"Mitä nuo ampuvat?" – Suomalaisupseeri ihmettelee Venäjän taisteluharjoituksesta leviävää videota

Videolla tuskin näkyy Venäjän rivisotilaiden koulutusta, arvioi suomalaisupseeri.

Telegram-kanava Reklama Rudenko on julkaissut videon, jossa kerrotaan näkyvän venäläissotilaiden koulutusta.

Videolla rynnäkkökiväärein varustautuneet sotilaat etenevät juoksuhautaan, jota he vyöryttävät.

Saatetekstissä kerrotaan, että sotilaat kuuluvat Venäjän 20. kaartin armeijaan.

Video on katsottavissa tästä linkistä. Videon kuvausaika ei ole tiedossa.

Puolustusvoimien everstiluutnantti, Panssarikoulun johtaja Mika Mäenpää kommentoi "mielenkiintoiseksi" kuvailemaansa videota viestipalvelu X:ssä.

Kaksi asiaa kiinnittää huomiota. Yksi: yhtään maalitaulua ei näy. Mitä nuo ampuvat ja millä tuloksella? Miten kouluttaja antaa palautetta, Mäenpää ihmettelee.

– Kaksi: taisteluhauta on rakennettu huonosti. Ehkä koulutussyistä? Tuo on liian matala, liian leveä ja mutkaton, hän jatkaa.

Mäenpää arvioi sotilailla näkyvää varustusta "melko hyväksi" ja ampumatarvikkeita on hänen mukaansa käytettävissä "ihan reilusti".

– Kyseessä ei liene rivisotilaiden koulutus, Mäenpää lisää.

Venäjän taktiikassa ongelmia

Venäläissotilaiden koulutus on saanut lännessä raskasta kritiikkiä läpi Ukrainan sodan. 

Venäläissotilaiden heikkoa koulutustasoa on pidetty yhtenä syynä siihen, ettei Venäjän suurhyökkäys Ukrainaan alkuvuodesta 2022 onnistunut.

Alkusodan jälkeen tilanne ei suinkaan ole parantunut, vaan kovia tappioita kärsineen Venäjän on arvioitu lähettävän rintamalle entistä heikomman ja lyhyemmän koulutuksen saaneita taistelijoita.

Sotilaiden heikentyneen koulutustason on arvioitu johtaneen siihen, että Venäjän armeija on osittain muuttanut taktiikoitaan sodan aikana.

Esimerkiksi vankiloista värvättyjä sotilaita Venäjä on tiettävästi lähettänyt taisteluihin käytännössä tappioista välittämättä. Wagner-palkkasotilasryhmän väitettiin Bahmutin taistelun aikana käyttäneen vankilajoukkoja lähinnä Ukrainan tuliasemien paljastamiseen.

Laajemmin Venäjän muuttuneista taktiikoista voi lukea alla olevasta linkistä.

Tällä hetkellä Venäjän Ukrainassa taistelevien joukkojen koulutustaso on eri arvioiden mukaan varsin kirjava. Mukana on sekä hyvin olemattomilla opeilla taistelevia että korkeasti koulutettuja ammattisotilaita, joilla on lisäksi jo pitkä taistelukokemus.

Yksittäisten sotilaiden koulutustasoa suurempi ongelma Venäjän sodankäynnissä on ollut taktisen osaamisen puute. Venäjä ei ole monilta osin noudattanut modernin sodankäynnin oppeja lähtien eri aselajien yhteistyöstä.

Samoista ongelmista on kritisoitu myös ukrainalaisjoukkoja. Esimerkiksi Pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko Pekka Toveri (kok.) on todennut Ukrainan viime kesän epäonnistuneen vastahyökkäyksen suurimman ongelman olleen "osaamisen puute".

Lue myös:

    Uusimmat