Suomen talvi on ollut laajalti harvinaisen lauha, Yhdysvaltojen ja Kanadan itäosassa puolestaan on jälleen hytisty kylmän talven kourissa. Yksi syy jämähtäneeseen säätilanteeseen on yläilmakehän suihkuvirtauksessa.
Lumimyrskyt ja kovat pakkaset ovat piinanneet viime talven tapaan Pohjois-Amerikan itäistä osaa. Meillä Suomessa on ollut viime vuoden tapaan laajalti lauha talvi.
Nämä kylmän ja lämpimän ilman virtaukset riippuvat yläilmakehän suihkuvirtauksista eli ilmakehän suurimittakaavaisista aalloista. Virtaus kulkee napa-alueiden ympärillä lännestä itään, mutta mutkittelee vaihdellen päivästä toiseen. Mutkien mukana napa-alueelta virtaa etelään kylmää ilmaa aallon pohjalle ja tropiikista puolestaan lämmintä ilmaa pohjoisille leveysasteille aallon harjalle. Tavanomaisesti nämä mutkat liikkuvat hitaasti itään ja säätilat maanpinnalla vaihtelevat.
– Tänä ja viime talvena aallon pohja on pysytellyt Yhdysvaltojen itäosan yllä ja Suomi puolestaan on ollut aallon harjalla niin, että meille on virrannut lauhaa ilmaa, toteaa MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi.
Miksi säätyyppi jämähtää?
Mistä sitten johtuu aallon liikkeen jämähtäminen paikoilleen? Vastausta haetaan napa-alueiden lämpenemisestä.
– Napa-alueet lämpenevät ilmaston lämmetessä jopa kaksinkertaisesti muihin alueisiin verrattuina. Tämä aiheuttaa sen, että lämpötilaero napa-alueiden ja keskileveysasteiden välillä pienenee. Virtaus lännestä itään syntyy lämpötilaerosta, joten kun tämä lämpötilaero pienenee, virtaus hidastuu ja heikkenee ja säätyypit jämähtävät paikoilleen, selittää Rintaniemi.
Hitaampi virtaus puolestaan aiheuttaa sen, että aallon pohjat ja huiput syvenevät entisestään eli kylmää ilmaa virtaa aiempaa etelämmäs ja lämmintä ilmaa aiempaa pohjoisemmas. Hitaampi virtaus ikään kuin mutkittelee enemmän.
Suomen lauhoihin talviin on vaikuttanut myös vähäjäinen Barentsinmeri Suomen koillispuolella. Suomen lauhan aallonharjan jälkeen suihkuvirtauksen seuraava kylmä aallonpohja on osunut Keski-Aasiaan, Kiinaan ja Japaniin.
Pitkät, samanlaiset sääjaksot yleistyvät
Tutkimusten mukaan pitkät, samanlaisen säätyypin jaksot ovat yleistymässä.
– Tästä ja viime talvesta ei kuitenkaan voi vetää johtopäätöstä, että kuvio olisi aina sama. On mahdollista, että säätyyppi jämähtää johonkin muuhun kohtaan ja jonain talvena voimme taas olla kovan talven kourissa, muistuttaa Liisa Rintaniemi.
Lauha sää jatkuu Suomessa. Yhdysvalloissa puolestaan on tällä viikolla odotettavissa lumisateita aina etelässä Teksasissa asti. Suurten järvien alueelle ennustetaan noin 20 asteen pakkasia viikonlopuksi.
Suomen ja maailman säätietoja MTV:n sääsivustolta.
Katso videoilta selityksiä Suomen lauhalle ja Pohjois-Amerikan kylmälle säälle.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.