Satelliittikuvat todistavat: "Massiivinen" ilmaisku Venäjän sotilaskentälle oli hyvin tuhoisa

Satelliittikuvat tukevat Ukrainan hyökkäyksestä aiemmin esitettyjä väitteitä.

Satelliittikuvat vaikuttavat todistavan Venäjän Morosovskin sotilaslentokentän kärsineen laajoja vaurioita Ukrainan perjantain ja lauantain välisenä yönä tekemässä dronehyökkäyksessä.

PlanetScopen satelliittikuvat on julkaissut sotaa seuraava ukrainalainen DeepState-ryhmä. Kuvat voi katsoa alla olevasta julkaisusta.

Jos julkaisu ei näy, voi sen katsoa täältä.

Satelliittikuvat on otettu perjantaina ja lauantaina eli iskua edeltävänä päivänä ja sen jälkeen.

Satelliittikuvat ovat varsin epätarkkoja, ja niissä näkyy myös pilviä. Siitä huolimatta on selvää, että sotilaskentän alueella laajat alueet ovat mustuneet oletettavasti räjähdysten ja tulipalojen seurauksena.

Myös rakennuksissa näkyy vaurioita. DeepState-ryhmän mukaan yksi asevarastoista on "täysin tuhoutunut". Arvio on sama, jonka Ukrainan armeijan pääesikunta esitti lauantaina.

Satelliittikuvat eivät todista Ukrainan hyökkäyksen aiheuttaneen vaurioita Venäjän lentokoneille. Toisaalta kuvat eivät myöskään todista, etteivätkö sotilaskoneet olisi vaurioituneet. 

Satelliittikuvien perusteella venäläiset siirsivät kaikki lentokoneet pois varastojen läheisyydestä, DeepState kirjoittaa.

Satelliittikuvat ovat varsin hyvin linjassa tulipalotietoja keräävän Firms-palvelun kuvien kanssa. Yhdysvaltalaisen ilmailu- ja avaruushallintovirasto Nasan ylläpitämän Firmsin kuvissa sotilaslentokentällä ja sen ympäristössä näkyi lauantaina useita tulipaloja.

Ukrainan mukaan se hyökkäsi perjantain ja lauantain välisenä yönä yhteensä kolmelle alueelle Venäjällä. Ukraina myös väitti upottaneensa aiemmin vaurioituneen sukellusveneen. Tietoa ei ole vahvistettu.

Venäjän Rostovin alueen kuvernöörin Vasili Golubevin mukaan "massiivinen dronehyökkäys" vaurioitti varastoja Morosovskin ja Kamenskin alueilla, kertoi puolestaan ukrainalaismedia Kyiv Independent.

Lentokentän alueelta julkaistiin lauantaina useita videoita, joissa väitettiin näkyvän sekä räjähdyksiä että tulipaloja. Videoiden aitoutta ei ole vahvistettu.

Jos julkaisu ei näy, voi sen katsoa täältä.

Valkovenäläisen Nexta-median mukaan Morosovskin lentokenttä on Su-34-hävittäjäpommittajien ja Su-27-hävittäjien tukikohta.

Lentokenttä sijaitsee Venäjän Rostovin alueella, noin 300 kilometrin päässä rintamalinjasta.

Ukraina hyökkäsi tiettävästi edellisen kerran Morosovskin sotilaslentokentälle 13. heinäkuuta. Tuolloin hyökkäyksessä käytettiin ainakin 70 dronea.

Huhtikuinen hyökkäys lentokentälle tuhosi kuusi sotilaslentokonetta.

Ukraina on viime kuukausina iskenyt Venäjälle lukuisia kertoja droneilla ja ohjuksilla. Ukrainan on arvioitu pyrkivän vaikuttamaan ilmaiskuillaan Venäjän kykyyn hyökätä ilmavoimillaan ukrainalaiskohteita vastaan. 

Ukrainan ilmatorjunnan heikentymisen seurauksena Venäjä on pystynyt tekemään tuhoisia hyökkäyksiä muun muassa Ukrainan voimalaitoksia vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat