenoja hoidetaan niin, että potilas otetaan sairaalaan hoidettavaksi.  

Videolla gynekologi Sanna Hänninen kertoo tarkemmin keskenmenoista, siihen mahdollisesti johtaneista syistä ja kuinka kesken mennyttä raskautta yleensä hoidetaan.

LUE MYÖS: Mistä vuotohäiriöt voivat johtua? Näissä tilanteissa on syytä hakeutua gynekologin vastaanotolle

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Osittainen lähde: Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Keskenmeno