Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka perjantai. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi.
Kysymys: Minne asfalttiin ilmestyneestä routakuopasta voi ilmoittaa? Entä mistä voin hakea korvauksia?
Vastaus: Routavaurioita on nyt kaikkialla. Tiestön kunnossapito on äärimmäisen kehnoa ja hidasta siihen nähden, kuinka paljon autoilijoita rokotetaan erilaisten verojen ja maksujen muodossa.
Tyypillisimmillään routakuoppaan ajo aiheuttaa rengas- tai vannevaurion, hajottaa iskunvaimentimen tai vaurioittaa alustan niveliä ja tukivarsia. Mahdollisen vaurion synnyttyä tienpitäjän korvausvastuu ei ole kuitenkaan mitenkään itsestään selvää.
Rengaspaineet ja tarkkaavaisuus avainasemassa
Autoilija voi säästää itseään korvauksenhakurumbalta ja mahdollisilta korjauskustannuksilta muutamin yksinkertaisin keinoin:
- Huolehtimalla, että autossa on kuormauksen mukaiset rengaspaineet, pienenee rengas- tai vannevaurion todennäköisyys jonkin verran.
- Toinen tärkeä asia on tarkkaavaisuus: Pitämällä ajatukset ajamisessa ja keskittymällä havainnointiin – siis myös tien pinnan havainnointiin – olisivat monet turhat vauriot vältettävissä.
Vahingon sattuessa
Jos vahinko kuitenkin tapahtuu ja auto vaurioituu esimerkiksi routakuoppaan ajon seurauksena, on vahingosta syytä ilmoittaa eteenpäin. Näin mahdollisiin korjaus- tai varoittamistoimenpiteisiin voidaan ryhtyä välittömästi. Mikäli vauriot ovat suuria tai on sattunut henkilövahinkoja, pitää vahingosta tehdä ilmoitus myös poliisille.
Jos tien pinnan vaurio on kunnan tai kaupungin katuverkolla, ilmoitetaan siitä ja esitetään mahdollinen korvausvaatimus kunnalle tai kaupungille. Ohjeet ja kaavakkeet tähän löytyvät pääsääntöisesti kyseisen kunnan tai kaupungin verkkosivuilta. Mikäli ne eivät ole kohtuullisella vaivalla löydettävissä, kannattaa soittaa kaupungin tai kunnan palvelupisteeseen.
Mikäli tienpinnan vaurio on maantiellä, jossa ELY-keskukset vastaavat tien kunnosta, on syytä olla yhteydessä Tienkäyttäjän linjaan numeroon 0200 2100. Jos ajoneuvolle on aiheutunut vaurioita, korvaushakemus tulee toimittaa joko sähköisesti tai kirjeenä Lapin ELY-keskukseen, jonne niiden käsittely on valtakunnallisesti keskitetty.
Molemmissa tapauksissa mahdolliseen vahingonkorvausvelvollisuuteen vaikuttaa tapauskohtaisesti se, voidaanko vahingon katsoa aiheutuneen tien virheellisestä hoidosta, puutteellisesta kunnossapidosta tai muista laiminlyönneistä.
Olennaista on huomata, että kuntaan, kaupungille tai Tienkäyttäjän linjalle kannattaa soittaa myös silloin, vaikka vahinkoa ei olisikaan sattunut, jos havaitsee tien pinnassa liikennettä vaarantavan ongelman.
Huomio nämä jo vahinkopaikalla
Korvaushakemuksen täyttämiseen ja tarvittaviin liitteisiin löytyy pääsääntöisesti selkeät ohjeet kaupungin, kunnan tai ELY-keskuksen verkkosivuilta.
Heti vahingon tapahduttua on kuitenkin olennaista, että vahinkopaikka ja aiheutuneet vauriot tulee dokumentoitua huolellisesti valokuvin. Mikäli vauriot ovat suuret tai on aiheutunut henkilövahinkoja, on syytä tehdä ilmoitus poliisille. Mahdollinen tutkintailmoitus liitetään aikanaan korvaushakemukseen.
Myös tapahtumapaikka ja -aika pitää laittaa ylös mahdollisimman tarkasti. Mikäli tapauksella on silminnäkijöitä, kannattaa heiltä pyytää lausunnot ja yhteystiedot, mitkä liitetään myöhemmin korvaushakemukseen.
Auton korjauskustannuslaskelman voi laatia vahingon suuruudesta riippuen joko autokorjaamo tai vahinkotarkastaja.