Mitä pitää tehdä, jos hajottaa autonsa monttuun? Huomioi nämä jo vahinkopaikalla – tienpitäjä pääsee usein kuin koira veräjästä

3:33imgNäyttävätkö nämä kuopat tutuilta? Lumeton ja märkä talvi saa tiet pahaan kuntoon.
Julkaistu 15.02.2020 10:54
Toimittajan kuva

Teppo Vesalainen

teppo.vesalainen(at)autoliitto.fi

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka lauantai. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen autot@mtv.fi.

Kysymys: Mihin pahasta montusta voi ilmoittaa? Mitä tehdä, jos rikkoo autonsa sellaiseen?

Vastaus: Tyypillisimmillään routakuoppaan tai vastaavaan ajaminen aiheuttaa rengas- tai vannevaurion, hajottaa iskunvaimentimen tai vaurioittaa alustan niveliä ja tukivarsia. Mahdollisen vaurion synnyttyä tienpitäjän korvausvastuu ei ole kuitenkaan itsestään selvää.

Autoilija voi säästää itseään korvauksenhakurumbalta ja mahdollisilta korjauskustannuksilta muutamin yksinkertaisin keinoin:

  • Huolehtimalla, että autossa on kuormauksen mukaiset rengaspaineet, pienenee rengas- tai vannevaurion todennäköisyys jonkin verran.
  • Pitämällä ajatukset ajamisessa ja keskittymällä havainnointiin – siis myös tien pinnan havainnointiin – olisi monttuun ajo ja siitä seuraavat vauriot usein vältettävissä.
  • Huomioimalla nopeusrajoitus- ja varoitusmerkit – siis myös väliaikaiset sellaiset – ja toimimalla niiden edellyttämällä tavalla.

Lue myös: Autoja rikkovat montut piinaavat kuljettajia – kymmenien miljoonien lisärahoitus tuo helpotusta lukuisille pikkuteille

Toimi näin, jos vahinko sattuu

Jos vahinko kuitenkin tapahtuu ja auto vaurioituu esimerkiksi routakuoppaan ajon seurauksena, on vahingosta syytä ilmoittaa eteenpäin. Liikennettä vaarantavista tien pinnan vaurioista pitää ilmoittaa myös silloin, vaikka vahinkoa ei olisikaan sattunut. Näin mahdollisiin korjaus- tai varoittamistoimenpiteisiin voidaan ryhtyä välittömästi. Mikäli vauriot ovat suuria tai on sattunut henkilövahinkoja, pitää vahingosta tehdä ilmoitus myös poliisille.

Jos tien pinnan vaurio on kunnan tai kaupungin katuverkolla, ilmoitetaan siitä ja esitetään mahdollinen korvausvaatimus kunnalle tai kaupungille. Ohjeet ja kaavakkeet tähän löytyvät pääsääntöisesti kyseisen kunnan tai kaupungin verkkosivuilta. Jos ne eivät ole kohtuullisella vaivalla löydettävissä, kannattaa soittaa kaupungin tai kunnan palvelupisteeseen.

Mikäli tienpinnan vaurio on maantiellä, jossa elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskukset eli ELY-keskukset vastaavat tien kunnosta, on syytä olla yhteydessä Tienkäyttäjän linjaan (p. 0200 2100). Jos ajoneuvolle on aiheutunut vaurioita, korvaushakemus tulee toimittaa ensisijaisesti sähköisenä Lapin ELY-keskukseen, jonne niiden käsittely on valtakunnallisesti keskitetty.

Huomioi nämä jo vahinkopaikalla

Korvaushakemuksen täyttämiseen ja tarvittaviin liitteisiin löytyy pääsääntöisesti selkeät ohjeet kaupungin, kunnan tai ELY-keskuksen verkkosivuilta.

Heti vahingon tapahduttua on kuitenkin olennaista, että vahinkopaikka ja aiheutuneet vauriot tulee dokumentoitua huolellisesti valokuvin. Mikäli vauriot ovat suuret tai on aiheutunut henkilövahinkoja, on syytä tehdä ilmoitus poliisille. Mahdollinen tutkintailmoitus liitetään aikanaan korvaushakemukseen.

Myös tapahtumapaikka ja -aika pitää laittaa ylös mahdollisimman tarkasti. Mikäli tapauksella on silminnäkijöitä, kannattaa heiltä pyytää lausunnot ja yhteystiedot, jotka liitetään myöhemmin korvaushakemukseen.

Auton korjauskustannuslaskelman voi laatia vahingon suuruudesta riippuen joko autokorjaamo tai vahinkotarkastaja.

Tienpitäjä välttyy usein korvausvelvollisuudesta varsin heppoisin toimin

Mahdolliseen vahingonkorvausvelvollisuuteen vaikuttaa tapauskohtaisesti se, voidaanko vahingon katsoa aiheutuneen tien virheellisestä hoidosta, puutteellisesta kunnossapidosta tai muista laiminlyönneistä.

Tienpitäjä saattaa välttyä korvausvelvollisuudesta esimerkiksi tilanteissa, joissa routavauriosta on kerrottu liikennemerkillä tai nopeusrajoitusta on alennettu tavanomaisesta. Nämä toimenpiteet ovat helppoja ja edullisia, mutta tienkäyttäjien näkökulmasta katsottuna täysin väärä tapa: tiet tulisi pitää niille suunnitellulla nopeudella ajettavassa kunnossa.

teppoboksi teppo vesalainenMTV Uutiset

Tuoreimmat aiheesta

Autot