Mitä ihmettä? Suomen niityillä lentelee uhanalainen päiväperhonen nimeltään perkele – ja sen sukulaisen nimi on esperi

Pikkuapollo
Parnassius mnemosyne eli pikkuapollo kuvattuna Saksassa.imago/blickwinkel/ All Over Press
Julkaistu 12.02.2019 06:48

Salla Laurila

Suomessa elää perhoslaji, joka kantaa varsin erikoista nimeä. Perkeleeksi ristitty pikkuapollon muoto sai nimensä todennäköisesti suomalaisen mytologian hengessä.

Suomessa esiintyvällä, ritariperhosten heimoon kuuluvalla pikkuapollolla on kaikkiaan kolme nimettyä maantieteellistä muotoa: Parnassius mnemosyne f. ugrofennica, f. perkele ja f. karjala.

Tätä valkoista ja osittain siiviltään läpikuultavaa perhoslajia tavataan Suomessa rehevillä niityillä sekä harvaspuisilla hakamailla. Laji on uhanalainen ja sen esiintymien hävittäminen ja tilan heikentäminen on lailla kiellettyä. 

Varmimmin pikkuapollon näkee Ahvenanmaalla, Turun saaristossa, Rauman seudulla ja Rekijokilaaksossa. Lisäksi lajilla on siirtoistutuksen myötä kantoja Sipoossa ja Porvoossa. F. karjalaksi nimetty perhonen on Suomesta hävinnyt, mutta sitä esiintyy edelleen Venäjän puolella.

Ruotsalaistutkija nimesi perhosen

Suomen perhostutkijain seura ry:n toiminnanjohtaja Jari Kaitila sanoo, että pikkuapollon alalajin perkeleeksi risti aikoinaan sen löytänyt ruotsalainen perhostutkija Felix Bryk. Kaitila uskoo, että Bryk halusi nimetä perhosen perkeleeksi suomalaisen vanhan mytologian mukaan.

– Olen joskus kuullut sen tarinan ja muistaakseni nimi liittyi juuri suomalaiseen mytologiaan.

Hänen mukaan useat päiväperhoset ovat saaneet nimensä jumalten mukaan.

– Esimerkiksi pikkuapollon isomman serkun, isoapollon lajinimi apollo tulee kreikkalaiselta valon ja auringon jumalalta Apollonilta. Tieteellisen nimen sukunimi Parnassius tulee Parnassoksen vuoresta, jolla Apollon temppeli sijaitsee.

Totuuden nimissä on kuitenkin mainittava, että nykytutkimuksen valossa kesäisillä niityillä liihottelevat f. ugrofennica, f. perkele ja f. karjala eivät oikeasti ole pikkuapollon alalajeja, vaan eri populaatioita, jotka poikkeavat ulkonäöllisesti hieman toisistaan.

– 1900-luvun alkupuolella oli kovasti muodissa kuvata erilaisia muotoja ja alalajina, 1980-luvulta alkaen näitä alalajeja ei ole enää pidetty erillään.

Democratus ja Esperi

F. perkele ei suinkaan ole ainoa apollojen muoto, joka kantaa erikoista nimeä. Kaitilan mukaan Venäjän Etelä-Uralilla elää isoapollon alalaji nimeltään ssp. democratus.

– Se on hauska yhdistelmä. Vaikka kyseinen perhonen onkin nimetty tsaarin aikaan, 1900-luvun alkupuolella, eli se ei varsinaisesti liity Putiniin ja tähän nykytilanteeseen.

Mainittakoon vielä, että sama ruotsalaistutkija Bryk antoi pikkuapollon yhdelle italialaiselle alalajille viime päivien uutisotsikoista tutun nimen: Parnassius mnemosyne esperi. Esperi Care -hoivayhtiö nousi uutisotsikoihin hiljattain vakavien hoitovirhe-epäilyjen vuoksi

Tuoreimmat aiheesta

Luonto ja eläimet