Mitä syvällä Kuun sisuksissa oikein on? Tutkijat saivat vihdoin vahvistuksen asiaan ja tulos kuulostaa lähes kotoisalta

Maa ja Kuu ovat ensisilmäykseltä kuin toistensa vastakohtia: Sinistä elämää kuhisevaa planeettaamme kiertää harmaan kalpea ja kylmä maailma.

Mutta Maa ja Kuu sisältävät myös samankaltaisuutta. Yli 50 vuoden tutkimustyön perusteella tutkijat ovat onnistuneet viimein vahvistamaan, mitä Kuun sydämessä on. Aiheesta kirjoittaa tiedesivusto Livescience.

Tutkijoiden mukaan ohuen pintakerroksen ja paksun vaipan ympäröimässä Kuun keskiosassa on nestemäinen ulkoydin ja aivan keskellä kiinteä raudasta koostuva sisäydin, samaan tapaan kuin Maan ytimessäkin. Tulos kuulostaakin jopa kotoisalta, eivätkä Kuu ja Maa olekaan lopulta niin erilaisia palloja.

Ranskalaisen Côte d'Azur -yliopiston tutkijoiden tulokset on julkaistu Nature-julkaisussa.

Ensimmäisiä vihjeitä Kuun ytimen maankaltaisuudesta saatiin jo Apollo-kuulentojen aikaan. Kuuhun viedyt tutkimuslaitteet antoivat tietoa, että Kuu ei ollut mikään tasalaatuinen kivikappale, vaan sen keskiosassa havaittiin olevan pintaosia tiheämpää ainetta.

Astronauttien Kuun pinnalle jättämät seismometrit ovat myöhemmin jopa paljastaneet, että Kuun pinnalla tapahtuu järistyksiä.

Vuonna 2011 Nasan tutkimuksessa epäiltiin jo, että Kuulla on nestemäisestä raudasta koostuva ulkoydin. Kyseisessä tutkimuksessa oli myös viitteitä siitä, että Kuun sisäydin koostuu raudasta.

Tutkimustyö asian lopulliseksi vahvistamiseksi on vienyt yllättävän pitkän ajan. Tutkijat ovat vasta hiljattain onnistuneet luomaan luotettavan kokonaiskuvan Kuun ytimestä mittavan tutkimusaineiston perusteella. Tutkijoiden mukaan Kuun sisäytimen halkaisija on noin 500 kilometriä.

Lue myös:

    Uusimmat