Mitä ihmettä? Merkurius on kutistunut – läpimitta jopa 40 kilometriä lyhyempi kuin planeetan syntyessä

0:54img
Julkaistu 04.11.2018 17:00
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Tutkijoiden mukaan Merkuriuksen läpimitta on kutistunut syntyhetkiensä jälkeen noin 40 kilometrin verran, kertoo The Atlantic.

Aurinkokuntamme pienimmän planeetan Merkuriuksen massasta yli puolet koostuu sen rautaytimestä.

Planeetan ytimen jäähtyessä se muuttuu kiinteäksi ja kutistuu, ja samalla se luo tilaa sitä ympäröivälle kivikuorelle kutistua. Tämän seurauksena maankuori murtuu ja luo erimerkiksi erilaisia jyrkänteitä, harjanteita ja muita maastonmuotoja.

Planeetasta otetut kuvat ovat tieteilijöiden mukaan selvästi osoittaneet planeetan pienenneen, mistä kertovat planeetan pinnalla risteilevät viirut.

Tieteilijöiden laskelmien mukaan planeetta on menettänyt säteestään noin 14–20 kilometriä syntymisensä jälkeen eli halkaisijastaan 28–40 kilometriä.

Tutkijat eivät kuitenkaan tiedä, jatkuuko kutistuminen yhä. Astrogeologi Paul Byrne arvioi The Atlantic -lehden jutussa, että kutistumisen tarkastelua varten planeetan pinnalle pitäisi asentaa seismisiä mittalaitteita tuhansien vuosien ajaksi.

Ne etsisivät merkkejä maanjäristyksiä, jotka viittaisivat planeetan viilenemiseen ja “natinaan”. Hän ei kuitenkaan usko, että on olemassa menetelmää, jolla voisi luotettavasti päätellä, että kutistuminen olisi päättynyt.

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus