Etkö ole vieläkään ehtinyt istuttaa kukkia, ja juhannuskin painaa jo päälle? Ei hätää, ehdit mainiosti saada pihasi, parvekkeesi tai terassisi komeaan kukkaloistoon – vieläpä ilman sen suurempaa vaivaa. Suunnitteluhortonomi Sari Weckström antaa tässä jutussa napakat täsmävinkit pikaisen kukkaloiston luomiseen.
Nämä vinkit on suunniteltu aloittelevalle ja kiireiselle puutarhurille, joka haluaa saada pihan kauniiksi nopeasti ja helposti. Suunnitteluhortonomi Sari Weckström on myös valinnut kasvit niin, että ne voivat hyvin haastavissakin olosuhteissa, kuten kuumalla parvekkeella, ja näyttävät hyvältä vielä loppukesästäkin.
– Ankeankin pihan tai parvekkeen saa nopeasti kauniiksi, kun laittaa sinne kauniisti kukkivia kesäkukkia, Weckström sanoo.
Kesän 2018 trendivinkki:
"Kaktukset ja mehikasvit luovat aavikkotunnelmaa"
1. Jos haluat päästä kaikkein vähimmällä työllä ja varmistaa, että kukat pärjäävät, valitse silloin pelargoniat ja neilikat. Ne kestävät myös kuumuutta. Nämä kukat tarvitsevat aurinkoisen paikan.
2. Tämän kesän trendivinkki parvekkeelle ovat mehikasvit ja kaktukset. Ne kestävät kuumuuden ja niistä saa hauskasti aavikkotunnelmaa.
3. Multa on istutuksessa kaiken A ja O. Kukille kannattaa hankkia uusi, hyvä multa.
4. Valitse isot ruukut, joihin laitat paljon kukkia. Isot ruukut ovat helpompihoitoisia.
5. Älä ripottele ruukkuja sinne tänne, vaan laita ne keskitetysti, esimerkiksi ulko-oven viereen.
6. Kiinnitä huomiota kukkien kokoon suhteessa ruukkuun. Isot kukat voi laittaa matalampaan ruukkuun ja pienemmät korkeaan. Esimerkiksi jos laittaa viisi pelargoniaa matalaan ruukkuun, ne eivät ole yhtä näyttäviä kuin korkeassa ruukussa.
7. Helpoin ruukku on sellainen, jossa on pohjassa reiät. Näin juuret eivät tukehdu veteen.
8. Jos pihasi on varjoisa, valitse näitä kasveja: ahkeraliisa, verenpisara. Myös lehtikasvit viihtyvät varjossa, esimerkiksi muratti. Heinätkin viihtyvät varjoisassa pihassa.
9. Aurinkoiseen pihaan sopivat pelargonit, petuniat ja begoniat. Lehtikasvit ja heinät pärjäävät sekä varjoisassa että aurinkoisessa pihassa.
Asuntomessujen virallisista blogeista löydät lisätietoa puutarhanhoidosta rakentamiseen:
Blogilistan löydät täältä
Yksi bloggaajista on jutussakin haastateltu suunnitteluhortonomi Sari Weckström, jonka puutarha-aiheiseen blogiin pääset tästä linkistä.
10. Jos haluat kiinnittää amppelin, tarkista saako parvekkeelle tai terassille kiinnittää sellaista. Kasvi voi kasvaa yllättävän isoksi ja märkä multa painaa.
11. Kasvin kosteuttamisessa yleisesti käytettyjä kastelukiteitä parempi vaihtoehto on ekologinen biohiili. Se imee veden itseensä ja mullan kuivuessa luovuttaa vettä kasveille.
12. Muista kastella, lannoittaa ohjeiden mukaan ja poistaa kuihtunet kukat.